QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Aspecte privind utilizarea, pe plan national, a plantelor medicinale si aromatice

Aspecte privind utilizarea, pe plan national, a plantelor medicinale si aromatice
Sunt documente care atesta indeletnicirea folosirii plantelor in lecuirea bolilor de catre triburile geto-dace, care locuiau teritoriul tarii noastre.

Denumirile de plante medicinale incluse in glosarul lui Dioscorides, de origine dacica (aniarsexe iarba saraca, budathala limba boului, diesema coada vacii, dyn urzica, mizela cimbru, riborasta brusture), pot fi considerate marturii in favoarea continuitatii. Lista cunoscuta sub numele de Pseudoapuleius din sec. IV e.n., (fig. 1.3.), contine numiri dacice de plante medicinale amestecate cu numiri grecesti si latinesti si iti are originea dintr-o culegere, intocmita in timpul satapanirii Daciei de catre romani, de Pseudo-Apuleius la sfarsitul sec. II. e.n.

Fig. 1.3. Pseudo-Apuleius

https://www.google.ro/images.com/


Dintre plantele medicinale, unele si alimentare, folosite de pe vremea tracilor, pana in zilele noastre, pe teritoriul Romaniei sunt: Allium cepa, Aconitum nepellus, Hypericum perforatum, Sarothamnus scoparius, Sambucus nigra, Chelidonium majus, Gentiana asclipeadea, G. Lugaris, Achillea millefolium, Artemisia absinthium, Taraxacum officinale, Pimpinella anisum, etc.

Parintele istoriei, Herodot i.e.n.), mentioneaza pricepere dacilor in folosirea plantelor pentru tamaduirea durerilor.

Numeroase dovezi materiale ale unor practici farmaceutice inca din antichitate s-au descoperit in sapunurile efectuate in Dobrogea, precum si in alte zone ale spatiului romanesc. Sunt numeroase alte documente din diferite perioade istorice care atesta folosirea plantelor in vindecarea bolilor, in tara noastra. Date scrise privind folosirea plantelor medicinale de catre poporul roman, de o parte si de alta a Carpatilor, apar in diferite documente din secolele XIII-XIV. In anul apare la Cluj prima carte despre plantele medicinale folosite de localnici, numita Herbarium.

Referiri cu privire la plantele aromatice si plantele tinctoriale face din secolul trecut si cunoscutul om de stiinta Ion Ionescu de la Brad, in lucrarea Lectiuni elementare de agricultura aparuta in In secolul trecut, un cunoscator si popularizator al plantelor medicinale a fost Simion Manciuca.

Preocuparea privind valorificarea plantelor medicinale si aromatice din tara noastra a capatat un suport stiintific recunoscut inca de la inceputul acestui secol. Merita mentionat faptul ca prima statiune experimentala din lume specializata in studiul plantelor medicinale a fost infiintata la Cluj, in anul si a fost condusa de B. Pater, punandu-se astfel bazele cercetarii experimentale in domeniul plantelor medicinale si aromatice din flora noastra. Statiunea a publicat periodic lucrari in Buletinul de informatii al Gradinii botanice si al Muzeului botanic de la Universitatea din ClujO serie de botanisti, biologi, agronomi, farmacisti si medici de prestigiu din tara noastra si-au legat numele de cunoasterea si valorificarea plantelor medicinale si aromatice. Dintre precursorii ilustri care au avut preocupari in acest domeniu se amintesc: Z. Petrescu, D. Grecescu, N.Deleanu, B. Pater, S. Flexor, Th. Solacolu, G. Pamfil, etc. Ca lucrari de referinta in domeniul plantelor medicinale si aromatice, pe langa lucrarea lui Z. Petrescu, sunt de mentionat: Tratatul de botanica farmaceutica a farmacistului-botanist Gh. Grintescu, Cele mai rentabile plante medicinale din Romania, cultivarea si comercializarea lor de I. Prodan; Cultura planelor medicinale si Plante medicinale salbatice de B. Pater; Plante medicinale de S. Sofonea; Plantele noastre medicinale de Al. Buia; tratatul de Plante medicinale si aromatice elaborat de E. Coiciu si colab. Tratat de plante medicinale si aromatice cultivate vol. I si vol. II de E.Paun, etc.

Prima intreprindere romaneasca pentru cultivarea si valorificarea plantelor medicinale a fost cooperativa Digitalis din Orastie urmata de cooperativele Adonis la Cluj si Romanita la Bucuresti. Intre cele doua razboaie mondiale, cu toate succesele realizate in prelucrarea resurselor de plante medicinale in tara noastra, o mare parte din materia prima era exportata, importandu-se apoi medicamente la preturi foarte mari. In ultimii ani, paralel cu dezvoltarea industriei chimice s-a diversificat mult si industria de medicamente in care cea de origine vegetala ocupa un loc important. Astazi in tara noastra ca si in toate tarile lumii, se folosesc din ce in ce mai mult plantele medicinale sub diferite forme, pentru obtinerea unor substante, in prepararea unor extracte, ca materie prima pentru obtinerea unor forme farmaceutice si derivati, etc.

In flora tarii noastre sunt cca de specii de plante superioare. Dintre acestea sunt considerate ca plante medicinale cel putin de specii.

Plantele medicinale si aromatice spontane dar si cele cultivate (fig. 1. din tara noasta reprezinta o bogatie nationala care trebuie sa fie valorificata la un nivel tot mai inalt. Aceasta valorificare presupune marirea productiei de materie prima vegetala, prin exploatarea rationala a florei spontane, in extinderea suprafetelor cultivate cu plante medicinale si aromatice, precum si la sporirea directiilor existente in prelucrarea si valorificarea acestui izvor de sanatate [Muntean,

Fig. 1.4. Plante medicinale si aromatice cultivate

[https://www.google.ro/images.com/]Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }