QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Calin (file de poveste) interpretarea versurilor


Imaginea plina de mister este sugerata prin epitetele, metaforice (codrii de arama) ce sugereaza stralucirea naturii un spatiu plin de vraja. Si iarba straluceste in intunericul noptii.
Tabloul este plin de gratie, cromatica este deschisa, luminoasa, epitetul albastre, verb la gerunziu licurind, epitetul sclipitoare sugereaza o lumina aparte, o atmosfera plina de vraja datorata razelor lunii. Din aceasta pricina umbrele intunecoase alterneaza cu lumini diafale creand un adevarat EDEN.
Imaginile vizuale impreuna cu cele auditive, prin metafora mandra glasuire poetul surprinde freamatul fermecator al padurii. Prin epitetul dulce alaturat substantivului ropot poetul sugereaza apa cristalina a izvoarelor in caderea lor.


Spatiul nu este numai muzical, ci este plin de miresme, idee sustinuta prin imagini olfactive, epitetul tamaiet si aerul plin de miresme. Cadrul este un templu in care se oficializeaza casatoria celor doi tineri. Natura este prinsa si in miscare, intr-o leganare usoara prin intermediul verbelor: trece, coboara, sar.
Apele izvoarele curg cand molcom, cand navalnic. Miscarea concentrica a apei este sugerata prin sugestiva metafora bulgare fluid.
Intreaga natura este personificata, este pregatita pentru a participa la nunta.
Pictura este eterna in spatiul padurii. Multimea vietatilor ce o populeaza prin hiperbola mai ,curg in rauri sclipitoare.
Poetul descrie acest spatiu asa cum il percepe el, potrivit misiunii sale, aratand prin fruntea imaginilor artistice folosite pentru conturarea cadrului natural.
Nunta lui Calin cu fata de imparat are loc in acest cadru natural de vis. Lacul este personificat prin epitetul somnoros isi misca pele lin emotionat si el. Aici se afla masa mare intinsa ,la care sosesc invitatii la nunta. Acestia sunt prezentati prin enumeratii, prin epitete metaforice. Sosesc zmei, imparati,etc.. Apoi este adus Pepelea in prim plan, care este socrul mare, care sta pe tronul sau tapan si drept. Este prezentat cu semnele puterii sceptru si mitra. Poetul prezinta portretul miresei realizat prin imagini in epitetul gingasei. Frumusetea ei este prezentata prin epitetele mladioasa, albul rochiei sugereaza puritatea, candoarea, emotia de care este stapanita: fata-i rosie ca marul.
Prin epitetul metaforic de aur poetul revine asupra frumusetii si bogatiei, a coloritului parului. Chipul ei este incununat cu flori albastre simbol al iubirii, steaua din frunte o constituie o apropiere de elementele cosmice. Ea este tanara, pura, delicata.
In descrierea nuntii ca o nunta taraneasca.
Personajele: furnicile, albinele (colb de aur), voinicul, preotul (bondarul), mirele (apare intr-o cojita de aluna trasa de lacuste), tantarii sunt lautari, gandaceii, carabusii, lacustele, greiere care cere permisiunea sa porneasca nunta.
hd@n #V&&15>* 5P1cs $: 

& F
h 

& F
h 

& F
h 

& F
h 

& F
h 

& F
h 

& F

h 

& F 
h 

& F 
h5P1cs $: I

< } 
Q

q:?n^_acdefghi   
 $
=!"#$%a Ea este tanara, pura, delicata.


P R T V X Z ^ ` b d f h j l i "B&D&R&&&(*+8.


0

[$@$NormalmH F@F Heading 2$<@&56CJOJQJ<A@t<Default Paragraph Font2B`2 Body Text$B* CJhh

 h
h &+,49<AJKQRXY^iprvwyz~sAAIai %)016:ABFGNQUV[ _acgrtxytSat !"$%)*
17AEFOTXYacisxy~a #$(:DZ^imntv{tAai %&-3<=ABGIKLRVZ dejuyzSsai!%&*.46?@DEMOXZbcku}~sAAat!'(
0679:BIRSZ[cgkltvz{ . sT!+
67:<CDFGKLQRY[]_cdhlszT  &')-46:=EFLMQR]^fhmovx{}AI

  # % ) * 3 4 : = F J O Q X Y ] ^ d h o p w y t S T a i t

!

"

&

'

.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }