QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanul

Prin titlul nuvalei autorul isi pronune sa scoata in relief figura impresionanta a acestui domnitor, personalitatea lui complexa si controversata , astfel el devenind un personaj eponim. In viziunea lui E.M.Forster Lapusneanul este un „personaj rotund” ,in opozitie cu Motoc si Ruxandra , deoareca are capacitatea de a ne surprinde in mod convingator . Petre Stolnicul este un „om prost” si necunoscut , care „ cu sabia razbunarii” incearca sa restabileasca puterea domneasca . acesta este Lapusneanul . El traieste insa o drama , pentru ca , nesprijinidu-se pe popor se bizuie numai pe sabie , pe care , oricat de agera ar fi , nu e deajuns , de unde inevitabila cadere a eroului.


Pe Lapusneanu il caracterizeaza cruzimea nemasurata , provenita dintr-o ura fara margini fata de boierimea tradatoare , lacoma de averi . E viclean,ipocrit , de o inteligenta diabolica , isi incalca juramintele , cinic si de un umor macabru, atunci cand ii arata domanei Ruxandra piramida de capete, drept „un leac de frica”. Ca personaj de nuvela, A. Lapusneanu este situat in centrul intregii structuri narative , asupra lui focalizandu-se toate elementele constructive ale textului. Personajul este un damnat romantic , osandit de Providenta sa verse sangele si sa nazuie spre mantuire , adica incearca sa „sece” demonul care sta ascuns in el pentru a putea fi mantuit. El e disimulat , balazt , cunoscator al slabiciunilor umane , hotat si rabdator . Insusirile care contureaza imaginea personajului sunt evidentiate printr-o diversitate de procedee. Caracterizarea directa facuta de autor este realizate prin expresii ca „aceasta desantata cuvantare”, „a-si dezvalui uratul caracter” , „dorul lui cel tiranic”, „vorbele tiranului”, dar acestea sunt putine , caci stilul naratorului se caracterizeaza , in general , prin obiectivitate .

Pe langa prezentarea portretului moral se contureaza si cel fizic prin redarea unor detalii vestimentare : „purta coroana Paleologilor , si peste dulama poloneza de catifea stacojie, avea cabanita turceasca.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }