QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente marketing

CONTEXTUL ECONOMICO-SOCIALCONTEXTUL ECONOMICO-SOCIAL DE ABORDARE A PROBLEMATICII SPECIFICE FIRMEI

Conturarea si extinderea noului cadru economic intern de desfasurare a activitatilor de productie si comercializare, conform principiilor economiei de piata, presupune luarea in considerare a tuturor elementelor care impun schimbari in modul de organizare si functionare al agentilor economici O componenta majora a trecerii la economia de piata, descentralizata - o constituie privatizarea.
Scopul economic al privatizarii il constituie rentabilizarea sau cresterea rentabilitatii activitatilor economice. Scopul politic al privatizarii il reprezinta asigurarea fundamentului economic, absolut necesar democratizarii vietii politice.


Scopul social al privatizarii trebuie sa fie asigurarea, la un nivel superior, a produselor si serviciilor de care are nevoie fiecare individ si societatea in ansamblul sau. Referitor la scopurile mentionate ale privatizarii, trebuie avut in vedere faptul ca, intre acestea, exista anumite elemente contradictorii.
Astfel, rentabilizarea societatilor comerciale, a economiei romanesti, duce, intr-o prima etapa, la inrautatirea relativa sau chiar absoluta a situatiei economice a unei parti apreciabile a populatiei, ca urmare a restringerii numarului locurilor de munca, in anumite societati comerciale sau sectoare de activitate si a inflatiei, generata de liberalizarea preturilor si de politica salariala urtilizata in sectoarele privatizate.
Motivatia infiintarii, organizarii si funtionarii unei intreprinderi este data de cererea de produse si servicii care se manifesta pe piata; aceasta ii determina atat profilul cat si conditiile in care urmeaza a actiona. Functionalitatea acesteia impune insa asigurarea (alaturi de alti factori de productie) a resurselor materiale si tehnice necesare in concordanta cu volumul de activitate definita in raport cu cererile de consum care se manifesta pe piata din aval.
Punerea in miscare a intregului angrenaj specific unei firme presupune declansarea sistemului general de relatii dintre functiunile principale ale acesteia, cu deosebire pe fluxurile de comandare -contractare a bazei materiale tehnice (a functiunii comerciale),de asigurare a resurselor financiare si umane.
Resursele materiale, energetice, financiare etc., se asigura din mediul exterior intreprinderii, printr-o actiune corelata si adaptata caracteristicilor acestuia si mutatiilor pe care le inregistreaza de la o etapa la alta. Rezultatele activitatii firmelor se valorifica in cadrul aceluiasi mediu extern in functie de evolutia marimii si structurii cererii de consum, de elementele caracteristice sistemului concurential in care actioneaza (care le pot avantaja sau dezavantaja in anumite etape ale procesului de dezvoltare). De aici rezulta dependenta fiecarei intreprinderi de mediul economico-social intern si international-care este de mare complexitate, ridicand probleme deosebite pentru desfasurarea activitatilor de productie si comercializare, social - culturale etc. Natura acestui context isi pune amprenta intr-o forma accentuata asupra asigurarii bazei materiale si tehnice care prin nivel si structura sa permita desfasurarea cu eficienta a activitatilor mentionate in interesul societatii.
In actiunea lor agentii economici trebuie sa aiba in vedere contextul economic intern si international de abordare a problemelor specifice proceselor de vanzare cumparare, a celor de aprovizionare materiala si de desfacere a productiei astfel procesul aprovizionarii materiale si cu echipamente tehnice devine mai complex mai dificil, iar desfasurarea lui nu se poate asigura fara a lua in calcul efortul pe care il antreneaza; aceasta daca avem in vedere obiectivul oricarui agent de a obtine profit maxim din activitatea pe care o desfasoara. Atingerea acestui obiectiv presupune ca, inca din faza de aprovizionare materiala si cu echipamente sa fie actionate toate modalitatile care permit obtinerea lui. Inca din acesta faza, se creaza premisele pentru realizarea de profit; aceasta pentru ca, la cumparare, orice reducere de pret obtinuta prin negocieri a conditiilor de functionare inseamna profit pentru cumparator.Actiunea in acest sens este insa limitata de o serie de factori si situatii care pot conditiona raporturile dintre vanzatori si cumparatori in economia de piata :
-potentialul pe structura a resurselor materiale
-numarul de furnizori
-potentialul financiar al furnizorilor,respectiv al consumatorilor
-costurile de intrare,de mentinere,de transfer sau de iesire pe sau de pe piata
-tentatia pentru actiuni neloiale
-gradul de integrare a produselor
-preferintele clientilor
-necesitatea de modernizare
-profesionalismul managerilor etc.

In contextul economiei romanesti se manifesta astfel, o permanenta inconstanta in evolutia preturilor, frecvente explozii in sensul cretterii, in general necontrolate a lor, concomitemnt cu sctderea puterii de reprezentare pe piata a monedei nationale, in raport cu cele folosite in circulatia internationala de valori.
Esential este ca privatizarea sa fie astfel realizata incit sa slujeasca intereselor majoritatii oamenilor si interesele societatii romanesti in ansamblul sau. Privatizarea se poate realiza utilizand o varietate de forme. Conditia principala ca o forma de privatizare sa dea rezulate este ca proprietatea privata sa fie precumpanitoare.

O modalitate de privatizare care prezinta perspective apreciabile, o constituie crearea de firme mixte, cu capital de stat si particular.Una dintre aceste firme este si S.C.CRINUL S.A.- in cadrul careia a fost elaborata aceasta lucrare.Acest tip de intreprindere a devenit interesant pentru atragerea capitalului privat, datorita faptului ca investitiile sunt deja facute, existind cladiri, utilaje si personal calificat, dar care nu sunt suficient de competitive.
Contextul economic intern este definit si de manifestarea fgenomenului de penurie la unele resurse materiale si energetice care conditioneaza determinant desfasurarea normala a activitatii
Aparitia si dispoaritia frecventa, la intervale scurte de timp a unui numar mare de agentI economici si trecerea in stare de insolvabilitate a unui numar important de intreprinderi, cu transmisie in lant au condus la cresterea gradului de nesiguranta in functionalitatea activitasii economice.
Pe acest fond general, se pune problema: ce trebuie avut in vedere pentru a se desfatura o activitate de dcesfacere eficienta, corelata cu interesele consumatorilor si in consens cu principiile economiei de piata ? Raspunsul la aceasta intrebare se concretizeaza in elaborarea si fundamentarea, la nivelul fiectrei intreprinderi a unei strategii eficiente pentru desfacerea si comercializarea produselor.
La elaborarea acesteia, se vor avea in vedere factorii interni - proprii ai intreprinderii si situatiile de pe piata, care pot influenta strategia in sens pozitiv sau nu.
Desfacerea are ca obiectiv principal vinzarea produselor din profilul de fabricatie al intreprinderii, in conditii de eficienta, presupunind desfasurarea unor activitatI specifice, printre care elaborarea studiilor de marketing, in vederea asigurtrii contractelor si comenzilor comerciale, a cunoasterii cererii si situatiei concurentei, a preturilor, a noilor produse ce pot fi asimilate, a produselor a caror fabriucatie trebuie oprita sau redusa, a celor care trebuie modernizate.
In conditiile tranzitiei la economia de piata, caracteristic pentru intreprindere este reconsiderarea abordarii functiei de previziune in sensul fundamentarii sale pe cercetari de piata, pe cerintele efective al e consumatorilor si a puterii lor de cumparare, apeland la instrumente de marketing.Putem spune deci, ca etapa actuala ar trebui sa fie etapa
" marketingului strategic", deoarce in marketing, studiile de piata ar trebui sa stea la baza tuturor deciziilor.
Obiectivul acestor studii il constituie identificarea primejdiilor si oportunitatilor care pot influenta viitorul intreprinderii, strategia de marketing influentind in mod diorect sau indirect dezvoltarea vinztrilor profitabile de mtrfuri si servicii. Informatia este factorul acre permite stabilirea unei strategii eficiente, evidenterea relatiilor dintre distributie - dfesfacre si pita si a influentelor acestora asupra alegerii mijloacelor de elaborare a strategiei de marketing.
Activitatea de desfacre - vinzare, repsrezinta un stimulent al cererii, ducind nu doar la satisfacerea ei, ci chiar la dezvoltarea si crearea ei. Activitatea de desfacere nu se limiteaza doar la urmarirea ridicarii contractelor comerciale, la respectarea contractelor comerrciale, la respectarea graficelor de livrari si expedierea prioduselor, sfera ei de cuprindere are in vedere un proces continuu de indrumare si control al activittaii din cadrul depozitelor de produse finite, asigurarea necesarului de mijloace de tranport si de ambalaje, de legatura permanenta dintre compartimentul de desfacere si clienti. Evolutia formelor de organizare ale desfacerii tinde spre legaturi noi apropiate intre producator si consumatorul final si spre preluarea invitatiei in sfera strategiei de marketing. Putem concluziona astfrel ca, vinzarea constituie baza motivationala pentru organizarea si desfasurarea fabricatiei de produse, pentru a raspunde comenzii sociale.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }