QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Produse ale padurii folosite in scopuri terapeutice - salcamul (robinia pseudacacia)PRODUSE ALE PADURII FOLOSITE IN SCOPURI TERAPEUTICE - SALCAMUL (robinia pseudacacia)

Caractere de recunoastere- Salcamul arbore originar din America de Nord, inalt pana la 25 m, cu frunze lungi de 20-30 cm, avand 9-21 foliole dispuse imparipenat, glabre, la baza petiolul fiind insotit de doi ghimpi puternici, brun-roscati, proveniti din modificarea stipelor. Inflorescenta este in forma de strugure (racem), la inceput dreapta, dupa inflorire aplecata in jos.

 Materia prima. Floarea este formata dintr-un caliciu cu 5 dinti, 5 petale care inconjoara 10 stamine libere.
Fructul este o pastaie turtita, de culoare brun-roscat. Salcamul infloreste in lunile mai-iunie. Creste pe tot cuprinsul tarii.

 Ecologie si raspandire. Specie exotica, pretentioasa fata de clima si sol, dar datorita unei vitalitati deosebite poate vegeta in conditii foarte variate.Creste mai ales in zona de campie, unde temperaturile din timpul verii sint foarte ridicate. Este afectata de ingheturi timpurii, iar vanturile, poleiul, chiciura produc ruperea cracilor. Fara sa aiba cerinte deosebite fata de umiditate, nu suporta seceta indelungata si nici inundatiile. Creste bine pe soluri usoare, chiar si pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Este cultivat in masive, in sate, la marginea drumurilor, in special in Oltenia (judetele Mehedinti, Dolj,Olt), in intreaga Muntenie, sudul Moldovei (judetele Galati, Vrancea,Vaslui), vestul Transilvaniei (Satu Mare, Bihor,Arad, Timis).

 Recoltare . In lunile mai-iunie se recolteaza inflorescentele, fie direct cu mana de pe arbore (cu ajutorul scarilor), fie taind crengutele cu ajutorul unei foarfeci de pomi, facandu-se detasarea inflorescentelor, dupa care se strujesc florile.

Se culeg florile de pe axul principal al inflorescentei. Florile se intind in straturi subtiri in incaperi bine aerisite. Pe cale artificiala se pot usca la o temperatura de 35-40 grade C. Din 6-8 kg flori proaspete se obtine 1 kg produs finit.

 Pregatirea produsului in vederea prelucrarii. Dupa ce se aleg foliolele, resturi din axul inflorescentei, produsul se pune la uscat pe rame sau prelate la soare sau in poduri si soproane bine aerisite.Uscarea artificiala se face la 35-40. Randamentul la uscare 6-8/1.Conditiile tehnice de receptie prevad ca impuritati admise +max. 2% flori brunificate si max. 1% resturi din axul inflorescentei,corpuri straine organice - max. 0,5% si minerale -max. 0,25, umiditate -max. 12%.


Compozitie chimica . Florile contin robinina, acaciina un glicozid de natura flavonoidica, ulei volatil etc. Scoarta, care este si ea utilizata rar in scop terapeutic (Cortex Acaciae), contine toxalbumina (robina si fazina), glicozi|dul silingina si taninuri de natura pirocatechinica.

 Actiune farmacodinamica -utilizari terapeutice : Florile de salcim se utilizeaza ca aromatizant si in industria parfumurilor, iar in medicina populara calmant al tusei. Scoarta se foloseste tot empiric in hiperaciditate, in ulcer gastric si duodenal si ca purgativ. Datorita robinei,scoarta trebuie utilizata cu multa atentie, deoarece aceasta substanta este toxica.

Sub forma de ceai in hiperaciditate si diferite afectiuni ale stomacului. Intern: hipoacidificant gastric, antispastic.

Proprietati, recomandari.   Infuzia de flori de salcam, fiind placuta la gust si lipsita in totalitate de compusi toxici, este foarte potrivita pentru a fi folosita  atat ca ceai alimentar cat si ca ceai oficinal.Preparatele pe baza de flori de salcam sunt alcalinizante, antispastice (actiune asupra musculaturii netede gastrice si pulmonare) si calmante, fiind folosite din acest motiv, in piroza, ulcer gastric, gastrita hiperacida, crampe, gastralgii (dureri de stomac).

  Florile de salcam calmeaza tusea (sunt antitusive) si prezinta efecte usor sedative, linistind starile de nervozitate si iritabilitate. Ca adjuvant, ceaiul de salcam se foloseste in insomnie, in depresia cronica usoara (distimie) si in atacurile de panica.

  In combinatie cu alte plante, din florile de salcam se realizeaza ceaiuri care combat bronsita, migrena si simptomele reumatismului.

  Salcamul se mai recomanda in edemul produs sau asociat cu acidoza metabolica.
  Baile generale cu flori de salcam prezinta efecte calmante asupra sistemului nervos fiind foarte indicate si in cazurile de incordare psihica sau de stres.

Preparare administrare.  Infuzia se realizeaza dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri zilnic. In bolile de stomac, infuzia se administreaza calduta sau la temperatura camerei. Ca pansament gastric, florile de salcam se pot amesteca in proportie egala cu frunze de dud.

  Pentru bai, se folosesc doi pumni de flori la cada.

Contraindicatii, reactii adverse.   Deoarece contine multa robina (substanta toxica), utilizarea empirica a scoartei trebuie evitata. Florile nu prezinta contraindicatii.De salcam, ca factor de cura, se poate profita in mediul sau natural prin silvoterapie. Plimbarile  in jurul salcamilor infloriti au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorita uleiului eteric din parfumul florilor.

Apiterapia se foloseste de mierea de salcam, intrucat in compozitia acesteia se regasesc, pe langa substantele prelucrate de catre albine, si principiile active din nectarul florilor. De asemenea, se mai utilizeaza polenul.

  Mierea de salcam contine glucidele (glucoza - 36%, fructoza - 40,5% ) si mineralele specifice mierii (vezi DZR minerale),precum si substante active din floare, ca: robinina, acacina si ulei volatil. Datorita acestei compozitii, produsul prezinta actiune antiseptica si antitusiva. Asupra aparatului digestiv, mierea de salcam prezinta actiune antispastica.

  Acest sortiment de miere, este recomandat in caz de: hiperaciditate gastrica, cancer gastric, ulcer, sarcina, nevroza, astenie, stres, tuse, convalescenta. In bolile de stomac, mierea de salcam se administreaza diluata in apa calduta sau in lapte (1 lingura de miere  la 100 ml de apa sau lapte), cu o ora inaintea meselor. De asemenea, mierea de salcam se utilizeaza pentru indulcirea a numerose ceaiuri oficinale si alimentare.

  O formula oficinala eficienta, se realizeaza pe baza de miere de salcam la care se adauga hrean crud ras (vezi hreanul ca planta medicinala).  Polenul de salcam prezinta efecte calmante asupra sistemului nervosNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }