QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Clasificarea operelor lirice

c) Psalmul - specie a liricii religioase, imn sau oda religioasa, prin care se inalta lauda lui Dumnezeu, exprimand sentimente de recunostinta, de implorare, de umilinta, de regret, de adoratie, de multumire si de iubire (ex : "Psalmul 145").

2. Lirica intima
d) Elegia - poezie lirica in care se exprima sentimentul de tistete intr-o gama variata - melancolie, regret, nostalgie, duiosie, jale si durere (ex : "O, ramai "de Mihai Eminescu).
e) Meditatie - poiezie lirica filosofica in care poetul isi exprima sentimentele cugetand - meditand - asupra problemelor fundamentale ale existentei (ex : "Psalm" de Tudor Arghezi).


3. Lirica peisagista
f) Pastelul - opera lirica descriptiva in care sunt infatisate un tablou din natura, o priveliste, un fenomen al naturii, aspecte din viata plantelor sau a animalelor, in stransa legatura cu care autorul isi exprima direct si propriile sentimente, prin intermediul imaginilor artistice realizate cu alutorul figurilor de stil (ex : "Oaspetii primaverii" de V.Alecsandri).

Clasificarea operelor epice

I. Opere epice populare
1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui ("Greuceanu").2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei versuri se canta sau
si sunt recitate acompaniate de un instrument muzical.

*balade vitejesti ("Gruia lui Novac")
*balade haiducesti ("Toma Alimos")
*balade istorice ("Constantin Brancoveanu")
*balade pastoresti ("Miorita")
*balade familiale ("Ghita Catanuta")
*balade fantastico-mitologice ("Sarpele")

3.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }