QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Satul turistic Moeciu

Turismul rural, ecologic si cultural in comuna Moeciu
Atat in practica turistica internationala, cat si in literatura de specialitate, se con¬sta¬ta o indreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. In acelasi timp se re¬marca faptul ca formele de turism organizate in mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat in altul (adeseori mai aglo¬me¬¬rat si mai trepidant) nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile, optiunile turistilor, ale unei in¬¬semnate parti din randul populatiei urbane, ca urmare cautarea mediului rural pentru odih¬¬na si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului si in ultimii ani si in Romania.


Treptat insa, turismul rural a inceput sa fie privit ca o posibilitate concreta de dez¬vol¬tare a perimetrelor rurale. Aceasta s-a dovedit a fi o sansa reala pentru zonele rurale defavorizate, dar si pentru toate regiunile rurale: valorificarea unui bogat potential natural si cultural, descongestionarea zonelor turistice aglomerate, imbunatatirea nivelului de trai al populatiei acestor perimetre, stabilizarea fortei de munca locala prin crearea de noi locuri de munca in domeniul serviciilor, constructiilor, cresterea rapida a echipamentelor de cazare datorita cheltuielilor mici necesare dotarii lor, accesul unor categorii sociale defavorizate la aceste oferte de petrecere a concediilor, etc.

1. Comuna Moeciu – prezentare generala

MOECIU

Comuna Moeciu este situata in centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Bra¬sov, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi, in culoarul Rucar-Bran. Aflata la o alti¬tu¬dine cuprinsa intre 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata impadurita de 5482 ha.
Aceasta asezare a fost ates¬tata documentar in anul 1405, in cadrul acesteia existand ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana “Sf. Nicolaie” din sec. XVIII si “Adormirea Maicii Domnului”, din1818.
Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a locali¬ta¬ti¬lor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet – Brasov –, pe DN 73 si are in com¬po¬nenta sase sate care au fuzionat in 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera. Accesul in Moeciu din Bucuresti pe drumul eu¬ropean E60, dis¬tan¬ta intre localitati fiind de 182 km. Accesul pe cale ferata se face fo¬lo¬¬¬si¬nd re¬tea¬ua Bu¬cu¬resti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km). Cat priveste ac¬¬cesul cu au¬to¬bu¬zul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecarile efectuandu-se zil¬¬nic, din 30 in 30 de minute, sambata si duminica din ora in ora, desi nu este foarte con¬for¬tabil si circula cu viteza relativ redusa.Profilul de baza al comunei este unul agricol, in special zootehnic, si este dat de ocupatiile pas¬¬torale ale locuitorilor, de altfel vestiti crescatori ai ovinelor si bovinelor). De-a lungul timpului locu¬i¬to¬rii acestei asezari si-au castigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din retete stra¬vechi. Comuna este slab industrializata, sectorul de stat fiind reprezentat in trecut de trei so¬cie¬ta¬ti ce activau in domeniul transportului de calatori, intretinerii pasiunilor si ex¬plo¬¬atarii fondului forestier.
Clima din zona Moeciu este temperata de depresiune intramontana caracterizata prin veri ra¬coroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5°C, iar in zonele ve¬cine se inregistraza valori cuprinse intre 4°C (Rucar), 7°C (Brasov), 8°C (Cam¬pu¬lung). In lu¬¬na iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27°C, iar in luna ianuarie temperatura variaza intre -10 si -15°C. Zona Moeciu es¬te bogata in pre¬¬cipitatii, nu¬marul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nu¬¬marul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile¬/¬a¬n, iar grosimea stratului de za¬pa¬¬da este de 40-50 cm. Van¬turile pre¬do¬mi¬na¬n¬¬te in zona au o viteza de 3-5 m/s.


Deschiderea depresiunii catre capete conditioneaza permanenta miscare a maselor de aer, inversiunile termice fiind prezente pe vaile adanci ale raurilor. Sunt prezente si bri¬¬zele de munte-vale. Din analiza factorilor climatici reiese amplitudinea termica redusa, ada¬post de vanturi puternice, umezeala relativ redusa, strat de zapada bogat si indelungat, in¬solatie ridicata cu valente turistice deosebite.
Reteaua hidrografica este bogata, caracterizata in general de prezenta cursurilor de apa temporara. Intreg teritoriul se incadreaza in bazinul hidrografic al raului Turcu, aflu¬¬¬ent al raului Barsa.
Fauna: pe crestele montane cu deosebire in Bucegi si Piatra Craiului turistii pot ad¬¬¬mira capra neagra. Dintre mamiferele cu valoare cinegetica amintim: ursul, lupul, vul¬pea, mistretul, veverita, capriorul, rasul, toate fiind ocrotite.
Avifauna este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte, ciocanitoarea, mier¬la, cinteza, pitigoiul. In apele de munte traiesc pastravi, scobari, clean si boistean.
Flora: altitudinea culoarului incadreaza Moeciul in zona padurilor de fag, care la li¬¬mita inferioara se afla in amestec cu gorunul iar la partea superioara cu coniferele. Pa¬duri compacte de molid sau in amestec cu fag, brad apar in masivul Leaota, Piatra Cra¬iu¬lui, Muntii Bucegi indeosebi in versantii nordici. Ca urmare a popularii indelungate, re¬gi¬u¬¬nea a fost puternic despadurita, pajistile si fanetele luand locul codrilor de altadata.
Dintre plantele medicinale care se gasesc in zona sunt: sunatoarea, musetelul, coa¬¬da soricelului. Pentru iubitorii de zmeura si mure, Moeciu este o destinatie ideala. Nu lip¬sesc nici livezile de pomi fructiferi: meri, peri, visini, ciresi.
Cadrul natural prezinta particularitati deosebite, datorita imbinarii armonioase a di¬¬¬¬fe¬ritelor forme de relief (munte inalt, platou, forma valurita de-a lungul raurilor si va¬I¬lor ce strabat terenul modelat de o retea hidrografica bogata), toate acestea creand un va¬lo¬¬¬ros potential economic si turistic, slab exploatat pana in prezent. Zona montana in care este amplasata comuna Moeciu, intre cele doua parcuri nationale Bucegi si Piatra Cra¬iu¬lui, creeaza conditii favorabile organizarii si dezvoltarii turismului rural. Ca puncte de at¬rac¬¬tie pentru turisti se enumera obiectivele: Pestera Liliecilor, Cheile Moeciului, Pra¬pas¬¬ti¬ile Magurei, etc.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }