QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

CARACTERIZARE GHEORGITAAger la minte stiutor de carte,baiatul ii comunica mamei sale despre intarzierea lui nechifor Lipan. Scrisoarea lui evidentiaza totodata dorul, sensibilitatea,respectul final si credinta in Dumnezeu:”Iar oile sunt bine-sanatoase [ ] si noi,din mila lui Dumnezeu asemenea ; si vremea-i inca buna, si mi-i dor de casa.Sarut mana,mama ;sarut mana tata. »
Ajuns la adolescenta si fiind o fire sensibila si meditativa, Gheorghita isi aminteste nostalgic de copilaria lipsita de griji si petrecuta in mijlocul naturii, cu turmele si in tovarasia povestilor.El afost stapanul naturii al carei glas l-a inteles «  paraul cu bulboanele au fost ale lui.Potecile de zmeura si mai sus de afine.[ ]Povestile la stana[ ]Stia sa cheme in amurgit iernucile si cpariorii.Toate acestea i le aducea aminte mirosul de fan, in care pluteau vara si copilaria ».acum,pus in fata altor realitati,baiatul cugeta dureros,trist si deznadajduit la trecere verstei fericite a copilariei : « cum se risipeste mireasma in ger, sa s-au dus dus toate.acum au intrat la slujba grea si necaz ».Gheorghita trece de la starea de inocenta a copilariei la maturitate ; alturandu-se mamei sale in tentetiva acesteia de a-l gasi si de al pedepsi pe asasinul tatalui sau.
Initial nu-si da seama,nu intelege intentiile mamein sale ascunse sub vorbe mestesugite ( nu te uita urat Gheorghita, ca pentru tine d-aci inainte incepe rasari soarele ») si de aceea se intreaba : « ce-o fi vrut ea sa spuie ? », constatand doar cu o nemerginita admiratie si uimitoare ca Vitoria stie sa ghiceasca gandurile omului : » mama asta trebuie sa fie fermecatoare ;cuninoaste gandurile omului ».
Cu aceeasi uimire, dar si cu teama, observa ca mama lui s-a achimbat : « se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica »


Crescut in spiritul traditiei si al respectului pentru parinti Gheorghita nu indrazneste sa-si contrazica mama, acceptand,cu oarecare indoiala, sa mearga singur in cautarea lui nechifor : « M-oi duce, raspunse gheorghita cu indoiala. Se poate sa i se fi inatmplat ceva [ ] M-oi duce daca spui ; dar e bine sa-mi arati ce si cum, ca sa stiu ce sa fac »
Desi obisnuit cu ale oieritului, fiind o alta generatie, baiatul este mai receptiv la nou, far a ignora insa traditia.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }