QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

DependentaUnora se pare ca ne pasa de acest feomen tragic, insa unii ne lovim zi de zi de aceasta problema si nu pare sa ne pese. Unii dintre noi bu privim acest fenomen din punct de vedere psihologic, de unde si dezinteresul fata de cei pusi in situatia respectiva.

Din timpuri stravechi, omul a folosit diferite substante pentru a-si altera propria stare de constiinta – pentru a stimula sau relaxa, pentru a-si induce somnul sau pentru a-l preveni, pentru a-si intensifica perceptiile obisnuite sau pentru a-s produce halucinatii. Substantele care afecteaza comportamentul, constiinta si dispozitoa psihica sunt denumite psihoactive. Acestea includ nu numai drogurile cum sunt heroina si marijuana, si si tranchilizantele, stimulentele si alte substante bine cunoscute precum tutunul, alcoolul si cafeaua.La prima vedere, dependenta pare sa fie una din multele forme de devianta ce caracterizeaza cultura si societatea noastra. Daca examinam acest fenomen cu atentie, mai ales din punct de vedere psihologic, se dovedeste mult mai complex decat o simpla „devianta”. Pentru a intelege acest fenomen complex, sa incercam sa vedem cum a fost definit pornindu-se de la puncte de vedere diverse. Incepem cu punctul de vedere psihologic si clinic.
Poate fi destul de dificil pentru tinerii de astazi sa aprecieze schimbarile majore ce au avut loc in ultimii 40 de ani cu privire la tipurile de comportament legat de consumul de droguri.

In 1950, foarte putini oameni foloseau droguri. Cu toate acestea din 1950 pana azi ne-am transformat intr-o societate consumatoare de droguri. Numerosi factori au contribuit la aceasta schimbare. De exemplu, din anul 1950 a inceput utilizarea pe scara larga a tranchilizatoarelor in tratamentul bolilor mintale si a problemenor emotionale. Aparitia 1960 a contraceptivelor orale a contribuit deasemenea la schimbarea atitudinii omului fata de droguri. In anii ’60 si ’70 americanii au explorat noi stiluri de viata, in urma inlesnirii furnizate detransport si de extinderea pietelor de munca. Odata cu cresterea timpului liber, oamenii au cautat noi senzatii, iar consumul drogurilor a capatat un scop recreativ. Cu toate acestea, in anii ’80 si ’90, consumul de droguri a inregistrat o panta descendenta. Numerosi factori au contribuit la acest declin: interesul catre educatie, sanate fizica si mentala a crescut.

Freud si multi alti psihanalisti pana la Bowlby au initiat si continuat reflectiile privitoare la toxicomanie dintr-o perspectiva analitica prelungita, cu multa dificultate, pana in zilele noastre cu o serie de contributii tot mai complexe.

Cine este toxicomanul?
Berget(1983) face o analiza aprofundata a caracteristicilor subiectilor depoendenti de droguri si a structurilor de personalitate tipice acestora. Acest autor releva deja cele trei aspecte de baza ce definesc fenomenul, aspecte prezentate mai apoi in toate studiile ulterioare. El crede ca toxicomania se intemeiaza pe trei poli:


Tipul de substansa si efectul acesteia asupra organismului
Structura de personalitate a toxicomanului si datele efective corelate cu aceasta
Influenta mediilor cu care subiectul a intrat in contact pe tot parcursul vietii


Recent, o taxonomie mai precisa a fost elaborata de catre Cancrini(1982), El stabileste patru tipuri de dependenta de droguri: cea cu structura nevrotica, cea de acoperire, cea imatura si cea nucleara.
Toxicomania cu structura nevrotica poate avea la randul ei trei forme, in functie de tipul de suferinta pe care il exprima (actuala, traumatica si de tip diferit)
Toxicomania de acoperire este o modalitate dezvoltata de subiect pentru a acoperi un alt simptom mai grav si preexistent in structura personalitatii sale (neincredere in sine si nesiguranta, manifestari auto si eteroagresive)
In dependeta de droguri de tip imatur, toxicomanul manifesta o regresie catre stari primare. Absenta autonomiei, afectivitatea nebuloasa, izolarea sentimentala, etc sunt unele dintre modurile prin care se manifesta subiectul in acest caz. In acest caz, substanta ii permite sa nu infrunte niciodata frustrarea ca parte a existentei
In privinta toxicomaniei cu structura nucleara, Cancrini se sprijinape studiile lui Olivenstein.
STIMULANTE
Amfetamine
Benzedrina
Dexedrina
Metedrina
Cocaina
Nicotina
Cofeina

HALUCINOGENELSD
Mescalina
Psilocibina
Fenciclidina (PCP)

CANNABISMarijuana
Hasis
SEDATIVE


Alcool (Etanol)
Barbiturice
Nembutal
Secobarbital
Tranchilizante minore
Meprobamat
Diazepam


OPIACEE(NARCOTICE)Opiul si derivatii sai
Codeina
Heroina
Morfina
Metadona


Dependenta fizica, denumita si adictie, se caracterizeaza prin toleranta(lucru care inseamna ca la consum continull individul trebuie sa ia din ce in ce mai mult drog pentru a avea acelasi efect) si prin simptomul de intrerupere(daca folosirea drogului este intrerupta, persoana prezinta reactii fizice si psihologice neplacute).
Dependenta psihologica se refera la nevoia care se dezvolta prin invatare. Persoanele care folosesc in mod obisnuit un drog pentru a reduce simptomele anexioase, pot deveni dependente de drogul respectiv, chiar daca nu dezvolta nevoie fizica. De exemplu, fumatorii de marijuana nu par sa dezvolte toleranta fate de drog, acestia avand simptome minime de sevraj. Totusi, un individ care invata sa consume marijuana, atunci cand este pus in fata unor situatii stresante, va renunta cu greu la acest obicei. Consumul anumitor droguri, precum alcoolul, duce de la dependenta psihologica la dependenta fizica, din ce in ce mai mut, pe masura ce substanta este consumata.

Sedativele

Sedativele sunt niste substante ce includ tranchilizante minore si duc la scaderea activitatii SNC. Aproape fiecare societate primitiva consuma alcool. In cantitati mici, se pare ca alcoolul sporeste energia individului, il face sa se simta plin de viata si sociabil. In reallitate este un sedativ al SNC, nu un stimulant. Consumul de alcool este considerat de majoritatea studentilor ca o parte integranta a vietii sociale. Aceasta favorizeaza sociabilitatea, calmeaza tensiunile, elibereaza inhibitiile si in general se adauga distractiei. Consumul de alcool este larg raspandit in randul tinerilor sub 21 de ani. Desi vanzarea alcoolului catre liceeni s-a interzis, procentajele inca reprezinta cote ridicatre. Au fost luate numeroase masuri pentru a face fata acestei probleme. Pe langa procentul de probabilitate al accidentelor ce il reprezinta consumul de alcool, acesta este deasemenea un factor de risc pentru dezvoltarea fatului. Mamele care beau mult sunt predispuse la pierderi repetate ale sarcinii sai la nasterea unor copii subponderali. Circumstanta este denumita embriopatia alcoolica si este caracterizata prin retardare mintala si deformatii multiple ale fetei si gurii.

Opiaceele

Opiul si derivatii sau sunt niste droguri care diminueaza sensibilitatea fizica si capacitatea de a raspunde la stimuli, prin inhibarea SNC. De obicei aceste droguri sunt numite si narcotice. Opiaceele sunt folosite in medicina pentru proprietatile lor analgezice, insa datorita capacitatii lor de a altera dispozitia psihica si de a reduce anxietatea, au condus la raspandirea consumului ilegal. Cel mai utilizat drog ilegal este heroina, deoarece fiind mai concentrata se poate efectua mai usor contrabanda. Heroina poate fi injectata, fumata sau inhalata. La inceput, drogul produce o senzatie de bine. Consumatorii experimentati relateaza o stare deosebita de agitatie. Tinerii care prizeaza heroina au relatat ca au uitat de tot ceea le provoca necazuri. Spre deosebire de alcool, consumatorul de heroina poate da raspunsuri ingenioase testelor de inteligenta, are reactii adecvate la testele de agilitate si rareori devine agresiv. Heroina provoaca schimbari dispozitiei psihice. In orice caz, heroina este extrem de adictiva; chiar si pe o perioada scurta aceasta poate provoca dependenta fizica.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }