QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

BASMUL - ParticularităţiBASMULEste specia eticii populare si culte, in proza sau, mai rar in versuri, de mare intindere cu o raspandire mondiala, in care se nareaza intamplari reale ce se impletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare inzestrate cu puteri supranaturale ce reprezinta binele si raul, iar in final acesta din urma este invins.

Basmul are o structura schematizata in general respectata. Basmele populare romanesti au toate caracteristicile folclorului: traditionale, anonime, colective, orale.Particularitati1. Basmul se situeaza intr-un univers care cuprinde doua lumi; cea reala a oamenilor si cea imaginara creata de fantezia poporului.2. Timpul in care se petrec evenimentele este un timp imaginar.

3. In orice basm indiferent de evenimentele prin care trec, personajele sunt pozitive si negative. Personajele basmului sunt de doua categorii cele care apartin spatiului omenesc si cele care apartin lumii fantastice. Personajele spatiului uman au insusiri obisnuite omului atat defecte cat si calitati (vitejie, intelepciune, modestie, credinta, lasitate, ipocrizie, trufie, rautate, invidie); personajele imaginare sunt inzestrate su puteri supraomenesti care depasesc fortele obisnuite ale oamenilor (vorbesc graiul oamenilor, au capacitatea de a transforma obiectele).

4. Tema basmului este lupta dintre bine si rau, iar personajele se supun toate acestei lupte din aceasta confruntare binele va iesi intodeauna victorios, iar personajele negative vor fi invinse de personajele pozitive. Protagonistul va fi personajul care va pargurge un drum presarat cu obstacole pe care le va depasi, dovedind de fiecare data o alta virtute a sa. In lupta pentru stabilirea dreptatii si a adevarului eroul principal va incerca sa raspunda idealurile omenirii (dreptatea, libertatea, iubirea, credinta, adevarul).5. Orice basm contine in structura sa formule concrete:

a) formula introductiva prin intermediul caruia se poate patrunde din realitatea concreta in lumea imaginara a basmului.

b) formula mediana care face legatura dintre doua segmente importante ale basmului-atrage atentia ascultatorului ca protagonistul mai are de traversat obstacole si de parcurs greutati.

c) formula finala ce marcheaza sfarsitul evenimentelor fantastice iesirea din lumea imaginara a basmului si intoarcerea ascultatorului inrealitatea concreta. Uneori povestitorul aminteste in finalul basmului ca el insusi a fost martor la evenimentele narate pentru a da asfel valoare de adevar basmului.

6. Mesajul basmului reiese intodeauna la sfarsitul evenimentelor.

Stilul naratiunii este specific naratiunii populare. Limbajul folosit este simplu, popular caracteristic comunicarii orale. Expresiile folosite vor fi cele specifice lumii satului dar incarcate de figuri de stil.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }