QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

PROIECT DE EXCURSIE Clasa: a XI-a, a XII-a - Caracterizare fizico-geografica ,economica si ecologica imbinata cu unele elemente de istorie
PROIECT DE EXCURSIE


Data: 1-3 mai 2009


Clasa: a XI-a,a XII-aTema: Caracterizare fizico-geografica ,economica si ecologica imbinata cu unele elemente de istorie.


Itinerar propus: Satu-Mare, Zalau, Cluj-Napoca, Turda, Alba-Iulia, Sebes, Sibiu, Fagaras, Brasov, Sighisoara, Targu-Mures, Reghin, Baia-Mare, Satu-Mare.

Continutul general al obiectivelor propuse pentru observare:

I. Elemente de geografie fizica:

Forme de relief major: Depresiunea Transilvaniei.

Forme de relief mediu: Terasele vailor,versanti,interfluvii

Forme de relief minor: procese geomorfologice,gravitationale

Tipuri de soluri: molisoluri,argiluvisoluri,cambisoluri,spodosoluri

Elemente de hidrografie: Somes, Mures, Tarnave.

II. Elemente de asezari omenesti:

a.)orase: Satu-Mare, Zalau, Cluj-Napoca, Turda, Alba-Iulia, Sebes, Sibiu, Fagaras, Brasov, Sighisoara, Targu-Mures, Reghin, Baia-Mare, Satu-Mare.

b.) sate: tipuri de sate,etnografie,specificul constructiilor,ocupatii

c.) caracterizarea economica: aspecte industriale,agro-industriale,comerciale,ale transportului si,mai ales,turistice:

Sibiu:Capitala culturala Europeana in 2008.

Manastirile din Depresiunea Transilvaniei:Maremures, Cluj si Alba.

Zonele industriale ale marilor orase:Alba-Iulia, Sibiu, Brasov, Targu-Mures. Efecte ale poluarii asupra peisajului general.

Propuneri de protectie:respectarea noilor reguli de poluare.

III. Elemente de cultura si istorie locala:

Cluj.

Muzeul National de istorie a Transilvaniei

Ideea realizarii unui muzeu a Ardealului apartine contelui Kemény József (1795-1855), care in anul 1842 ofera colectia personala de carti documente si minerale pentru infiintarea unui Muzeu a Ardealului.

Visul lui a devenit o realitate dupa moartea lui, cand a aparut posibilitatea transferarii colectiilor la muzeul de la Budapesta sau la Sibiu. Atunci contele Mikó Imre (1805-1876) a donat o vila cu etaj, aflat intr-un parc dendrologic de 10 acrii. Astfel muzeul a fost infiintat in anul 1859, si s-a format Societatea Muzeului Ardelean, pentru colectionarea pieselor noi pentru muzeu. Vila Miko a devenit repede neancapatoare. O parte din exponate era la universitate, devenind surse pentru lucrarile de cercetare universitara.

Gratie profesorilor, s-a avut grija de colectie si in anii trecerii facultatii in proprietatea statului roman. Societatea Muzeului Ardelean in anul 1950 a fost desfiintat. (in 1990 au reanfiintat-o). In anul 1930 statul a cumparat casa renumitului mecena al activitatii teatrale maghiare din Cluj, Daniel Petrichevich-Horvath, in folosul universitatii. De atunci ea adaposteste colectiile de numismatica si de antichitati ale Societatii de odinioara. In anul 1962, se infiinteaza Muzeul de Istorie si numarul exponatelor ajunge la peste 400.000.

Muzeul are sectie de arheologie, de istorie medie si moderna, lapidariu roman si medieval. Sunt doua camere de tezaur, cu peste 1000 de bijuterii pretioase, peste 3000 de monede, medalii si decoratii.

Vizitabil marti-duminica 10:00 - 16:00. Tezaurul: marti-vineri 11:00-14:00 Contact Tel : 0040-264-595-677 Raspundem in limbile: romana, engleza, franceza, italiana


Sinagoga  neoloagaSinagoga neologa In clujul de inainte de al II-lea razboi mondial exista o comunitate evreasca mare cu 5 biserici, si peste 10 case de rugaciuni, astazi numarul evreilor este in jur de 400. Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectul arhitectului Hegner Izidor. Cladirea inaugurata in anul 1887, a fost devastata de legionari in 13 septembrie 1927. Atunci statul a contribuit la repararea ei. In anul 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, in urma unor explozii sinagoga a suferit grave avarii. A fost restaurata in anul 1951, de comunitatea evreiasca din Romania. Astazi este singura sinagoga din Cluj, care functioneaza


Gradina Botanica


Infiintata in anul 1920 de catre profesorul universitar Alexandru Borza, Gradina Botanica se afla in partea de sud a orasului, la o altitudine de 400-410 m. Pe supratata ei de 14 ha cresc peste 10 000 de plante, cei mai frumosi arbori si plante de pe toate continentele. Gradina este traversata de Paraul Tiganilor. Aici s-a amenajat Muzeul botanic cu 6.900 de piese, si tot aici se gaseste si Herbarul Universitatii cu 635.000 coli de herbar cu plante din intrega lume. Complexul din 6 sere adaposteste plante tropicale si subtropicale. Gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, dominata de zeita romana Ceres care este incadrata de doua sicrie descoperite in vechiul oras roman Napoca. Aici se gasesc plantele care cresteau in orasele si satele romane.


Alba.

Palatul Apor
Palatul se afla in apropierea Bibliotecii Bathyaneum si a apartinut contelui Apor, si a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. La inceputul secolului al XVIII-lea ti-a avut aici resedinta contele de Steinville, comandantul trupelor austriece, tot acum cladirii fiindu-I aduse adaugiri, excelente portaluri interioare decorate in stil baroc.
Palatul Arhiepiscopiei
Palatul arhiepiscopiei romano-catolice se afla in partea de sud-vest a cetatii si a fost construit intre secolele XVII-XIX, suferind numeroase modificari in decursul timpului. Cladirea imbina armonios elemente ale stilului renascentist tarziu cu cele baroce, observate prin sobrietatea constructiilor.

Biblioteca Bathyaneum
Fosta biserica a trinitarienilor, ridicata in stil baroc, edificiul a fost modificat in interior in anul 1780, in vederea destinatiei actuale, aceea de biblioteca, de catre episcopul Ignatiu Bathyani(1741-1798), episcop al Transilvaniei si bibliofil pasionat.
Ea este cunoscuta in intreaga lume pentru colectiile sale de mare valoare reprezentand manuscrise, incunabule si tiparituri rare.


Sibiu.

Podul Minciunilor


Sibiul gazduieste cel mai vechi pod metalic din Romania. Faimosul pod metalic numit oficial Liegende Brücke, adica Podul Culcat, a fost inaltat in 1859, in locul unui vechi pod de lemn, numit Podul Mincinosilor, nume ce aminteste de nascocirile pline de exagerari ale cofaritelor care isi expuneau boarfele in zona podului. Degeaba i s-a gasit alta denumire , cea veche a fost mostenita si de podul metalic. Astazi a devenit mandria orasului. Pe o parte a podului se vede anul realizarii, iar pe cealalta partea emblema sasilor: doua sabii incrucisate, si deasupra lor o coroana, care simboliza la vremea respectiva, supunerea sasilor fata de regele maghiar si principatul ardealului.Muzeul de locomotive cu aburi


Exista o nostalgie pentru acesti monstri de metal care, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, se dovedeau, impreuna cu vagoanele pe care le tractau, cele mai rapide si mai confortabile mijloace de transport. Muzeul Locomotivelor cu abur, din 1994 ofera celor interesati 40 de locomotive cu abur construite intre 1885-1959 in Germania, USA, Ungaria, Polonia, Germania si Romania. Doua dintre aceste locomotive sunt functionale si folosite in diverse ocazii.

Catedrala Evanghelica


Catedrala gotica a fost construita in sec.XIV. Se stie cu exactitate anul cand a fost inceputa construirea turnului de 73 m: 1371. In 1424 peretii navei au fost inaltate cu 2,60 metri. Lucrarile de modificare au fost incheiate in 1520. Cu toate ca o serie de vase de cult din argint aurit, nu sunt accesibile publicului, te uimeste bogatia pieselor expuse. Aici se afla poate cea mai frumoasa cristelnita de bronz din tara. Este opera mesterului Leonhardus din anul 1438, este decorat cu o serie de inscriptii gotice, si se spune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni in 1437. Orga a fost construita in 1672.

Exista mai multe altare, unul se pare ca este vechiul altar al bisericii evanghelice, realizat intre 1480 si 1545, amvonul este din a doua parte a secolului al XV-lea. Biserica a servit si ca loc de inmormantare pentru personalitati sibiene. In anul 1853 pietrele funerare au fost demontate si incastrate in zidurile bisericii. O parte din lespezile din marmura rosie sau grii au fost realizate de doi mari sculptori al sec XVI., Elias Nicolai si Sigismund Moss.Se poate vedea si piatra funerara a domnitorului Mihnea Voda cel Rau. In anul 1796 se interzice inhumarea in biserica, se va face doar o exceptie in anul 1803, cand baronului Samuel von Brukenthal a fost depus in cripta amenajata langa amvon. Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale din anii 1445 si 1665 realizate de Johannes de Rosenow Georg Hermann.


Brasov.


Prima scoala romaneasca.


Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechii scoli romanesti din curtea Bisericii Sf. Nicolae . Prima data amintita in documente in 1495. A fost refacuta in stil baroc, asa cum arata si astazi, noua constructie dateaza din anii 1760-1761. In salile de clasa ale vechii scoli se gasesc „urme ale activitatii Diaconului Coresi, cel mai mare carturar si tipograf roman din secolul al 16-lea”. Editor si traducator de carti in limba romana, folosind graiurile din sudul Transilvaniei si nordul Tarii Romanesti, el „a pus bazele literaturii romane scrise si totodata ale limbii noastre literare”.

Intre anii 1556-1583 tipareste 35 de carti, dintre care 9 in limba romana, 3 bilingve (romana si slavona) si 23 in limba slavona. In cele sase incaperi ale „Primei Scoli” se mai afla sala de clasa a lui Anton Pann, vechi obiecte de „uz gospodaresc” din Schei, tiparnita lui Coresi si o biblioteca. Tot aici gasim si partitura primei operete romanesti „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, jucata prima data la Brasov in anul 1882 la Colegiul National „Andrei Saguna”, cat si documente ilustrand activitatea presei vechi brasovene, de mai bine de 150 de ani. In cadrul „Primei Scoli Romanesti” functioneaza si Muzeul Junilor din Scheii Brasovului si Muzeul de pictura „Stefan Mironescu”, cel care a zugravit „atat de viu Scheiul”. Arhiva complexului muzeal aflata in Casa Barac (situata in dreapta intrarii) cuprinde peste 100.000 de documente care „inca asteapta sa fie cercetate”. La scoala din Scheii Brasovului s-a predat pentru prima data in limba romana 1559.


Biserica Neagra


Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche , in maghiara Fekete Templom) biserica evanghelica in stil gotic din Brasov Construita in jurul anului 1380 (probabil incepand cu 1377) si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689, cand a primit numele actual. Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Constructia bisericii a inceput serios in anul 1384 si a fost finalizata in anul 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410.

Grav avariata dupa incendiu, Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul hanseatic Danzig, pentru ca mesterii locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat de mari. Noile bolti, insa, sunt in stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserici–hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau dealtfel unii dintre arhitecti si mesteri.

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand 89 de metri lungime si 38 de metri latime. In aceasta biserica incap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga avand peste 4.000 de tuburi, fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania .Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogata de acest tip din Romania. Saptamanal se organizeaza un concert de orga.

Piata Sfatului.


Piata Sfatului din Brasov este probabil cel mai cunoscut si cel mai vizitat loc din oras, fiind frecventat atat de turisti cat si de localnici pentru care reprezinta un loc de relaxare si punct de intalnire intre prieteni. In mod frecvent aici sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte in acer liber sau targuri tematice (targul mesterilor populari, targul de flori, etc).

Piata Sfatului este punctul central de plecare spre cele mai multe obiective turistice din Brasov cum ar fi Biserica Neagra ,Turnul Alb , Turnul Negru ,Bastioanele vechii cetati, Strada Sforii portile de acces in vechea cetate - Poarta Schei, Poarta Ecaterinei - vechile ziduri ale cetatii de sub Tampa, etc.

Din 1520, acest loc atestat ca targ, numita in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase targuri. Din 1364 era organizat targul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe. In piata candva a existat Stalpul infamiei, unde au fost judecate si vrajitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras. Pana in 1892 in piata existau si doua fantani. Cea mai impunatoare cladire este Casa Sfatului aflata in centrul pietei, construita in 1420. Primaria de odinioara, astazi gazduieste Muzeul de istorie. In cladirea din Piata Sfatului nr.16 functiona prima farmacie a orasului.
Scopul:

a.) informativ

-Prezentarea oraselor si a importantei acestora din punct de vedere istoric.

b.) educativ

-Cultivarea sentimentului de mandrie patriotica prin declansarea de emotii,aprecieri asupra frumusetilor fizice,economice,religioase ale teritoriului patriei si impletirea cu elemente de istorie a trecutului si prezentului poporului roman

-Dezvoltarea capacitatilor de comportament,de integrare in grupul turistilor,de cooperare intre indivizi

-Formarea deprinderilor de observare,de sesizare a aspectelor ecologice,de poluare a mediului si cultivare a unei educatii ecologice


Obiective operationale:

a.) cognitive:

Sa indice pozitia itinerarului in zona depresiunii Transilvaniei,desprinzand conexiunile dintre mediul geografic si om

Sa analizeze aspecte fizico-geografice,etnografice si folclorice de pe parcursul excursiei

Sa comunice fondul general al cunostintelor privind semnificatiile,particularitatile si importanta principalelor monumente istorice,de cultura vizitate

Sa recunoasca procesele si elementele geografice

Sa coreleze resursele si obiectivele economice din regiune cu specificul cadrului natural

Sa valorifice intra si interdisciplinar continutul informatiilor dobanditeb.) afectiv-atitudinale:

Sa aprecieze morala crestina romaneasca,frumusetile florei si faunei acestei parti a tarii

Sa sesizeze frumusetile patriei reflectate in pictura,sculptura,literatura

Sa rememoreze la fata locului istoria patriei in stransa legatura cu cadrul natural

c.) psihomotorii:

Sa contribuie la dezvoltarea simtului de orientare geografica

Sa citeasca si sa interpreteze harta

Sa isi dezvolte capacitatea de educatie ecologicaDesfasurarea activitatii:

1. Instructajul preliminar al elevilor :

Pregatirea elevilor pentru aceasta excursie se face in cadrul unei lectii sau intr-o sedinta speciala de instructaj, cu care ocazie profesorul arata scopul excursiei, traseul cu punctele cele mai importante.       

Se precizeaza materialele necesare fiecarui elev pentru activitatea desfasurata (caietele de notite, creioane, pixuri, stilouri), precum si echipamentul adecvat acestei activitati extrascolare.

Se stabileste mijlocul de transport – autocarul – pretul biletelor, banii necesari pentru cazare, pentru vizitarea monumentelor de cultura, pentru mici cheltuieli si pentru hrana.


2. Orarul desfasurarii activitatii:

Vineri,1 mai-7,00 plecare din fata scolii cu autocarul  pe itinerariul stabilit: Satu-Mare, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu, Brasov, Targu-Mures,Sighetul-Marmatiei.

- 13,00 masa de pranz la iarba verde ,in apropiere de Cluj-Napoca.

- 13,30 Cluj, Turda, Alba-Iulia .

-17,00 sosire la Alba-Iulia,cazare la Complexul Turistic Terra Mythical, de 3 stele.

Cu mic dejun inclus. 120 lei/noapte. 50 locuri in 14 camere.

Sambata,2 mai -8,00 servirea micului dejun.

- 9,00 plecare pe traseul Alba-Iulia,Sebes, Sibiu, Fagaras, Brasov. - 21,00 cazare la Pensiunea Ezio de 5 stele, mic dejun inclus, 42 locuri, 20 camere, 120 lwi/ camera.

Duminica,3 mai trezirea la ora 8:00 , servirea micului dejun.

- 8:30 vizitarea obiectivelor stabilite in Brasov.

- 13:00 deplasarea pe ruta:Brasov, Sighisoara,Reghin, Baia-Mare, Satu-Mare.cu un popas la ora 16:00 la cetatea Sighisoarei.

- 18:00 Pornire spre casa.

- 11:00 sosirea acasa la Satu-Mare.

3. Evaluarea excursiei:

Alcatuiti un “Album al clasei” cu imaginile care v-au impresionat pe acest traseu.

Revedeti notitele, reamintiti-va informatiile dobandite, impresiile facute, invatamintele desprinse si sistematizati-le pe urmatoarele probleme:

istorie;                   - religie;

geografie;  - literatura; etnografie si folclor; - muzica;

obiceiuri si traditii;                                 - puncte turistice s.a.

Distanta Totala este de 1019 km.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }