QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Recunoaşterea independenţei Romāniei
Recunoasterea independentei Romaniei de catre marile puteri a dat posibilitatea tarii noastre sa se manifeste mult mai activ pe plan international, in comparatie cu perioade precedenta.
Dupa 1878, s-a manifestat o raceala in raporturile romano-ruse, datorita ca Romania a fost silita sa renunte la judetele basarabene si Rusia s-a amestecat in trasarea granitei sud-estice dintre tara noastra si Bulgaria, continuand sa insiste, insa fara succes, pentru acordarea drepturilor de trecere a trupelor ei prin Dobrogea. De aceea Guvernul roman a luat, in ultimul deceniu al sec. XIX, masura de a construi fortificatiile din jurul capitalei si linia fortificata din sudul Moldovei. Din acelasi motiv Romania adera la Tripla Alianta, un bloc politico-militar care cuprindea Germania, Austro-Ungaria si Italia.Situatia politica din Balcani s-a inrautatit mult in anii 1912-1913, cu prilejul celor doua razboaie balcanice, in care s-a amestecat Austro-Ungaria. Dupa primul razboi balcanic, aceasta interventie a complicat relatiile dintre invingatorii Imperiului Otoman si Bulgaria, care, la indemnul statului dualist, si-a atacat prin surprindere fostii aliati, Serbia si Grecia. In aceasta situatie Anglia si alte state vest-europene au cerut Romaniei sa participe la cel de-al doilea razboi balcanic, impotriva agresorului (iunie-iulie 1913). Armata romana a trecut la sud de Dunare si fara sa intampine rezistenta, a ajuns la 20 km de Sofia, cand s-au incheiat ostilitatile. Tratatul de pace s-a incheiat la Bucuresti la 28 iulie 1913. Romania obtinea tinutul de la hotarul sudic al Dobrogei, la aceasta adaugandu-se libertatea scolara si religioasa pentru romanii din Peninsula Balcanica. Urmarea a fost apropierea Romaniei de Franta, Rusia si Anglia, care faceau parte din alta grupare politico-militara, numita Antanta.
Austro-Ungaria a fost dezamagita de rezultatul celui de-al doilea razboi balcanic. Succesele obtinute impotriva Bulgariei au reprezentat pentru Austro-Ungaria o infrangere indirecta. Ea a urmarit zdrobirea Serbiei si era in cautarea unui motiv pentru a trece la fapte.
Pretextul a fost asasinarea printului mostenitor al Austro-Ungariei la Sarajevo, in Bosnia, la mijlocul lui iunie 1914. Conflictul s-a extins imediat fiindca a implicat cele doua aliante politico-militare, Puterile Centrale si Antanta.
Germania si Austro-Ungaria au cerut Romaniei sa intre imediat in razboi alaturi de ele, dar Romania a ramas neutra, deoarece nu Austro-Ungaria fusese atacata ci ea atacase.
La data de 27 septembrie regele Carol a murit, iar in locul lui a urcat pe tronul Romaniei nepotul sau, Ferdinand. Romania a ramas neutra timp de 2 ani (1914-1916).
Succesele Antantei in vara lui 1916 au determinat Romania sa declare razboi Austro-Ungariei.
La 4 august 1916, Romania a semnat tratatul de alianta cu Antanta. Trupele romane au intrat in Transilvania, inaintand pana in apropiere de Sighisoara, Sibiu si Hunedoara. La sfarsitul lui august, germano-bulgarii au obtinut o victorie la Turtucaia, care i-a ajutat sa patrunda in Cadrilater si dupa aceea in Dobrogea, unde romanii i-au oprit cu greutate. Germanii au continuat presiunea, dar ostasii romani au reusit, timp de o luna, sa respinga repetatele incercari de strapungere facute de inamic. Trupele rusesti care au fost aduse in Dobrogea pentru a inlocui unitatile romanesti plecate sa intareasca frontul din Carpati, nu si-au dat silinta sa apere acest teritoriu si el a fost pierdut.


La inceputul lui noiembrie trupele germano-bulgare au inaintat spre Bucuresti, creand o situatie periculoasa pentru armata romana care actiona in Oltenia. Armata, regele, parlamentul si guvernul s-au retras in Moldova pierzand capitala tarii. In anul 1917 armata romana a primit ajutoare de la englezi, rusi si francezi, constand in: tunuri, avioane, mitraliere, munitii, grenade, automobile blindate.
Astfel la 11 iulie 1917 ofensiva romaneasca a eliberat 30 de sate de la Marasti. Aceasta victorie i-a determinat pe germani sa atace in nord, la Marasesti, la 24 iulie 1917. Luptatorii romani au respins timp de 2 saptamani ofensiva dusmana. La Oituz armata romana, supusa unor atacuri inamice, a reusit sa le respinga.
In octombrie-noiembrie 1917, Rusia a incheiat un tratat de pace cu puterile Centrale. Cele doua armate romane erau amenintate deoarece fara ajutorul Rusiei erau incercuite de inamici, care dispuneau de superioritate numerica. Pentru a evita un dezastru Romania a incetat ostilitatile cu Puterile Centrale, incheind un armistitiu la Focsani, la sfarsitul lui noiembrie 1917.
Semnarea pacii de la Brest-Litovsk, intre Rusia Sovietica si Puterile Centrale, a fost urmata de ocuparea rapida a Ucrainei de trupele germane si austro-ungare, ceea ce a dovedit ca singura alternativa ramasa era incheierea unei paci separate. Acest tratat de pace a fost semnat la Buftea, in martie 1918. La 24 aprilie 1918 a urmat tratatul de la Bucuresti, prin care tara noastra urma sa renunte la Dobrogea, la o insemnata zona paduroasa, in care se aflau varfurile Negoiul, Caraimanul, Ceahlaul s.a., in favoarea Austro-Ungariei.
Regele Ferdinand a refuzat sa sanctioneze acest tratat, care nu a mai avut cand sa fie aplicat datorita victoriilor obtinute de fortele aliate tarii noastre pe frontul apusean si in Macedonia. Cand o armata franceza a ajuns la Dunare, armata romana a fost mobilizata pentru a doua oara la sfarsitul lui octombrie 1918, pentru a elibera pamantul tarii noastre de invadatori.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }