QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Congruenta si divergenta trasaturilor Big Five a doua persoaneCongruenta si divergenta trasaturilor Big Five a doua persoane

Cand se analizeaza distributia scorurilor Big Five ale unei echipe, specialistul trebuie sa ia in calcul cel putin doi factori. In primul rand, este necesara o analiza a elementelor unice ale situatiei echipei pozitia geografica, politicile, maturitatea productiei, mediul competitiv, moralul capitalului uman. In al doilea rand, specialistul este nevoit sa ia in calcul beneficiile naturale si obstacolele care acompaniaza o echipa, in mod tipic, cu incarcaturi mari asupra unei trasaturi, sau cu incarcaturi duale, in care o echipa prezinta mai multe grupuri intr-o dimensiune, cum ar fi patru membri care sunt mai mult extrovertiti si patru care sunt mai mult introvertiti. Cand o echipa in intregime sau o parte mare din ea se regaseste intr-o zona a unei dimensiuni, cum ar fi ca toti (sau majoritatea) sa fie extrovertiti, specialistii se refera la situatie ca descriind o congruenta de trasaturi, sau omogenitate de trasaturi.Nici congruenta de trasaturi si nici diversitatea de trasaturi nu este, in sine, un lucru bun sau rau. Toti membrii echipei care au scoruri congruente de extroversiune, de exemplu, pot fi atat un plus cat si un minus pentru performanta grupului respectiv.

Tabelul 2 listeaza o parte din efectele tipice ale congruentei si ale diversitatii de trasaturi pentru toate cele cinci dimensiuni ale Big Five.

Tabelul 2. Efectele congruentei/divergentei scorurilor Big Five

Dimensiune


Efecte


Ambele scoruri+

Ambele scoruri =


Ambele scoruri -


Un scor + si unul =


Un scor + si unul =pozitive

nimic nu scapa tentiei

foarte temperati


fara stres


+ admira

Controlului lui =

= admira

echilibrul lui


negative

stres mare

considera stabilitatea a fi inevitabila si eterna

echipa poate pierde aluzii importante

= se poate

plictisi de

reactiile lui

Nevoile lui -

pot sa nu fie

exprimate


N, Nevrotism - furnizeaza stabilitate pentru + + este vazut ca fiind lipsit de control;


E, Extraversie

pozitive

Multi prieteni

Echilibru intre grup si singuratate

Relatii apropiate

+ este atras de echilibrul lui =

= il va desocializa pe -

+ se descurca cu relatiile la fel cum -muncestenegative

timp scurt

pentru

reflectie

doreste mai multa

comunicare sau mai multa

introversiune (insa se axeaza pe extreme)

comunicare inadecvata

= doreste ca + sa fie mai grijuliu cu

informatiile personale

= este nerabdator de a-i citi gandurile lui Lo

+ este vazut ca superficial; -este perceput ca temandu-se de oameni

O, Deschidere spre experiente

pozitive

le place sa

viseze

impreuna

mult bun simt

respect pentru expertiza

= il mentine pe + cu picioarele pe pamant

= respecta stabilitatea lui -

echilibreaza visele cu realitateanegative

nu se atnge

niciodata

eficienta

nu exista

puncte

competitive

rigiditate in ceea ce priveste perspectivele de viitor

= respinge inclinarea catre risc a lui +

= respinge lipsa

capacitatii de visare a lui -

- este vazut ca fiind plictisitor; + este vazut ca fiind un visator

A, Agreabilitate

pozitive

legaturi puternice

decizii bune in situatii conflictuale

respect pentru spiritul de luptator

= va schita nevoile lui +

= il ajuta pe - sa vada nevoile celorlalti


lupta eterna de a echilibra interesele individuale si pe cele ale grupuluinegative

prea

dependenti unii de altii

se implica in politica

echipa ajunge sa lupte constant cu cineva

= este nelinistit de tentinda de a fi martir a lui -

= este nelinistit de rigiditatea lui -

+ este

desconsiderat, - este respins

C, Constiinciozitate

pozitive

realizari mari

echilibru intre munca si placere

spontaneitate si descoperire

= il ajuta pe + sa se relaxeze

= il ajuta pe - sa-si atinga scopurile

- manevreaza bine perioadele de criza, + castiga campania


negative

slaba

construire a relatiei

nimeni nu doreste sa ajunga in varf

intotdeauna fara timp si fara bani

= se simte constrans de +

= respinge tendinta lui - de a seca resursele

se afla intotdeauna in conflict privind raportul cost-beneficiu

Efectele pozitive si negative ale co-existentei unor scoruri congruente sau divergente in dimensiunile Big Five pot fi folosite de specialist in activitatea sa, atunci cand lucreaza pentru dezvoltarea personala, in consiliere si consultanta, in selectie de personal, in orientarea vocationala si de cariera sau mai ales in optimizarea grupurilor. Desi efectele descrise aici pot suferi unele alterari si cu siguranta pot fi detaliate mult peste cele indicate in spatiul restrans aflat aici la dispozitie, in cele mai multe cazuri ele vor fi recunoscute de specialist exact in forma indicata anterior, cu minime variatiuni.

Folosirea Big Five in consiliere si psihoterapie

Big Five poate fi un model extrem de util in domeniul consilierii psihologice si al psihoterapiei. Nefiind un chestionar clinic, nu va putea fi utilizat cu scopul de a pune un diagnostic in sensul de a incadra subiectul intr-o categorie nosologica de tip DSM sai ICD. El poate furniza insa informatii despre structura de ansamblu a personalitatii subiectului evaluat, informatii extrem de utile pentru precizarea unui diagnostic si pentru ca psihoteraputul sau consilierul sa poata lua unele decizii pertinente privind directionarea procesului de interventie.

Astfel, consilierul sau psihoterapeutul pot avea acces la o intelegere adecvata a cazului, in sensul de putea preciza factorii determinanti interni care stau la baza aparitiei unor manifestari disfunctionale. Majoritatea cazuisticii care apeleaza in practica privata la servicii de consiliere, psihoterapie sau optimizare personala nu poate fi subscrisa unor categorii nosologice psihiatrice, acuzele majoritare fiind legate de: dificultati emotionale, dificultati de relationare sociala, dificultati de adaptare profesionala, o reactivitate exacerbata la stres. Asa cum afirmam in randurile de mai sus, cunoasterea structurii personalitatii subiectului ne poate permite in primul rand intelegerea cazului, a determinantilor interni, a factorilor cauzali de tip predispozanti, a vulnerabilitatilor si resurselor pentru schimbare ale subiectului. In cel de-al doilea rand, o intelegere adecvata a cazului poate ghida interventia consilierului sau psihoterapeutului, el se poate orienta in functie de principalele vulnerabilitati si resurse ale clientului. De exemplu, orientarea introverta a subiectului poate determina cresterea vulnerabilitatii acestuia la actiunea unor factori de intretinere sau precipitanti care tin de mediul sau social si poate reduce importanta sau utilitatea unor factori cum ar fi suportul social. Intr-un astfel de caz, psihoterapeutul se poate centra mai degraba pe valorificarea resurselor interne, intrinseci ale subiectului sau pe dezvoltarea abilitatilor de relationare ale acestuia.

Un alt exemplu poate fi cazul unui client la care am putut constata urmatoarea configuratie a celor cinci factori Big Five: N++, E=, O++, A=, C-. Subiectul vine la consiliere acuzand manifestari de anxietate de intensitate mare, tulburari de somn, perturbari ale relatiilor sociale si scaderea eficientei pe plan profesional. Subiectul este absolvent al unei facultati cu profil artistic, are interese si preocupari artistice si de aproximativ zece ani lucreaza inr-un domeniu comercial competitiv, domeniu avand legaturi minimale cu cel artistic. De mentionat ca subiectul a avut pe parcursul acestor ani realizari profesionale de exceptie.

Cunoasterea structurii sale de personalitate este extrem de importanta in intelegerea cazului. Configuratia celor 3 scoruri extreme (N, O, C), impreuna cu interesele si preocuparile subiectului probeaza o structura creativa, artistica, dovada fiind si realizarile sale profesionale. Putem afirma ca principala vulnerabilitate a subiectului tine de nivelul inalt de Nevrotism si principala resursa de factorul Deschidere spre experienta. In contextul evolutiei profesionale a subiectului, scorul scazut la Constiinciozitate a devenit de asemenea o vulnerabilitate. Mediul in care isi desfasoara activitatea subiectul este unul foarte solicitant in sens de munca ordonata, respectarea unor termene stricte, presiune de timp, competitie etc, aspecte care nu sunt structurale subiectului (tin de factorul C). El a fost in acest mod obligat la o suprasolicitare indelungata, care a favorizat manifestarea in sens negativ a instabilitatii emotionale.

Cumuland aceste informatii putem desprinde cateva directii de interventie. In primul rand sarcina terapeutului va fi aceea de a lucra cu subiectul asupra controlului emotional, asupra dobandirii unui relativ echilibru, asupra experientelor care au stucturat respectivul dezechilibru. Construirea unor deprinderi de lucru ordonat si sustinut poate fi de asemenea utila pentru client. Probabil cel mai important intr-un astfel de caz ar fi sondarea posibilitatilor subiectului de a-si reinvesti eforturile, de a se reorienta catre un domeniu in care resursele sale creative sunt solicitate in masura mult mai mare, eventual un domeniu artistic.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }