QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Razboiul de 30 de ani
Razboiul de 30 de ani incepe cu rebeliunea Cehilor impotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi , in anul 1618 , cind tensiunea atinge cote maxime . LIGA CATOLICA , o alianta militara formata in anul 1609 , declara razboi Cehilor . Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane , Austria si Spania . La inceputul razboiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereste pina si suburbiile Vienei . Totusi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fotele si sa i-i dea o replica distrugatoare Cehiei .
In anul 1620armata ceha a fost spulberata in batalia de la Muntele Alb . Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in razboi . In anul 1625 Anglia , Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice . Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor , finanteaza abundent fortele protestante . In acest razboi este antrenata aproape toata Europa . Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot impotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna .Franta este inspaimintata de pericolul iminent al invaziei inamice . Cardinalul Richelieu reuseste sa indeparteze de tara sa acest dezastru . El realizeaza o alianta cu regele Suediei Gustav Adolf . Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei . In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva . In primavara anului 1631 ocupa tot Pommeronul iar in luna septembrie a aceluiasi an suedezii reporteaza o glorioasa victorie in batalia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in miimile lor . In anul 1632 , in luna noiembrie , armata suedeza zdrobeste forta armata a Ligii Catolice la Lutzen .
Talentat conducator si reformator , militar si comandant militar , regele Suediei Gustav Adolf a fost invins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstante Franta nu are alta sansa decit sa declare razboi Austriei, fiind sustinuta de Olanda Mantua Savoia si Venetia . La inceput ea i-si apara teritoriile impotriva unei invazii , dar pe parcurs ,Armata adoptind tehnici de lupta mai bune si crescind numeric , paseste pe teritoriile inamice . In luna mai a anului 1643 Franta invinge armata spaniola in batalia de la Rocroi si in anul 1648 razboiul se termina prin tratatul de la Westfalia . Imparatul Sfintului Imperiu Roman Germanic este constrins sa semneze tratatul . In tratat Dinastia
Habsburgilor se obliga sa accepte ca statele germanice din Sfintul Imperiu se guverneaza intr-un mod inca mai independent decit inainte de razboiul de 30 de ani .
La inceputul secolului al XVII ea armata franceza nu era numeroasa si nici pe departe bine pregatita pentru a se apara si de aceea luptele erau duse de mercenari . Cardinalul Richelieu a fost cel care a lansat dezvoltarea unei armate nationale . In anul 1640 Franta avea o armata compusa din 150 000 de unitati de infanterie si 30 000 de unitati de cavalerie . cel care a supravegheat formarea armatei nationale a fost Michel Le Telieu , care mai tirziu , in anul 1643 a fost promovat in fruntea Ministerului Apararii Armate . El a stabilit un numar de intendenti civili care trebuiau sa fie atasati pe linga comandamentul ofiterilor . nichel Le Telieu a reusit sa finanteze armata , sa o aprovizioneze cu alimente si imbracaminte , sa realizeze fortificatii si chiar si spitale si tribunale militare . Aprovizionarea cu produse alimentare nu se facea prin comenzi ci s-au construit magazine speciale pentru aceasta destinatie . UN dezavantaj major al trupelor armate nationale il reprezenta modul si mijloacele de deplasare , lucru de o mare importanta in operatiunile strategice . Di rindul soldatilor se alegeau viitorii ofiteri , care erau supusi unor pregatiri mai intense si complexe . Destinul ofiterilor era strins legat de cel al monarhului . Ceea ce Le Tielieu a inceput , fiul sau , Marchizul de Luvuas a continuat . Ajutata de priceperea si indirjirea unor oameni cu pricepere Franta a intrat in posesia unei armate dintre cele mai mari si mai bine pregatite , armata ce era capabila sa urce pe scara dominatiei in Europa .Franta a dus o politica coloniala continua .Evenimentele istorice ale rozboiului de 30 de ani au fost :
1. Batalia de la Muntele Alb
2. Batalia de la Breitenfeld
3. Batalia de la Luzen
4. Batalia de la Merlingen
5. Batalia de la Wistock


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }