QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

2

REPREZENTARILE GRAFICE IN STRUCTURA DE CONDUCERE


Cunoscandu-se ca relatiile care se stabilesc intre doua ansambluri de elemente constituie o diagrama, iar legaturile dintre elementele dintr-un ansamblu constituie o retea, se pune problema necesitatii reprezentarii grafice a structurii de conducere. Gasirea mijloacelor de reprezentare grafica a acestor structuri de conducere se face figurand in  mod grafic, atat organele si posturile de conducere, cat si legaturile dintre acestea. Ceea ce poate fi reprezentata printr-o organigrama.Cu ajutorul organigramei se pot gasi caile inlaturarii unor greseli de subordonare a organismelor sau incarcare neechilibrataa a cadrelor de conducere. De asemenea, ea permite sa se scoata in relief o serie de consideratii asupra nivelurilor ierarhice existente.

In studiul de elaborare a unei organigrame este necesar sa se prezinte concret eficacitatea ce se va obtine. Pentru acest lucru, practicarea autoevaluarii sarcinilor, responsabilitatilor, competentei de a decide etc., de catre lucratorii intreprinderii reprezinta o metoda care usureaza si determinarea actiunilor de imbunatatire a organizarii structurale a intreprinderii respective.

Conform literaturii de specialitate se pot mentiona organigrame ordonate rectangular si organigrame ordonate circular.

Organigramele ordonate rectangular. Acestea se pot face pe orizontala si pe verticala. Cele mai utilizate organigrame sunt cele verticale sau piramidale (figura 2.9) datorita sugestivitatii si usurintei de construire. Nivelele ierarhice sunt etalate pe verticala (de sus in  jos), reliefand organigramele piramidale inalte sau aplatizate. In situatia existentei scarii ierarhice pe orizontala, iar a nivelurilor pe verticala, organigrama se numeste rectangular orizontala sau orolograma.

Fig.2.9.Organigrama rectangular verticala
Fig.2.9.organigrama rectungulara                        FIG.2.10.organigrama ordonata circulara


Organigrama ordonata circular (figura 2.10). In aceste organigrame scara ierarhica este radiara, elementele structurale fiind amplasate pe diferite cercuri concentrice, potrivit snivelurilor ierarhice. Conducerea superioara este situata in cercul de mijloc, iar celelalte organe si posturi in jurul acesteia in cercuri concentrice, corespunzator nivelului ierarhic.

Organigrame cu axe rabatate (figura 2.11). Rezulta din combinarea organigramelor verticale si orizontale.


Fig.2.1.1 Organigrama cu axe rabatate
De remarcat ca intocmirea corecta a organigramelor evidentiaza clar conceptia care sta la baza structurii manageriale, modul de transmitere a autoritatii, locul fiecarui lucrator in unitate.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }