QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Constantin Noica


Pretextul procesului politic inscenat in 1958 a fost punerea in circulatie restransa si discutarea volumului Histoire et utopie, de E.M.Cioran.
Din 1965 este cercetator principal la Centrul de Logica al Academiei Romane, de unde se va pensiona in 1975.
Ultimii ani din viata si i-a petrecut la Paltinis (Sibiu); mormantul sau se afla la schitul din apropierea Paltinisului.
In 1988 i s-a acordat Premiul Herder, iar in 1990 a fost primit membru post-mortem al Academiei Romane.

"Daca spiritul are realitate, atunci el trebuie recunoscut ca atare in orice intruchipare a lumii: in pomul acesta, in curba acestui deal, in forma norilor. E insa insuficient a vorbi – in aceste cazuri – de un << spirit >>generic, prezent – ca un temei abstract – in toate. Pentru a fi eficace, el trebuie sa lucreze diferentiat de la un lucru la altul, sa fie in adecvare cu fiecare obiect sau fiinta a vizibilului. Trebuie, cu alte cuvinte, sa ne reprezentam spiritul ca pe ceva specific, iar nu generic. E un fel de a intelege mai bine problema unui Dumnezeu personaAndrei Plesu – Jurnalul de la Tescani,  Ed.Humanitas, 1993, pg. 36-37l . "


Ca nu suntem tradusi ? Dar avem bucuria culturii, si poate o vom trece si altora. Nu e nevoie de un cantec incapator cat lumea, ci de un simplu cantec incapator. Trebuie sa-l cucerim in fiecare zi, la fel ca libertatea (Faust II), la fel ca civilizatia. Nulla dies sine laetitia, asadar.”
Constantin Noica – Jurnal de idei, Ed.Humanitas, 1990, pg.294.

1909 – Se naste Constantin Noica, la 24 iulie, in localitatea Vitanesti, judetul Teleorman.
1928 – 1931 – Se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Dupa absolvire devine bibliotecar la Seminarul de istore a filosofiei. 


1940 - Dupa  studiile de specializare in Franta, isi ia doctoratul la Universitatea Bucuresti, cu teza  Schita pentru istoria lui cum e cu putinta ceva nou “. 
 In anii razboiului este referent pentru filosofie in cadrul Institutului romano-german din Berlin, editand, impreuna cu C. Floru si Mircea Vulcanescu, patru cursuri universitare ale profesorului Nae Ionescu, precum si anuarul  „ Izvoare de filosofie “ ( 1942 – 1943 ).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }