QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Comunicarea

COMUNICAREA


1. Rolul comunicarii


Studiile din domeniul educational au aratat ca deprinderile sociale insuficient dezvoltate sunt asociate cu performante scolare scazute, probleme emotionale si comportamentale, dificultati de adaptare sociala. Deprinderile de comunicare si relationare reprezinta un factor protector fata de comportamentele de risc (consum de alcool, droguri, fumat) si fata de situatiile de criza (suicidul).

Cercetarile pe adolescenti arata ca peste 75% dintre persoanele sub 18 ani se simt adesea singure. Aceste date  ilustreaza ca problema este importanta si necesita abordare adecvata. Factorii care declanseaza si mentin sentimentul de singuratate sunt: deficitul abilitatilor de comuncare, de relationare, timiditatea, stima de sine scazuta, inabilitatea de exprimare emotionala, asertivitate scazuta, timp indelungat petrecut singur. Singuratatea are ca si consecinte de lunga durata dezvoltarea deprediei si anxietatii sociale.
Decalogul comunicarii

Nu poti sa nu comunici

A comunica presupune cunoastere de sine si stima de sine

A comunica presupune constientizarea nevoilor celuilalt

A comunica presupune a sti sa asculti

A comunica presupune a intelege mesajele

A comunica presupune a da feed – back-uri

A comunica presupune a intelege  procesualitatea unei relatii

A comnica presupune a sti sa iti exprimi sentimentele

A comunica presupune a accepta conflictele

A comunica presupune asumarea rezolvarii conflictelor


Comunicarea nonverbala

Se refera la mesajele transmise de la o persoana la alta prin alte cai decat cele lingvistice. Aceste includ mesajele corporale (pozitia corpului, gesturi, mimica, contact vizual si contact fizic), comunicare spatiala (distanta dintre doua persoane care converseaza) si paralimbajul ( cum ar fi tonul , intonatia sau accentul folosit). Cea mai mare parte a mesajelor se comunica prin modalitatea nonverbala.Tabel 1. Exemple de modalitati ineficiente de comunicare
Comunicare ineficienta

Descrierea modalitatii

Exemple

Critica

Evaluarea negativa a celeilalte persoane, a aitutdinilor sau actiunilor

“Tu esti de vina – esti singurul vinovat pentru dezastrul in care esti”

Etichetarea

Folosirea etichetelor in caracterizarea persoanei

“Ce prostie! Vorbesti ca o fata!” “Esti exact ca toti ceilalti. Toti sunteti niste insensibili.”

Lauda evaluativa

A evalua in termeni generali o alta persoana, actiunile sau atitudinile.

“Intotdeauna ai fost o fata buna! Nu-i asa ca ma vei ajuta la examen?”

Oferirea de sfaturi

A oferi solutii la problemele celeilalte persoane.

“Daca as fi in locu ltau, cu siguranta l-as refuza”. “Asta-i usor de rezolvat! In primul rand ”

Folosirea excesiva sau nepotrivita a intrebarilor

Intrebarile inchise sunt de cele mai multe ori bariere in comunicare : se poate raspunde printr-un cuvant.

“Cand s-a intamplat?”

“Regreti cele intamplate?”

A da ordineA ordona unei persoane sa faca ceea ce vrei tu .

“Fa-ti tema imediat”

“De ce ? – Pentru ca am spus eu!”

Amenintari

Incercarea de a comanda actiunile altei persoane prin amenintarea ei cu privire la consecintele negative care vor aparea.

“O vei face sau daca nu..”

“Inceteaza, sau ”

“Daca nu faci ce spun eu, atunci”

Moralizarea

A spune unei persoane ce ar trebui sa faca ; A tine predici unei persoane.

“Trebuie sa-ti ceri scuze de la el”.

“Ar trebui sa .”

Abaterea

Distragerea de la interesele celeilalte persoane.

“Nu te mai gandi la ce s-a intamplat. Hai sa vorbim despre ceva mai placut”.

Argumentarea logica impusa.

Incercarea de a convinge cealalta persoana prin argumentare logica sau dovezi logice, fara a tine cont de factorii emotionali implicati.

“Uite cum stau lucrurile; daca nu ai fi cumparat X, ai fi putut merge vara asta la mare”.


2. Modalitati de ameliorare a comunicarii

Limbajul responsabilitatii

Este o forma de comunicare prin care iti exprimi propriile opinii si emotii fara sa ataci interlocutorul, fiind o modalitate de deschidere a comunicarii si pentru subiectele care sunt potential conflictuale. Conversatia se focalizeaza asupra comportamentului si nu asupra persoanei. Limbajul responsabilitatii utilizeaza trei componente : (1) descrierea comportamentului (“cand nu dai telefon acasa”, “cand vorbesti urat cu mine”, “cand nu respecti regula”), (2) exprimarea propriilor emotii si sentimente ca si o consecinta a comportamentului interlocutorului (“ ma ingrijorez ca s-a intamplat ceva cu tine””ma supar cand” si (3)       formularea consecintelor comportamentului asupra propriei persoane (“pentru ca nu stiu unde ai putea fi “, “pentru ca nu-mi place sa nu respectam regulile”).

Limbajul la persoana a II a “tu” implica judecarea interlocutorului si intrerupe comunicarea datorita reactiilor defensive pe care le declanseaza.

Mesajele la persoana I a (limbajul responsabilitatii) sunt focalizate pe ceea ce simte persoana care comunica si pe comportamentul interlocutorului si astfel previn reactiile defensive in comunicare. Exemple de mesaje eficiente:

“sunt stanjenit (emotia – ce simt fata de un comportament) cand vorbesti despre notele mele de fata cu prietenii mei (comportamentul care m- a deranjat). O sa creada despre mine ca sunt un prost. (consecinta comportamentului)”.

“Nu m-am simtit foarte bine in ultimul timp ( consecinta) pentru ca am petrecut putin timp impreuna (comportamentul). Sunt nemultumit emotia).

Avantajele comunicarii mesajelor la persoana I –a :

Previne declansarea reactiilor defensive in comunicare prin evitarea criticii si a evaluarii persoanei cu care comunici.

Procesul de comunicare este mai complect datorita schimbului mai mare de informatii. In acest tip de limbaj persoana iti poate comunica emotiile si descrie cu exactitate comportamentul persoanei cu care comunica, fara a face evaluari sau atacuri la persoana.

Prevenirea reactiilor defensive in comunicare

Evaluare vs. descriere cel mai frecvent mod de a provoca o reactie defensiva este comnunicarea evaluativa. In loc de : “Vorbesti prea mult !” poti spune : “Cand nu imi dai posibilitatea sa spun ce cred (descrierea comportamentului) devin nervos si frustrat ! (emotia si consecinta)”.

Control vs. orientarea spre problema – mesajele prin care avem tendinta de a controla interlocutorul prin oferirea de solutii si sfatuir dezvolta reactii defensive. “Numai eu stiu ce este mai bine pentru tine, asa ca trebuie sa ma asculti ca sa-ti mearga bine !”. In contrast comunicarea orientata spre problema ajuta interlocutorul sa identifice alternativele problemei sale fara a – i impune solutia..

Manipulare vs. spontaneitatemanipularea este o forma de comunicare care transmite mesajul de non – acceptare si neincredere in deciziile celorlalti. Ca alternativa a acestei forme ineficiente de comunicare este exprimarea spontana a opiniilor personale, fara a incerca sa- ti impui punctul de vedere.

Neutralitate vs. empatie neutralitatea sau indiferenta in comunicare transmite mesajul ca persoana cu care comunici nu este importanta pentru tine. Copilul care nu este ascultat de parinte sau profesor sau este tratat cu indiferenta ajunge sa creada despre el ca nu este valoros si nu merita sa i se acorde atentie. Comunicarea empatica este forma de comunicare care previne reactiile negative despre sine si ceilalti. Limbajul non – verbal este esential in comunicarea empatica.

Superioritate vs. egalitateatitudinea de superioritate determina formarea unei relatii defectuoase de comunicare si incurajeaza dezvoltarea conflictelor. Acesta atitudine vine in contradictie cu acceptarea neconditionata si respectul fiecarei persoane indiferent de abilitatile sau nivelul educational.

Explorarea alternativelor

Copilul trebuie ajutat sa exploreze solutiile alternative. Modalitati de dezvoltare a explorarii alternativelor :

ascultarea reflectiva ajuta la intelegerea si clarificarea sentimentelor copilului (“esti suparat mi se pare ca te deranjeaza ”) ;

folosirea brainstormingului pentru exploararea alternativelor (care ar fi alternativele acestei probleme ?”) ;

asistarea copilului in alegerea solutiei optime (“Care dintre solutii crezi ca ar fi cea mai buna?”);se recomanda discutarea posibilelor rezultate ale alegerii uneia dintre alternative (“ce crezi ca s-ar intampla daca faci asa cum spui?”);

obtinerea unui angajament din partea copilului (“ce ai ales sa faci ?” sau “ce decizie ai luat?”);

identificarea avantajelor si dezavantajelor optiunilor.

Exprimarea emotionala

Una dintre cauzele care provoaca dificultati in comunicare este reprezentata de inabilitatea de recunoastere si exprimare a emotiilor, de teama de autodezvaluire.

discutarea si contracararea miturilor despre emotii, identificarea situatiilor in care comportamentul este influientat de mituri.

Identificarea si recunoasterea diferitelor tipuri de emotii prin: exercitii de exprimare verbala a emotiei, de asociere a starii subiective cu eticheta verbala a emotiei.

Identificarea evenimentelor sau situatiilor care declanseaza emotia prin : exercitii de asociere a unor evenimente (comportamente, ganduri) care declanseaza emotia, intelegerea importantei modului de interpretare a evenimentelor declansatoare a emotiilor.

Identificarea modalitatilor de exprimare comportamentala a emotiei prin : recunoasterea reactiilor comportamentale ale emotiilor, diferentierea dintre emotie si comportament, constietizarea relatiei dintre gand – emotie – comportament.

Exprimarea emotiei printr-un lumbaj adecvat : invatarea vocabularului emotiilor pentru a reduce comunicarea afectiva in termeni de bine sau rau. Emotia poate fi exprimata :

printr-un cuvant : “sunt suparat, bucuros, incantat”

prin descrierea a ceea ce s-a intamplat cu tine : “imi tremura vocea cand vorbesc cu el “, “ma simt ca si cum as fi centrul universului”;

prin descrierea a ceea ce-ti doresti sa faci : “simt ca-mi vine sa o iau la fuga”.

Exprima clar ceea ce simti.

sumarizeaza printr-un cuvant ceea ce simti : bucuros, confuz, resemnat, ranit;

evita evaluarea emotiei :”ma simt putin nelinistiti”. ;

evita exprimarea emotiei intr-un mod codat : in loc de “ma simt singur” ai putea spune : “m-as bucura daca ne-am intalni sa petrecem mai mult timp impreuna” ;

exprima mai frecvent emotii fata de un comportament specific : in loc de “sunt nemultumit” poti spune “sunt nemultumit cand nu iti respecti promisiunile” ; exprimarea clara a emotilor este un mod in care ne facem intelesi de ceilalti.

Accepta responsabilitatea pentru ceea ce simti : in loc de “m-ai suparat” poti spune “sunt suparat” sau in loc de “m-ai ranit” poti spune “ma simt ranit cand faci acest lucru”. Asumarea responsabilitatii a ceea ce simt este o forma de validare personala.

Sugestii de activitati care faciliteaza exprimarea emotionala

a)     “Vocabularul “ emotiilor : Se utilizeaza un set de carti de joc care au notate pe una dintre parti denumirea unei emotii. Fiecare elev alege cate o carte si incearca sa exprime emotia notata printr-un comportament ; ceilalti elevi trebuie sa identifice emotia prin comportamentul exprimat de elev.

b)     “Parola” emotiilor : Elevul sau grupul de elevi alege o carte cu o emotie si simuleaza ce ar gandi o persoana care manifesta o asemenea emotie , ceilalti elevi trebuie sa identifice emotia.

c)     “Statuile” emotiilor. Cativa elevi voluntari vor putea avea trei roluri : de sculptor, statuie si observator.  Elevul care si-a ales rolul de sculptor alege o carte cu o emotie, isi cauta un elev care si-a ales rolul de statuie si va incerca sa “modeleze” statuia in functie de emotia pe care trebuie sa o reprezinte, modelandu-i expresia faciala, postura. Ceilalti elevi trebuie sa identifice emotia exprimata de elevul cu rol de “statuie”.

d)     Cele 10 activitati placute. Fiecare elev va face o lista de 10 activitati placute care ne determina sa ne simtim bine. Toate activitatile fiecarui elev se vor afisa in sala de clasa pentru ca elevii sa comstientizeze modalitatile prin care ne putem imbunatati starea emotionala.

Alte cai de imbunatatire a comunicarii copil – adult.

In comunicarea emotiilor, este mai eficient sa se aplice limbajul responsabilitatii. Formularea mesajelor la persoana intai comunica copiilor modul in care comportamentul lor a interferat cu cel al adultilor. E foarte important ca emotiile sa fie comunicate copilului fara a-l invinovati – “M-ai deranjat foarte tare ca nu ” si nu formulari de genul “uite ce am patit din cauza ca nu ai ”

Mesajele responsabilitatii comunicate pe un ton nervos devin mesaje negative. Acestea invinovatesc copilul si il critica si omit mesajul care ar trebui sa indice care este responsabilitatea lui pentru a schimba ceea ce a facut. Tonul mesajelor negative da dovada de lipsa respectului pentru cel caruia ii este adresata afirmatia.

Sarcasmul, ridiculizarea si presiunile sunt o forma de nerespectare a drepturilor personale.

Etichetarile arata lipsa increderii in copilul caruia ii este adresat mesajul.

Increderea se comunica prin cuvinte, gesturi, tonul vocii.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }