QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Alexandru Lapusneanul
Ca orice opera epica, spatiul si timpul actiunii sunt binr precizate, intamplarile petrecandu-se fie in apropiere de Tecuci, fie in curtea domneasca, in biserica, sau in Cetatea Hotinului, de-a lungul intregii sale domnii. Relatarea faptelor se face la persoana aIII-a si in mod obiectiv si de aceea autorul isi permite rare ori sa exprime un punct de vedere personalt (si atunci o face cu o mare retinere), putine fiind chiar abaterile de la consemnarile cronicii care i-a servit ca izvor .
Atitudinea si sentimentelesale sunt expimate insa indirect, prin intermediul intamplarilor narate si al personajelor, cre se caracterizeaza prin diversitate tipologica, incepand cu domnitorul Lapusneanu, domnita Ruxanda, vornicul Motoc, si terminand cu Spancioc, Stroici si mitropolitul Teofan .Intamplarile narate si personajele care participa la actiune care constituie subiectul nuvelei riguros structurat in patru parti precedate de cate un motto :
I Daca voi nu ma vreti, eu va vreau . ;
II Ai sa dai sama, Doamna !;
III Capul lui Motoc vrem . ;
IV De ma voi scula, pe multi am sa popesc si eu . ;

Prima parte, avan d mottoul Daca voi nu ma vreti, eu va vreau, constituie expozitiunea nuvelei si ni-l prezinta pe Alexandru Lapusneanu sosind in tara cu ajutor turcesc pentru a-l inlatura pe Tomsa si a ocupa din nou tronul Modovei .
El este intampinat de vornicul Motoc, de postelnicul Veverita de spatarul Spancioc si Stroici, care - i lui Lapusneanu sa se inapoieze, caci poporul nu-l vrea si nu-l iubeste . Hotarat sa puna ordin in tara si sa puna ordine in tara si sa-I pedepseasca pe boierii lacimi si tradatori, domnitorul respinge categoric pretentiile celor patru boieri si promite ca va mantui tara .


Vazind atitudinea transigenta a lui Lapusneanu, Motoc isi schimba optiunea, ii cere iertare, si ipocrit, il sfatuieste pe domnitor sa intre in tara doar cu oastea pamanteana .


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }