QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Viata cotidiana în timpul Primului Razboi Mondial

Incepônd din 1907 , continentul European redevine centrul de gravitate al relatiilor internationale , iar in Balcani , la limita de influenta dintre zonele austro-ungare si ruse , se situeaza punctul de rupturõ cel mai sensibil al echilibrului dintre marile puteri .
In atmosfera de crizõ permanentõ care se instaleaza , riscurile unui razboi devine din ce in ce mai mari , noi focare incendiare se aprind in Balcani – datorita intensificarii antagonismelor aparute in perioada precedenta .
Italia , aliata puterilor germane din cadrul Triplei Aliante este cea care declanseaza criza din1911 , prada unei puternice crize nationaliste , declara razboi Turciei , urmata de marile natiuni crestine Serbia , Bulgaria , Grecia , Muntenegru , profita de situatie si impart ultimele posesiuni ale Imperiului turc .Franta care se teme sa nu fie trasa intr-un angrenaj fatal determinaRusia sa opreasca in ultimul moment tõvõlugul care l-au pornit . Fiind prea tôrziu Statele Balcanice ataca Turcia , care este invinsa , abandonônd posesiunile de pe continentul European cu exceptia Constantinopolului si regiunile de lônga litoral .
In toate statele europene , evenimentele ultimilor 10 ani dinainte de rõzboi , au tulburat opinia publicõ , au creat un climat incõrcat de pasiuni .
Pe 28 iunie 1914 – vizitônd , cu ocazia marilor manevre , orasul Sarayevo din Bosnia , arhiducele mostenitor de Austria , Francisc Ferdinanad si sotia sa – ducesa de Hohenberg sunt asasinati de un student bosniac , membru al unei societati secrete legata de miscarea nationalista iugoslava .
Guvernul si Statul Major de la Viena , considera ca este momentul de-a interveni in Serbia . Dintre toate tarile implicate , Austro-Ungaria este cea care isi asuma riscul de a-si pierde in zona dunareana atôt prestigiul côt si dezmembrarea imperiului .
Germania este hatarôta , considerônd momentul favorabil , sa se profite de avantajul reorganizarii armatei ruse .Rusia nu poate risca pierderea influentelor din Balcani , fiind aliatõ cu Serbia – la 31 iulie Germania trimite douõ ultimaturi – unul Rusiei ordonôndu-i demobilizarea , celalalt Frantei , sa-si precizeze atitudinea in cazul razboiului germano-rus .
Neprimind raspuns Germania declara razboi Rusiei , invadeaza Belgia . Marea Britanie declara razboi Germaniei – toate acestea reprezinta preludiul primului razboi mondial din istorie .
In urma acestui conflict Europa va iesi total transformata si total stoarsa de vlaga , cu capacitati reduse , pentru ca isi va pierde nu numai superioritatea fata de restul lumii , dar si sensul insusi al propriului destin .


Aruncata intr-un razboi pe care nici unul nu se gandeste sa-l castige repede , statele europene stabilesc un armistitiu in luptele politice interne si isi arunca in batalie toate fortele de care dispun pentru a incerca sa-i puna capat in cateva saptamani . Ofensivele lansate esueaza si la sfarsitul anului 1914 frontul se stabilizeaza .
Intre 1915 – 1917, dorinta de a se agata de terenurile cucerite , duce la un razboi de pozitii .
Ingropati in transee , soldatii cunosc infernul unui razboi de uzura , al caror supravietuitori vor cunoaste ororile , frigul , lipsurile si moartea .
Marile ofensive sfarsesc prin esecuri sangeroase , bataliile avand de acum inainte drept obiectiv slabirea adversarului si mai putin infrangerea rapida a acestuia .
Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta – Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .
Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determina ca cele doua tabere sa nu mai intreprinda actiuni de anvergura , inainte de-asi asigura serios pozitii defensive .
Pentru a se apara de inamic , fiecare se ingroapa in transee legate prin tuneluri si aparate de sarma ghimpata . Soldatii vor trai aici 3 ani intrerupti de cateva perioade de odihna si permisii scurte . Conditiile de viata sunt abominabile . Macinati de frig , prost hraniti , infruntand moartea si nebunia , oamenii trebuiau sa reziste , in ciuda bombardamentelor artileriei si atacului dusmanului .Imediat ce trec parapetul care protejeaza transeea pentru a porni asaltul liniilor dusmane , soldatii patrund intr-un infern in care domneste mitraliera , tunul cu tir rapid , grenada si gazul asfixiant .Asfel ofensivele sfarsesc in hecatombe si aceasta pentru o bucata de teritoriu de cativa kilometri,adesea , pierdut din nou dupa cateva zile sau ore , in timpul contraatacului inamic .


Pana in 1917 – moralul soldatilor nu cedeaza , cele doua armate se intrec in eroism si rezistenta fizica . Esecurile bataliilor din 1915-1916 indeparteaza mai mult ca niciodata perspectiva de pace .
Numarul soldatilor morti si raniti in ambele tabere este extrem de mare , incat guvernele folosesc recruiti foarte tineri , instruiti in graba , care sunt trimisi in primele linii ale frontului pentru a umple golurile .
In contact cu greutatile si riscurile zilnice , avantul din primele saptamani slabeste rapid .
Atitudinea unor sefi militari , hotarati sa mentina disciplina oarba , chitibuseala de catre oamenii care isi risca viata si decisi sa-si atribuie gloria succeselor obtinute fara a tine seama de sangele varsat , provoaca tulburari . In trupele Franceze apar tulburari , refuzul de a lupta in prima linie .
Interventia Americana va juca un rol capital atunci cand SUA va reusi sa mobilizeze si sa transporte in Europa mai mult de 1.000.000 de soldati . Pana atunci , in ambele tabere au loc instalarea unor guverne puternice , permitand beligerantilor sa redreseze situatia interna si sa mobilizeze toate fortele pentru ultima faza a razboiului .
In 1918 se incheie razboiul , dupa 52 de luni de batalii cumplite , un conflict ale carui cauze au fost uitate de toata lumea , care s-a soldat cu distrugeri ingrozitaore : 8.000.000 de morti , 20.000.000 de raniti si mutilati .
Viata economica este subordonata practic exigentelor operatiunilor militare . In uzine muncitorii trimisi pe front au fost inlocuiti cu femei si muncitori straini , se abandoneaza productia obisnuita si se fabrica pentru armata uniforme , arme , muunitie . Niciodata , nici un razboi European nu a necesitat o astfel de concentrare de energie si de resurse materiale . La marea oboseala a combatantilor se adauga dificultatile cu care se confrunta familiile care traiesc in spatele frontului . Renuntarea la liberalism , conditiile de viata dificile atrag dupa sine aprovizionarea cu alimente insuficienta , caci proviziile sunt rezervate in primul rand armatei . Blocada maritima instituita de Franta si Anglia , le obliga practic sa traiasca in anarhie si conditii de restrictie severe .
In marile orase izbucesc revolte provocate de foamete si de cumplita oboseala a populatiei . Sub presiunea militantilor , partidele socialiste parasesc guvernele , propaganda sindicala este reluata mai ales in uzinele de armament . Se produc dezbinari ce dau nastere la curente pacifiste care se transforma in miscari revolutionare .
Tratativele de pace fragile nu dau rezultate , primele rezultate var fi materialite de catre tanarul imparat Carol I , papa Benoit XV , presedintele SUA – Wilson .
Intre 12 ianuarie – 28 iunie 1919 are loc la Paris – Conferinta de pace – urmata de principiul – reconstructia Europei .
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }