QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Lipsa cunostintelor
Intr-o frumoasa exprimare, un mare endocrinolog (N. Pende) descoperea urmatoarele 4 armonii in organismul sanatos : 'sanatatea este armonia functiunilor, asa cum frumusetea este armonia formelor corpului, asa cum adevarata bunatate este armonia sentimentelor etice si adevarata intelepciune este armonia intelectului'.
Pe plan bio-medical, progresele extraordinare facute in ultimele decenii au permis o explorare mult mai aprofundata a starii de sanatate. Dispunem astazi de posibilitati de investigatie mult mai fine si mult mai precise, care depasesc cu mult simturile noastre comune de apreciere, pt. descoperirea cat mai precoce a starilor anormale, a devierilor de la sanatate. Introducerea unor tehnici noi au facut ca organismul uman sa devina din ce in ce mai tramsparent si accesibil explorarilor morfologice cele mai fine cu detectarea celor mai mici modificari anatomice prin : tomografie comuterizata (scanner) care ne reda tot organismul uman in sectiuni anatomice de 1-3mm. Tot atat de utile sunt : ultrasonografia (ecografie), scintigrafia, rezonanta magnetica nucleara etc. Putem explora, vazand in direct tot interiorul tubului digestiv sau al arborelui traheobronsic cu ajutorul fibroscoapelor. Alte progrese tehnice de explorare sunt tehnici de bio-chimie si histochimie, teste imunologice complexe, electronoscopie, metode rapide de efectuare a analizelor.


Dispunem deci de metode pt. decelarea starii de sanatate intr-un sens mult mai profund, mai perfectionat si mai precoce. De aceea, nu mai putem avea siguranta absoluta ca suntem deplin sanatosi, atat cat constatam prin simturile noastre. Putem afirma uneori, cu deplina sinceritate, ca ne simtim sanatosi, desi, in realitate, am deviat deja de la echilibrul optim al functiilor organismului caracteristice sanatatii. Poate ca avea oarecare dreptate scriitorul Jules Romains cu paradoxul sau: "oamenii sanatosi sunt acei oameni bolnavi care se ignora".
Nu este suficient sa spunem : 'nu am simtit nimic' sau 'nu m-a durut nimic'pt.a ne incredinta ca suntem sanatosi. Cele mai rele boli sunt cele care nu incep cu dureri. Apoi exista boli,care se manifesta la inceput prin simptome foarte discrete, greu sesizabile si care nu sunt luate in seama de un om ocupat. Asa se intampla cu HTA,arterioscleroza,hepatopatiile cronice, boli pe care numai un examen medical periodic atent le poate descoperi. Deseori medicii se afla in situatia neplacuta de a descoperi aceste boli in stare inaintata, dupa ce simptomele lor de inceput au scapat cu totul posibilitatilor pacientului de a le sesiza prin autoexaminare. 'cunoaste-te pe tine insuti', spune un vechi aforism grecesc, si totusi, cat de departe suntem inca fata de acest fapt intelept.
Iata deci ca ceea ce intelegem de obicei prin sanatate deplina, poate sa nu mai corespunda starii reale stintifice,datorita fie imperfectiunii posibilitatilor noastre de a ne analiza, fie neatentiei cu care trecem peste unele simptone, sau chiar neglijentei cu care obisnuim sa le inregistram si sa luam masuri. In acest mod se dezvolta o mare HTA pana la obosirea inimii (insuficienta cardiaca) sau la aparitia unui AVC (hemoragie cerebrala). Chiar si neglijarea tratamentului unor carii dentare constitue un exemplu tot atat de rau, deoarece treptat se ajunge la pierderi mari dentare, necesitatea de proteze ori producerea unor infectii cu punct de plecare dentar.
Multe probleme de sanatate depind insa si de modul de viata, de cultura medicala a populatiei, cum ne menajam sanatatea, cum ne hranim, de igiena muncii fizice si psihice, de modul cum ne odihnim si ne organizam timpul liber, de modul cum traim si respectam mediul ambiant. Exista factori nocivi care tin si de unele aspecte ale vietii moderne : sedentarismul, recurgerea la o hrana abundenta si prea mult rafinata, obezitatea, abuzul de medicamente ca : purgativele (ex : ciocolax, carbocif), analgezicele, antipireticele, antireumatice (ex : aspirina, piramidon, algocalmin) ; accidentele de circulatie, suferintele create de zgomotul citadin, poluarea aerului in orase, adaptarea insuficienta la conditiile vietii urbane, fumatul tutunului, abuzul de bauturi alcoolice sunt exemple de conditiile nocive pt. sanatate, de factorii de risc, caracteristice epocii actuale. Spunea un mare cardiolog scandinav : 'experienta a aratat ca homo sapiens nu este totdeauna o creatuira rationala si nu se lasa usor lipsit de dorinta sa si de placeri, chiar cand acestea constitue o amenintare pt. sanatatea sa'.
De aici se nasc marile probleme de sanatate si anume patologia actuala predominanta a secolului : bolile cardio-vasculare, tumorile, bolile de nutritie si digestie, bolile psihice, patologia prin medicamente, bolile reumatice, bolile alergice, alcoolismul, tabagismul, consum de droguri, bolile infectioase etc.
Nu mai incape nici o indoiala ca medicina moderna va devenii din ce in ce mai mult preventiva, indreptandu-se spre o medicina a omului sanatos. Astfel :
In medicina copilului orientarea spre prevenire se va amplifica si mai mult, incepand mult mai devreme, prin sfaturi pt. o procreare normala. Vom constientiza mama de consultetia genetica prenatala si de importanta alaptarii la san pt. a avea un copil sanatos. Laptele de mama este alimentatia ideala pt. nou nascut si sugarul pana la 5 luni, deoarece este alimentul cel mai complt lipsit de microbi, se poate digera bine deoarece contine fermenti sau enzime, ferindu-l astfel de aparitia unor tulburari digestive si asigurand dezoltarea armonioasa si starea de sanatate a sugarului.
In domeniul bolilor de rinichi un obiectiv important va fi prevenirea insuficientei renale cronice.
In medicina interna orientarea majora va fi spre prevenirea bolilor cronice cu caracter degenerativ : arterioscleroza, cardiopatia ischemica, reumatismul degenerativ. Pt.aceasta bolnavul:
se va prezenta periodic la medic
va evita eforturile utile, emotiile
va face exercitii recomandate de medic
va respecta repausul la pat
nu va consuma bauturi alcoolice
va evita frigul, curentii de aer, umezeala si temperaturile ridicate
va lua cu regularitate medicamentele prescrise.
In domeniul nutritiei : prevenirea obezitatii si a diabetului, prin :
evitarea stresului si sedentarismului
evitarea traumelor psihice
alimentatie corespunzatoare
evitarea abuzului de medicamente
respectarea regulilor de igiena
suprimarea consumului de cafea si tutun, etc.
In domeniul bolilor infectioase : prevenirea hepatitelor, antraxul, toxiinfectia alimentara, boli diareice acute prin:
respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala si in gospodorie (in cazul antraxului vor fi efectuate vaccinarile la animale)
spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei
utilizarea unei vesele curate
pastrarea alimentelor acoperite ferindu-le de contactul cu muste, gandaci sau rozatoare si la temperaturi scazute
interzicerea consumului apei de suprefata (lacuri, rauri, parauri)
dezinfectarea periodica a toaletelor din locuinte si cele din localuri publice
vaccinari periodice
Profilaxia nu mai poate fi redusa numai la metodele ei mai vechi cum ar fi : prezentarea la vaccinari contra bolilor infectioase, trebuie sa ne bazam pe o profilaxie activa, pe participarea intregii populatii la obiectivele medicinii preventive, prin respectarea regulilor de viata care asigura sanatatea, protectia mediului inconjurator, dobandirea unei culturi medicale.
Medicina omului sanatos urmareste sa intervina activ in apararea sanatatii prin :
Promovarea masurilor de igienizare a mediului inconjurator a localitatilor in care traieste si munceste omul, pt. a face acest mediu cat mai favorabil sanatatii
Formarea unor deprinderi igienice (educatia igienica) la fiecare persoana, folosind toate mijloacele de cultura si educatie, incepand cu scoala, reviste, carti. Intr-un sens mai larg, formarea unei culturi sanitare, ceea ce incearca sa fie si lucrarea de fata ca o contributie la acest important obiectiv.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }