QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Holocaustul in Europa


National-socialism.Doctrina heteroclite expusa inca din 1920 de muncitorul germanAnton Dexler, apoi adoptata oficial de Adolf Hitler in ,,Mein Kampf ”, care presupunea :un stat autoritar, o natiune superioara (cea germana) prin pastrarea puritatii rasei si respingerea in deosebi a evreilor, prin recurgerea la razboi si violenta, cultivarea fortei.Hitler omitea aspectul social al doctrinei, propaganda deseori lupta pt. spatial vital in Europa, era ostil marxismului, evreilor, parlamentarismului, propunand o planificare autarhica(germanii traind independenti).
Nazisti.Partizanii doctrinei national-socialiste, teoretizata de Adolf Hitler.Pangermanism.Termen folosit inca din sec. al-XIX-lea de Gores si Schlegel si care insemna idea promovarii unei Europe in care germanii ar trebui sa conduca pe toate planurile.Ideea, utopica in sine, a fost un paravan pt. nazisti de a instaura ,,noua ordine europeana”, echivaland cu dominatia rasei germanice.
Rasism.Doctrina care sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor umane, promovand lupta dintre rase. Ideea de rasism a aparut in sec. al-XVI-lea , in perioada expansiuni unor tari europene sis a constituit ca doctrina la jumatatea sec. al-XIX-lea.Paroxismul idei de rasism l-a atins ideologia national-socialista(fascista), justificandusi politica agresiva siactiunile de genocide. Azi, rasismul este utilizat de miscarile neofasciste, si se manifesta si prin alte forme: segregationism, apartheid si anti-semitism.
Sovinism.Concept care presupune superioritatea unor natiuni si popoare fata de alte natiuni si popoare;de aici dispretul si ura fata de ,,nearieni”, sau fata de minoritatile nationale ale unui stat.
Totalitarism.Regim politic in care cetateni constituie un bloc unic in serviciul statului, prin intermediul unui partid unic. Totalitare au fost regimurile fasciste sau national-socialiste.
Xenofobie.(xenos=strain, phobos=spaima). Atitudine ostila fata de straini considerati indezirabili, practicata de regimurile fasciste si neofasciste.Xenofobia este utilizata ca diversiune, pt. un grup, pt. ai declara pe straini vinovati de regresul in diferite domenii de activitate si, ca atare pt., ai face sa suporte consecintele.


Holocaust.Sacrificiu adus divinitatii la vechii evrei si asirieni care consta in arderea in intregime a animalului sacrificat. In secolul al XX -lea, termenul a fost utilizat pentru a desemna tragedia traita de populatia evreiasca supusa exterminarii (inclusive prin ardere) in lagarele speciale construite de catre nazisti.
Genocid.Crima comisa cu intentia de a suprima un grup uman, national, etnic.Nazisti au recurs la genocide impotriva evreilor. Azi, genocidul este socotit ca si o crima impotriva umanitatii.


2.Organizatii si denumiri fasciste

Abwehr-serviciul de spionaj si contra spionaj al armatei hitleriste.
Gestapo-politia secreta de stat.
Hitlerjugend-tineretul hitlerist, organizatie fascista de tineret
Kristallnacht-,,Noaptea de cristal”,pogrom antisemit organizat in noaptea de 9/10. 11.38
Kz(konzentrationslager)-lagar de concentrare.
Luftwaffe-aviatia militara germana.
SS-trupe de protectie
Werwolf-organizatie militara fascista

3. Despre Adolf Hitler(1889-1945):

Nascut la Braunau, in zona austriaca a Imperiului Austro-Ungar,Hitler(pe numele adevarat Adolf Schicklgruber)a fost fiul unui functionar vamal. In 1914 s-a stabilit in Germania, a intrat in armata ca si voluntary si a luptata in primul razboi mondial. Ulterior a devenit seful Partidului National-Socialist al Muncitorilor Germani, orientandu-l spre un program care asocial nationalismul cu antisemitismul. In urma esuarii incercarii de a rasturna puterea de stat in Bavaria(1923), a fost condamnat la 9 luni de inchisoare, timp in care a redactat Mein Kampf. La 30 ianuarie 1933 a fost numit cancelar al Germaniei, iar dupa moartea presedintelui Hindenburg a devenit si sef al statului(Reichsfuhrer). A impins Germania in cel de al doilea razboi mondial. S-a sinucis pt. nu a fi capturat de invingatori.


“Luptand contra evreului, lupt pentru a apara creatia domnului”

Din primavara anului 1933, guvernul celui de-al III-lea Reich promulga legi care excludeau evrei din functii publice si din barou, luand masuri demagogice spectaculoase.
Posibilitatile de indignare se tocisera cand Hitler a edictat faimoasele “legi de la Nurnberg”, care instituiau noi bariere rasiale, interzicand sub pedeapsa cu inchisoarea, cat si “legaturile extra-maritale” dintre evrei si “supusi cu sange german”. Era scoatere in afara legii a evreilor, dand putere legala tabuurilor sexuale pe care Hitler le evoca plin de incapatanare in discursurile si scrierile sale:
,,Tanarul, evreu cu ochii negrii, panditori ore intregi, cu fata iluminata de bucurie satanica, tanara inconstienta de pericol, pe care o necinsteste cu sangele sau”

Totodata, lipsind cel mai neinsemnat criteriu biologic care sa permita a se deosebi ,,sangele evreu “ de sangele arian, facatori de legi ai celui de-al III-lea Reich au trebuit sa se limiteze la religia ascendentillor; au fost socotite ca ,,nonarieni”, persoanele avand macar doi bunici semiti.Mai apoi, alte legi au interzis evreilor sa se aseze pe bancile publice, copiilor evrei sa frecventeze scolile comunale, au fost elaborate carti de identitate speciale si au fost impuse pronume obligatori(Sarah si Israel)Intre 1933 si 1939, mai mult de jumatate din cei 600000 de evrei germani au reusit sa plece in strainatate , cu toate ca tarile zise civilizate nu i-au scutit de vize de cat cu zgarcenie.
In noiembrie 1938, autoritatile celui de-al III-lea Reich a organizat faimoasa ,,noaptea de cristal”, o explozie de brutalitate controlata, in timpul careia sute de magazine apartinand evreilor au fost demolate si jefuite si zeci de sinagogi incendiate; in acelasi timp, peste 20 000 de evrei au fost arestati si internati in lagare de concentrare .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }