QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Conceptul de structura sociala
Conceptul de structura sociala


Termenul de structura provine de la verbul „struer = a construi”

Conceptul de structura desemneaza partile componente ale unui obiect, ființe, conceptii, etc.

Structura sociala se refera la modul de alcatuire al realitatii sociale, la modul in care elementele sistemului social se ordoneaza si se ierarhizeaza, la relatiile necesare, esentiale ce se stabilesc intre aceste elemente.
Aproape toate pornesc de la premisa ca toate societatile cunosc sisteme variate de stratificare sociala ( nu exista societati fara ierarhii sociale).


Structura sociala reprezinta un ansamblu de interactiuni umane si sociale integrate intr-un sistem, caruia ii confera omogenitate si continuitate si-i determina identitatea si stabilitatea


Structura sociala ca sistem include pe axa orizontala forme precum familia, satul, orasul, natiunea, iar pe verticala – gruparile clasice, de stratificare, ocupationale, generatii, sexe, varste, nivel de instruire scolara etc. 

Structura sociala cuprinde relatii sociale repetate si stabile intre componentii unui sistem social.

Datorita existentei structurilor sociale, viata umana si sociala capata caracterul de regularitate si organizare. Orice societate nu poate fiinta decat daca dispune de structuri, adica de elemente de durabilitate, in temeiul carora sa se desfasoare viata sociala.Insusi convietuirea oamenilor intru-un anumit spatiu si intr-o anumita epoca este determinata de structuri sociale.

Asadar, structurile sociale sunt colective de indivizi care actioneaza in anumite moduri percepute ca o convietuire. In raport de relatiile de convietuire, oamenii se grupeaza pe diferite niveluri ale societatii, rezultand stratificarile de diferite tipuri.

Studiul structurilor sociale asigura descoperirea elementelor esentiale pentru evaluarea oamenilor, a modului lor de viata, a pozitiei in ansamblu social a diferitelor colectivitati umane, a coeziunii interne a unui sistem.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }