QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Activitatea metodica - Lectie demostrativa - Referat - Informare de specialitateActivitatea metodica - Lectie demostrativa - Referat - Informare de specialitatePROIECT DIDACTIC

Data

Clasa: I

PropunatorAria curriculara: Matematica si Stiinte ale naturiiDisciplina: Cunoasterea mediului

Subiectul : Toamna. Activitatile oamenilor si animalelor. Sa crestem sanatosi! Igiena corpului uman. Programul zilnic

Tipul lectiei: consolidare, sistematizare, evaluare   

Obiective de referinta vizate:

1.4. – sa observe si sa denumeasca fenomene din mediul inconjurator;

2.1. – sa utilizeze un limbaj specific stiintelor naturii in descrierea unor vietuitoare din mediul inconjurator;

2.2. – sa formuleze intrebari in legatura cu fenomenele observate.

3.3. – sa precizeze cateva reguli de igiena a corpului si a alimentatiei pe baza informatiilor primite.

Scopul lectiei:

*     Cunoasterea caracteristicilor anotimpului de toamna

*     Reguli de igiena

Obiective operationale:

La sfarsitul orei elevii vor sti :

O1 – sa raspunda corect la intrebarile despre anotimpul de toamna, fructe si legume, reguli de igiena;

O2 – sa gaseasca solutiile unor ghicitori despre toamna, fructe si legume;

O3 – sa recunoasca fructele si legumele din anotimpul de toamna;

O4 – sa  lipeasca imaginile potrivite;

O5 – sa cunoasca activitatile oamenilor si animalelor in anotimpul de toamna;

O6 – sa prezinte caracteristicile unor animale;

O7 – sa cunoasca partile corpului omenesc;

O8 – sa cunoasca programul zilnic si regulile de igiena;

O9 – sa rezolve corect cerintele de pe fisa de lucru;

O10 – sa intoneze un cantec despre regulile de igiena.

Metode si procedee: conversatia, explicatia, exercitiul, lucru pe grupe, activitatea independenta, problematizarea.

Forme de organizare: frontala, individuala, pe grupe

Strategia didactica: dirijata

Mijloace didactice: fise, planse cu cele patru anotimpuri, jetoane, imagini autocolante, carioca, creioane colorate, legume si fructe

Resurse:

oficiale: Programa scolara pentru clasele I si a II-a, Bucuresti, 2004

pedagogice: manualul „Cunoasterea mediului pentru clasa I”, Editura Sigma

umane: 22 elevi

spatiale: sala de clasa
METODE SI PROCEDEE UTILIZATE IN PREDAREA CUNOASTERII MEDIULUI LA CLASA I


Investigatia – Cale eficienta
in intelegerea fenomenelor naturale

– Referat de specialitate –


Disciplina „Cunoasterea mediului” pentru clasa I si a II-a vine sa realizeze o punte de legatura intre elementele de cunoastere a mediului acumulate de copii in gradinita si disciplina „Stiinte ale naturii” studiata in clasele a III-a si a IV-a. Se asigura, in acest fel, o continuitate a obiectivelor ciclului de achizitii fundamentale, ce vizeaza stimularea copilului in vederea (stimularii) perceperii si cunoasterii mediului apropiat, stimularea potentialului creativ al copilului, a intuitiei si a imaginatiei acestuia.

Obiectivele acestei discipline nu vizeaza insusirea de cunostinte, ci dezvoltarea capacitatilor de observare, explorare si intelegere a realitatii din mediul inconjurator, cunoasterea, intelegerea si utilizarea in comunicare a unor termeni specifici, pentru a descrie fenomene observate in mediul inconjurator. In cazul scolarului mic (6-7 ani), prima treapta a cunoasterii a constituie intuirea, adica observarea plantelor, animalelor, obiectelor si fenomenelor concrete.

Observarea unor fenomene ale naturii din diferite anotimpuri se realizeaza in momentul in care acestea se produc in mod natural si pot fi percepute de copii in timpul actiunii (ploaie, ninsoare, vant, fulger, tunet).

In cazul in care nu poate fi folosit material natural, se va folosi material conservat (ierbare, insectare) sau material ilustrativ (planse, imagini).

Tinand cont de particularitatile de varsta ale scolarului mic, de puterea lor de concentrare, de nevoia de variatie si miscare, lectiile de cunoasterea mediului pot fi organizate sub forma unor jocuri didactice. Jocul didactic poate fi folosit in orice moment al lectiei urmarindu-se fie dobandirea de noi cunostinte, priceperi, deprinderi, fie verificarea si aprecierea nivelului de pregatire a elevilor.

Excursiile, drumetiile au o deosebita valoare, deoarece stimuleaza interesul copiilor pentru cunoasterea mediului, imbogatesc cunostintele din natura. De asemenea, se vor identifica efectele benefice sau nocive ale activitatii umane asupra mediului inconjurator.

Proiectarea actiunilor pedagogice se realizeaza in functie de obiectivele cadru care organizeaza invatarea pe urmatoarele coordonate:

Dezvoltarea unor capacitati de observare, explorare, intelegere de catre copil a mediului social, ce vizeaza socializarea lui si, implicit, cunoasterea unor elemente de ordin fizic si biologic

Cunoasterea, intelegerea si utilizarea in comunicare a unor termeni specifici, necesari descrierii fenomenelor observate in mediul inconjurator

Formarea unor atitudini si comportamente pozitive in raport cu mediul inconjurator, social si cultural

Continuturile invatarii sunt abordate din perspectiva transdisciplinara. Transdisciplinaritatea vizeaza o organizare globala, multinivelara a unor discipline pe tematica ce implica o diversitate de continuturi si activitati de invatare ce converg catre atingerea obiectivelor din ce in ce mai multe ale ariei curriculare. In favoarea acestei idei si pentru sustinerea ei, iata in continuare cateva argumente.

Elevul vine in contact cu o diversitate de stimuli si conditii care il fac sa devina progresiv interesat, motivat, atent, curios pentru a cunoaste, a actiona.

Instruirea elevului se realizeaza prin actiuni de investigare, observare, exersare si aplicare.

Se realizeaza un echilibru intre activitatea individuala si cea de grup, activitatea frontala plasandu-se pe un plan secundar;

Activitatile transdisciplinare permit elevului sa se exprime liber, sa contribuie in stilul sau la aprofundarea temei studiate.

Rezolvarea cerintelor de lucru pe grupe sau in echipe dezvolta spiritul de cooperare al elevilor.

Completeaza cu succes activitatile monodisciplinare, facilitand o abordare eficienta a continuturilor, contribuind la atingerea unor facilitati formativ-educative din arii curriculare diferite.

Investigatia este o activitate complexa prin care elevul indeplineste o sarcina pentru rezolvarea careia el va utiliza o gama larga de cunostinte si activitati. Se poate desfasura individual sau in grup. Metoda se aplica in mod deosebit la disciplina cunoasterea mediului. Evaluarea investigatiei se face global, evidentiindu-se aspecte ca:

rezolvarea sarcinii integral sau partial;

corectitudinea inregistrarii datelor;

produsele rezultate.

Iata in continuare, cateva activitati care au rolul de a investiga lumea inconjuratoare, dar si de a facilita insusirea de catre elevi a cunostintelor despre cunostintele naturii.A)    Activitati practice

Elevii vor fi condusi intr-un loc din natura unde pot culege informatii despre vreme, temperatura aerului, culoarea cerului, aspectul frunzelor.

Pentru a observa si intelege fenomenul de ninsoare se vor pune intr-un pahar transparent plin cu apa diferite jucarii de plastic, apoi se va presura peste ele confetti. Copiii vor observa plutirea si jocul confettiilor ca a unor fulgi.

Anotimpuri: In gradina scolii sau la coltul viu al clasei se pot realiza urmatoarele: Primavara–se planteaza zarzavaturi sau flori, se uda, se curata de buruieni; Vara–se ingrijesc florile, se culeg zarzavaturile plantate; Toamna–se aduna frunzele uscate, se curata pamantul; Iarna– se ingrijesc animale de colivie.


B)    Jocuri

Imitati sunetele ploii, a tunetului, a vantului. Se recita cateva versuri insotite de miscari specifice: „Ploua, ploua:/Trop, trop, trop!/tuna, tuna:/Bum, bum, bum!/Bate vantul: /Vaj, vaj, vaj!”.

Eu spun gresit, tu spune corect. Vara este geroasa. Iarna tuna si fulgera. Primavara culeg gutui, nuci si struguri. Toamna se culeg ciresele…..

C)     Memorizari si audieri de legende

Se vor memora poezii despre anotimpuri si se vor audia legende despre plante animale sau anotimpuri.

D)    Realizarea unor desene sau colaje

Se pot realiza urmatoarele teme: Un colt din natura in anotimpul tau preferat; Fulgi de zapada; Nori care aduc ploaie sau zapada.

E)     Cantece care in insotesc cu succes orice activitate si care transmit si ele informatii despre tema prezentata.

Bibliografie

1)     Programa scolara clasele I-II, Bucuresti, 2004

2)     Activitati de invatare – Cunoasterea mediului inconjurator, Constanta Cuciinic, Editura Aramis, 2003

3)     Invatamantul primar nr.4/2003


INFORMARE DE SPECIALITATE ASUPRA ULTIMELOR NOUTATI APARUTE IN DOMENIUL INVATAMANTULUI

p        In paginile Invatamantul primar nr.1-2/2005 am intalnit urmatoarele articole interesante:

„Strategii didactice practic-aplicative utilizate in accesibilizarea continuturilor disciplinei Stiinte la clasele a III-a si a IV-a”, de Dorian Coman are conexiune cu tema abordata astazi.

Din sectiunea PARTENERIAT SCOALA-FAMILIE: „Parteneriatul educativ – o reusita a procesului educational”, de Maricica Morar; „Relatia parinte-copil, problema rezolvata?”, de Georgeta Badila; „Cum consiliez un parinte?”, de Valerica Rusu, Viorica Manea; „Familia si scoala in relatie de parteneriat educational”, de Nicoleta Beznea. Aceste articole vin in intampinarea optimizarii relatiilor dintre cei trei parteneri din procesul educational: scoala, elev, familie.

p        Libraria Casa Cartii a pus la dispozitie urmatoarele aparitii pe piata de carte scolara:

  1. Povesti prichinderesti – Marcela Penes, Ed. Ana, 60 000 lei – este o carte de povesti si poezii in care literele trec prin fel de fel de peripetii…
  2. Piticul vrajitor si cheia de aur – Marcela Penes, Ed. Ana, 60 000 lei – reprezinta un material auxiliar pentru educarea limbajului si implicarea copiilor in jocuri de rol.
  3. Caiet de lb. romana – clasa a II-a – Simona Niculescu, Ed. Erc Press Educativ, 60 000 lei – este un caiet de fise de lucru, auxiliar pentru lb. romana.
  4. Matematica distractiva – clasa a II-a, Aurel Maoir, Elena Maior, Ed. Aramis, 65 000 lei – este un suport binevenit pentru disciplina optionala, Matematica distractiva.
  5. Alfabetici te invata sa citesti – Ana Maria Grigoras, 39 000 lei – un material ce contine ghicitori, poezioare, precum si exercitii grafice pentru toate literele alfabetului
  6. Educatie pentru sanatate – clasele I si a II-a, Sorina Cuzum, Gabriela Vasiloanca, Ed. Erc Press Educativ, 45 000 lei – reprezinta un material auxiliar deosebit pentru disciplina optionala.
  7. Ghicitorile alfabetului – Marcela Penes, Ana Ecaterina Popescu, Ed. Aramis, 85 000 lei – este un material care se adreseaza prescolarilor si elevilor din clasele I, ghicitorile fiind insotite de imagini sugestive pentru fiecare litera a alfabetului.
  8. Abecedar. Fise de lucru – Cleopatra Mihailescu, Tudora Pitila, Ed. Aramis, 110 000 lei – contine fise de lucru interesante , foarte bine concepute si atractive pentru copii.
  9. Ghid metodic de educatie plastica, Clasele I-II – Ana Stoica, Mihaela-Cristina Ciofalca, Rozeta Badea, Erc Press Educativ, 35 000 lei – este un material necesar pentru activitatea metodica.

10.    Limba romana, clasa I, Teste si fise de evaluare – Dan Agrigoroae, Ed. Adan, 40 000 lei – contine teste atent concepute si insotite de descriptori de performanta.

11.    Teste de intelsigenta, Clasele I-IV – Dan Agrigoroae, Dana Agrigoroae, Ed. Adan, 44 000 lei – este o carte care se sprijina pe Teoria inteligentelor multiple a lui Howard Gardner.

12.    Folclorul Literar pentru copii, Clasele I-IV, Ed. Stefan, 90 000 lei – o culegere de texte din folclor, frumos insotite de imagini.

13.    Sa circulam corect – Educatie rutiera, educatie pentru viata – Ed. Coresi,
100 000 lei – un auxiliar pentru disciplina optionala.

14.    Poarta spre lumea cartilor – Alexandrina Dumitrescu, Meteor Press, 70 000 lei – este o antologie de texte literare potrivite lecturii elevilor din clasele mici.

15.    Jocul cuvintelor – Liliana Catruna, Ed. Aramis, 80 000 lei – este o culegere conceputa pe unitati de invatare, cu variate exercitii de recapitulare, texte pentru dictare, fise de evaluare.

16.    Probleme care se rezolva in mai multe moduri, Clasele I-IV – F. Ancuta, A. Arghirescu, E. Croitoru, Ed. Stefan, 70 000 lei – este un interesant auxiliar pentru ora de matematica.

17.    Sarbatoarea Abecedarului – Maria Parcalabu, Ed. ETP Tehnopress – este carte de serbari scolare pentru clasa I si contine poezii si multe alte surprize pentru elevi.
DESFASURAREA LECTIEI


Nr.

Secventele lectiei

Timp

Ob.

Continutul si strategia didactica

Evaluare

1.

Moment organizatoricSe asigura un climat de ordine si disciplina necesar desfasurarii in bune conditii a lectiei


2.

Verificarea cunostintelor


O1

Activitate frontala

Despre ce am discutat ora trecuta la ora de Cunoasterea mediului? R: Pregatirea animalelor pentru iarna.


3.

Captarea atentiei


O2

Activitate frontala Se vor dezlega ghicitori despre toamna, fructe si legume.


Stiti voi oare, copilasi,

Cine lasa pomi golasi?

Cine-aduce ploi marunte

Si nespus de multe fructe?

(toamna)

Tarus galben ascutit

In pamant sade infipt.

Cine este? L-ati ghicit?

(morcovul)

Intr-o cusca multi catei,

Toti sunt albi si rotofei - Mama-i pune la mujdei!              (usturoiul)


Frunzele pe ramuri

Au ingalbenit

Ploua, ploua-ntruna.

Cine a sosit?

(toamna)

Sade mandra-ntr-un picior,

Laudandu-se oricui –

Ca ea poarta-n al ei spate

Camasi albe si verzui!

(varza)


Noi avem un butoias   Alb, voinic, parca-i de cas; Cercuri n-are si nici doage

Este bun cand mama-l coace!

(dovleac)

Mingisoare aurii,

Galbene sau dangerii,

Hai, sa le ghiciti copii!

(rosie)

Am camasi nenumatare, plangi de le dezbraci pe toate!

(ceapa)


Aprecieri
frontale
individuale

Observare
sistematica

4.

Anuntarea titlului si a obiectivelor operationaleSe va anunta titlul lectiei noi, apoi se vor enunta obiectivele operationale: „Astazi, copii, vom repeta cunostintele invatate despre toamna, despre activitatile oamenilor in acest anotimp, despre regulile de igiena ce trebuie respectate, vom rezolva jocuri pe fise si vom canta.”


5.

Dirijarea invatarii


O1

O3


O4


O5


O6O4


O7

O8

Activitate frontala:

Care sunt cele patru anotimpuri ale anului? R: primavara, vara, toamna, iarna

In ce anotimp suntem? R: Noi suntem in anotimpul de toamna.

Care sunt semnele ce vestesc sosirea acestui anotimp? R: Semnele ce vestesc sosirea acestui anotimp sunt:: frunzele se ingalbenesc si cad, soarele nu mai incalzeste cu atata putere, vin ploile reci, scade temperatura, ziua se micsoreaza si noaptea se mareste, se culeg recoltele, gospodinele pregatesc zarzavaturile, animalele aduna provizii pentru iarna, pleaca pasarile calatoare in tarile calde,  ne imbracam mai gros, cade bruma, se ara pamantul si se seamana graul.

Care sunt lunile toamnei? R: Septembrie, octombrie, noiembrie.(Rapciune, Brumarel, Brumar).

Activitate frontala: Se va stabili Calendarul naturii pentru ziua aceasta.

Cum e vremea astazi?

Activitate frontala:

Care sunt activitatile pe care le desfasoara oamenii  in acest anotimp? R: Culeg fructele si legumele, viile, recolteaza porumbul, ara pamantul si seamana graul.

Care sunt fructele ce se culeg in anotimpul de toamna? R: merele, perele, gutuile, prunele, nucile, pepeni, struguri.

Dar legumele? R: Varza, conopida, morcov, cartof, ceapa, usturoi, ceapa, ridiche neagra, sfecla rosie, rosii, castraveti, ardei, gogosari….

Activitate pe grupe: Elevii sunt impartiti pe 4 grupe: Licuricii, Furnicile, Albinele si Fluturasii. Fiecare grupa primeste plansa suport cu un cos desenat pe care vor lipi imagini realizate pe autocolant - fructe sau legume de toamna. Dupa terminare, fiecare grupa expune lucrarea, castigand cei care realizeaza mai frumos si corect plansa.

Activitate frontala

Ce fac gospodinele cu fructele si legumele? R: dulceata, compot, zarzavat, muraturi, varza murata, gogosari si castraveti la otet, tocana de legume, zacusca…

Noi stim ca la fel ca si oamenii, si animalele se pregatesc pentru iarna.

Ce fel de animale cunoasteti voi? R: Animale domestice si salbatice.

De ce se numesc animale domestice? R: Traiesc pe langa casa omului si sunt ingrijite de el.

De ce se numesc salbatice? R: Traiesc in padure, isi construiesc singure adapost, isi cauta singure hrana.

Activitate frontalaJoc de rol „Cine sunt eu?”. Prezentati-va astfel incat colegii sa ghiceasca care sunt animalele salbatice. Tineti cont de hrana si adapostul acestora.

Concluzii:

Unde traieste vulpea? R: In vizuina pe care o sapa la radacina unui  copac, are doua iesiri.

Unde traieste ursul? R: In barlog si totdeauna sta cu fata spre iesire.

Unde traieste veverita? R: In scorbura.

Unde traieste furnica? R: In musuroi.

Cine intervine in viata animalelor, prin taierea padurilor, secarea baltilor? R: Omul.

Voi ce sunteti? R: Copiii. Oameni.

Care sunt partile corpului nostru? R: Cap, gat, trunchi, membre superioare si membre inferioare.

Activitate pe grupe. Doua grupe asambleaza partile corpului omenesc, iar alte doua grupe lipesc imbracamintea potrivita anotimpului de toamna. Se folosesc planse suport si imagini pe hartie autocolanta. Castiga grupa care realizeaza corect plansa.

Cum ne ingrijim corpul si sanatatea? R: Respectam programul zilnic al unui elev. Aerisim camera dimineata si seara, facem gimnastica, ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, in fiecare dimineata ne spalam corpul pana la brau, seara facem dus, iar odata pe saptamana baie in cada, respectam orele de odihna si ne hranim sanatos.

Care sunt cele trei mese principale ale zilei? R: Mic dejun, dejun si cina.

Care sunt alimentele ce trebuie consumate pentru a ne pastra sanatatea?

* Pe o plansa – Piramida alimentelor , copii vor prinde alimentele pornind de la cele consumabile in cantitate mai mare pana la cele care se pot consuma cel mai putin.

Activitate frontala. In acest timp, un elev serveste dejunul nerespectand nici o regula. Elevii trebuie sa sesizeze greselile facute. Pe tabla vor avea doua meniuri, iar ei trebuie sa depisteze meniul sanatos.


Aprecieri
frontale
individuale

Observare
sistematica


Aprecieri
frontale
individuale

Observare
sistematica
Aprecieri
frontale
individuale pe grupe

Observare
sistematica

6.

Obtinerea performantei


O9

Activitate individuala. Elevii vor rezolva individual cerintele din fisa de lucru. Vor fi notati in limita timpului.

Evaluare individuala

7.

Asigurarea retentiei si a transferuluiO1

Activitate frontala. JOC – Spune DA sau NU!

Lunile anotimpului de toamna sunt: septembrie, octombrie, noiembrie.

Gospodinele fac dulceata de varza.

Dimineata mananc ciorba.

Veverita traieste in vizuina.

Lupul mananca ghinde.

Periuta se schimba o data pe an.

Fructele si legumele se consuma nespalate.

Aprecieri frontala

8.

Fixarea cunostintelor


O10

Activitate frontala. Elevii vor canta un cantecel despre importanta consumarii legumelor si fructelor, precum si despre regulile de igiena. „Sa fii sanatos!”. Daca timpul permite se vor citi curiozitati despre plante si animale in anotimpul de toamna.

Aprecieri frontala

9.

Tema pentru acasaPentru acasa, elevii vor desena fructe si legume de toamna.


10.

AprecieriAstazi v-ati straduit sa raspundeti toti foarte frumos, ati realizat planse deosebite cu fructe si legume, cu alimente, cu partile corpului.

Stiati cǎ …

 Ariciul isi face cuibul din crengute si frunze uscate si se hrǎneste cu insecte, soareci sau serpi.

Desi este un animal sǎlbatic carnivor, vulpea consumǎ toamna si fructe de pǎdure.

Fiind un bun gospodar, veverita isi face rezerve de nuci, alune si ghinde pentru iarnǎ

Toamna, inainte de a pǎrǎsi tara, familiile de berze se strang in anumite locuri, in zone mlǎstinoase, unde fac antrenamente de zbor.

Pentru iernare, cucul zboarǎ in tinuturi foarte indepǎrtate.

Frunzele au nevoie de lumina soarelui pentru a pregǎti hrana copaului. Toamna, frunzele nu mai au destul soare pentru a face aceasta. Apa nu mai poate circula prin coditele frunzelor, care se usucǎ si morNu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }