QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Conceptul de logisticaConceptul de logistica


Conceptul de logistica a aparut in secolul 17 in armata franceza unde se utiliza expresia "loger" cu sensul de a descrie cum sa transporti, sa aprovizionezi,sa hranesti si sa asiguri anumite conditii, pentru o armata operativa aflata in miscare, aplicand un ansamblu de cunostinte militare.Una dintre cele mai vechi definitii acceptate pentru logistica se enunta astfel: "toate pregatirile si actiunile necesare pentru a aproviziona fortele armate in cea mai eficienta maniera, cu bunuri si provizii, lasandu-le cele mai favorabile circumstante in confruntari".In prezent prin logistica tot in domeniul militar se intelege "totalitatea mijloacelor necesare pentru aplicarea in teren a deciziilor strategice si tactice". Dupa al doilea razboi mondial specialistii militari din logistica au trecut in activitati civile industriale unde au aplicat din cunostintele lor punand bazele logisticii industriale. Odata cu dezvoltarea sistemelor industriale si cu evolutia pietelor conceptul de logistica a evoluat si el.S-a evidentiat tot mai clar ca misiunea logisticii este de a gasi si a pune la dispozitie bunuri si servicii,Referitor la notiunea de logistica exista numeroase definitii, unele dintre ele dovedind interesul si preocuparea unor institutii cu vocatie internationala pentru aceasta activitate.

AFNOR (Association Français de Normalisation) defineste logistica "ca functie a carei finalitate este satisfacerea nevoilor exprimate sau latente in cele mai bune conditii economice pentru intreprindere la un nivel de serviciu determinat".

ASLOG (Association Français pour la Logistique): " Logistica este o functie care are ca obiect punerea la dispozitie, la cel mai mic cost si la o calitate ceruta, a unui produs in locul si la momentul in care cererea exista. Ea priveste toate operatiile care determina miscarea produselor, ca si localizarea uzinelor, depozitelor, aprovizionarea, gestiunea stocurilor, manipularea si pregatirea comenzilor, transportul si rutele de livrare."

CEE/ONU si CEMT (Conseil Européen des Ministres des Transports): "Logistica este un proces de concepere si management a lantului de aprovizionare in sensul cel mai general. Acest lant poate cuprinde furnizarea de materii prime necesare productiei, trecand prin gestiunea materialelor la locul de productie, livrarea catre depozite si centrele de distributie, trierea, manipularea, conditionarea si distributia finala la locul de consum."

Dictionarul explicativ al Limbii Romane defineste logistica in 2 moduri:

  1. "Ansamblu de operatii de deplasare, de organizare, de aprovizionare care permit functionarea unei armate".
  2. "Metodele si mijloacele de organizarea functionarii unui serviciu, a unei intreprinderi etc.".

Dictionarul explicativ al limbii franceze precizeaza urmatoarele sensuri pentru cuvantul logistique: I. Logica simbolica care utilizeaza un sistem de semne analog celui al algebrei. II. 1) Parte a artei militare avand legatura cu activitatile si mijloacele care permit unei forte armate sa-si realizeze misiunea in cele mai bune conditii de eficacitate (aprovizionarea cu hrana si munitii, intretinerea echipamentelor etc.); 2) Organizare materiala (a unei intreprinderi, a unei colectivitati etc.).

In limba engleza, cuvantul logistics desemneaza arta si stiinta conducerii si controlului fluxurilor de marfuri, energie, informatii si alte resurse de la sursa productiei pana la piata. Ea implica integrarea informatiilor, transportul, stocarea, depozitarea, manipularea materialelor si ambalarea.

Dictionarul englez Oxford defineste logistica in modul urmator:" Ramura a stiintei militare care are ca obiect procurarea, intretinerea si transportul materialelor, personalului si facilitatilor". Tot o definitie din literatura engleza specifica faptul ca Logistica "desemneaza timpul necesar pentru pozitionarea resurselor". In acest sens apar doua forme fundamentale de logistica: una care incearca sa optimizeze un flux continuu de materiale printr-o retea de legaturi de transport si noduri de stocare si alta care vizeaza coordonarea unei secvente de resurse pentru realizarea unei activitati. Astfel, logistica reprezinta o activitate de prestare de servicii care are ca obiect gestiunea fluxurilor de materiale, punand la dispozitie si administrand resurse care corespund nevoilor, cerintelor economice si calitatii cerute, in conditii de siguranta si securitate satisfacatoare.

In acest sens, notiunea de logistica cuprinde toate activitatile care urmaresc realizarea unei armonizari a timpului si spatiului cu bunurile si persoanele, prin gruparea lor corespunzatoare. Astfel, logistica se defineste prin planificarea integrata, organizarea si controlul tuturor fluxurilor de marfuri si materiale, impreuna cu fluxurile de informatii legate de acestea, incepand de la furnizori, prin etapele de creare a valorii, pana la livrarea produselor catre clienti, inclusiv reciclarea si eliminarea deseurilor.

Literatura de specialitate prezinta adesea si definitii ale logisticii prin cei 6 sau 7 P, respectiv logistica urmareste sa puna cantitatea potrivita din bunurile potrivite, la timpul potrivit, cu calitatea potrivita, la costul potrivit, la locul potrivit, cu informatiile potrivite tuturor participantilor la circulatia lor. Acest din urma aspect, referitor la informatii nu este intotdeauna exprimat explicit, insa rolul lor in circulatia produselor nu este pus de nimeni la indoiala.

In ultimele decenii, sub acoperirea termenului de logistica se regrupeaza un larg evantai de activitati. Mult timp, ea s-a limitat doar la fluxurile externe, adica transport si distributie. O data cu dezvoltarea tehnologiilor informatiei, managementul logisticii bulverseaza intr-o maniera semnificativa modalitatea in care intreprinderile administreaza astazi activitatile lor.

Astazi, sectorul logistic s-a dezvoltat, devenind un sector de activitate de sine-statator. Acest avant viguros este in principal datorat fenomenelor de externalizare a logisticii de catre intreprinderile industriale si de complexitatea crescuta a prestatiei de transport si logistice. A devenit un nou domeniu economic, care in afara de transport inglobeaza depozitarea, manipularea, gestiunea imobiliara, serviciile informatice si de consultanta etc.

Daca se face analogie intre o organizare logistica si o casa, atunci fiecare activitate logistica poate fi asemanata cu o camera. Fiecare camera contine 3 elemente: procese, oameni si sisteme. Procesele sunt asemanate cu peretii, plafoanele si podelele si definesc relatiile dintre activitati, oamenii sunt locatarii care lucreaza cu procesele si sistemele sunt instalatiile tehnice si electrice care conecteaza si sprijina camerele. Procesul determina daca sunt facute lucrurile care trebuie. Sistemul determina daca aceste lucruri sunt facute cum trebuie.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }