QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Amintiri din copilarie

Dupa descrierea autorului a casei parintesti ne putem da seama ca acest loc minunat a fost, inca de la nastere, universul lui Nica.

Aici a vazut pentru prima oara chipul bland al mamei, a invatat primii pasi, aici s-a distrat pe seama pisicilor care oboseau jucandu-se cu motoceii legati de mama la stalpul hornului.

Desi erau o familie modesta, parintii s-au descurcat intotdeauna ajutati de copii.

La momentele de amintire a jocurilor si nazdraveniilor din copilarie, scriitorul se emotioneaza si parca regreta ca timpul a trecut pe nesimtite.

Copilul "Nica" nu cunostea neajunsurile vietii si cu timpul isi dadea seama ce frumos era atunci cand nu avea nici o grija, familia era sanatoasa, si cum nu ducea grija nimanui, fiecare zi era o provocare la trairea la maxima intensitate a clipelor fericite ale copilariei.In casa parintesca exista anumite elemente care au valoare de simbol ca de exemplu " stalpul hornului " sugereaza linistea si pacea intrerupta de jocul nevinovat al copiilor.

Reintors in universul miraculos al copilariei lipsite de griji revazandu-se copil scriitorul retraieste nu numai intamplari legate de copilarie, dar si legate de imaginea mamei.

Mama, Smaranda, era o femeie simpla de la tara dintr-un sat din Moldova, Humulesti. Mama se afla in centrul lumii lui Nica.

Copilul de odinioara isi aminteste ca mama era plina de minunatie. Aceste minunatii erau obiceiuri si datini stravechi din lumea satului in care mama credea cu toata taria.

Astfel aceasta ii spunea copilului atunci cand ploua afara sa iasa sa zambeasca la soare si astfel se va indrepta vremea. Copilul de odinioara afirma uimit ca vremea se indreapta dupa rasul lui.

Din acest fragment se evidentiaza ironia, dar si dragostea pentru fiinta care i -a dat viata. Dincolo de ironia scriitorului, mama in ignoranta ei si dand dovada de iubire sustine ca vremea se indreapta dupa surasul ei mult iubit.

Obiceiurile si mai ales puterea lor sunt la granita dintre real si fabulos.

Ca multe femei din satul ei, Smaranda era o mestera in magie, alunga norii de deasupra satului, inchega apa cu doua picioare de vaca de se mira lumea, abatea grindina in alte parti.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }