QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Marketingul

Marketingul

Notiunea de marketing - participiul prezent al verbului “to market” care inseamna a cumpara, a vinde. Prin esenta lui, marketingul incearca sa trateze lumea si sa o inteleaga prin problemele, necesitatile, standardele ei de viata.

'Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt incurajati sa ia o decizie de cumparare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane”.

'Chartered Institute of Marketing' (CIM) afirma ca marketingul este 'procesul managerial de anticipare, identificare si satisfacere a cerintelor clientilor intr-un mod profitabil'. O alta definitie a marketingului este arta de a vinde produse.
Marketingul reprezinta un ansamblu coerent de activitati, metode si tehnici, avand drept scop cunoasterea cerintelor materiale si spirituale ale societatii, organizarea si desfasurarea proceselor economice si sociale in vederea satisfacerii la timp, in conditii de calitate si eficienta maxima ale acestor cerinte. Inainte de aparitia analizei de piata, majoritatea companiilor se concentrau pe produse, angajand echipe de vanzatori pentru a impinge produsele pe si in piata, fara a lua in considerare nevoile reale ale pietei. O organizatie orientata spre nevoile pietei si ale clientilor mai intai determina dorintele potentialilor sai clienti si mai apoi construieste produsul sau serviciul. Teoria marketingului si practica sunt justificate prin convingerea conform careia clientii folosesc un produs/serviciu pentru ca au o nevoie, sau pentru ca produsul/serviciu aduce un presupus beneficiu.

Doua aspecte importante ale marketingului sunt recrutarea de noi clienti (achizitie) si mentinerea/impulsionarea relatiilor cu clientii existenti (administrarea bazei de clienti).


Dupa ce un vanzator a trecut de faza de marketing de achizitie prin faptul ca l-a convins pe un potential client sa cumpere, marketingul administrarii bazei de clienti devine prevalent. Pentru ca un plan de marketing sa aiba succes, combinatia de cei patru 'P' trebuie sa reflecte dorintele si nevoile consumatorilor din piata tinta. Incercarea de a convinge un segment de piata sa cumpere ceva ce nu isi doreste este foarte costisitor si nu are prea mult succes. Comerciantii depind de cercetarea de piata, atat formal cat si informal, pentru a determina ceea ce consumatorii au nevoie si pentru ce ei sunt dispusi sa plateasca. Oferta este de asemenea un lucru foarte important care vine sa completeze teoria 4P.


Cei patru P (marketing mix).

McCarthy a impartit marketingul in patru segmente de activitate. Topologia lui a devenit universal recunoscuta, iar setul lui de 4P a devenit un termen al limbajului.

Cei patru P sunt:

 • Produs Aspectele de Managementul produsului si marketing de produs se ocupa de specificatiile bunului sau produsului in cauza, si la modul in care relationeaza la nevoile si dorintele utilizatorului final.
 • Pret Se refera la procesul de stabilire a pretului pentru un produs, inclusiv reducerile de pret.
 • Promovare Include reclama, promotia, publicitatea si vanzarile personale, si se refera la diferite metode de promovare a unui produs, brand sau companie.
 • Plasament sau distributie, se refera la modul in care produsul ajunge la client; spre exemplu, plasamentul la locul vanzarii sau desfacerii cu amanuntul. Acest al patrulea P face referinta la locul unde produsul sau serviciul este vandut, exemplu regiune geografica sau ramura industriala, si segmentul caruia se adreseaza(tineri adulti, familii, companii, oameni de afaceri, femei, barbati, etc.).

Aceste patru elemente sunt de obicei numite marketing mix. Un comerciant poate folosi aceste valori pentru a intocmi un plan de marketing.


Premisele extinderii marketingului in sport

Ritmul accelerat al schimbarilor impune in toate domeniile adoptarea si aplicarea criteriilor de eficienta pe termen lung. Se pare ca, societatea se indreapta catre un tip de „economie umana”, a carei principala finalitate este satisfacerea superioara a nevoilor individuale si sociale.

Marketingul este o stiinta moderna, perfect adaptata sa raspunda prin actiune practica, atat cerintelor de satisfacere superioara a nevoilor si dorintelor indivizilor si grupurilor, cat si criteriilor de eficienta economica.

Marketingul contemporan poate fi definit ca fiind ”un mijloc prin care se creeaza si se ofera oamenilor nivelul de trai”. El se dezvolta si in domenii care numai apartin doar sferei afacerilor(marketing ecologic, educational, politic, ecleziastic, sanatatii publice, etc.). Se  poate pune intrebarea: „Prin ce este sportul contemporan compatibil cu demersul de marketing?” 1. Argumentul „sintetic” pe care Philip Kotler(1986) il ofera extinderii marketingului in sport se refera la:

existenta unui factor interesat(organizatia sportiva)

un mediu vizat(piata sportului)

un produs/serviciu

o forma de „plata”

 1. Granita dintre economic si social este permisiva( economicul patrunde in toate sferele vietii sociale). Aportul social al sportului nu poate fi contestat: el introduce teme de valori(autorealizarea, succesul, munca, disciplina, competitia, etc.), un stil de viata in care comunicarea cu semenii joaca un rol esential.
 2. Mutatiile socio-demografice, concretizate prin cresterea duratei de viata, precum si fenomenul imbatranirii populatiei, impun adoptarea de programe sportive pentru varsta a treia, a caror promovare trebuie sa se faca dupa principii de marketing.
 3. Gestiunea timpului discretionar, ca urmare a reducerii timpului de lucru datorita progresului tehnic, sau ca urmare a crizelor economice ce induc somaj, ridica problema aplicarii marketingului in industria timpului liber din care face parte si sportul.
 4. Schimbarile majore in planul resurselor financiare ale organizatiilor sportive, in special in tarile aflate in tranzitie(reducerea semnificativa a contributiei statului la bugetul sportului), conduc la necesitatea gasirii prin intermediul marketingului a celor mai eficiente forme de gestiune si finantare.
 5. Mutatiile in sistemul de valori al consumatorului. Marketingul sportiv trebuie sa raspunda acestor modificari oferind consumatorului de sport calitate, atractivitate, diversitate si flexibilitate.
 6. Timpul a fost intotdeauna un factor critic in sport. Problema stabilirii coordonatelor spatiale si temporare ale evenimentelor sportive, gestiunea riguroasa a orarelor de folosire a bazelor sportive, durata unui meci, etc., sunt importante in deciziile de marketing.
 7. Puternica segmentare a pietei sportului, datorita preferintelor heterogene si inconstante ale consumatorului de sport, precum si apartenenta simultana a acestuia la mai multe grupuri sociale, determina abordarea multidimensionala in stabilirea pietelor tinta, cu accent pe elementele de personalitate ale consumatorului.
 8. Aproape toate organizatiile profit sau non-profit se afla in competitie pentru atragerea banilor consumatorului. In aceste conditii, si in sport este nevoie de o strategie de piata coerenta care sa raspunda necesitatii concordantei dintre dorintele consumatorilor de sport si sportul oferit ca produs.
 9. Globalizarea pietelor, a dus la dezvoltarea extensiva a marketingului sportiv, stimulata de necesitatea uniformizarii practicilor internationale in sport, de imitare a modelului impus de organizatiile sportive cu autoritate si putere.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }