QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

CAIUS IULIUS CAESARCAIUS IULIUS CAESAR

Nascut la Roma, la 12 iulie 101 i.Hr. in ginta Iuliilor, Caesar a reprezentat personalitatea cea mai covarsitoare a intregii istorii a Romei. A fost format la cea mai buna scoala a epocii sale, insusindu-si o vasta cultura generala si dobandind reale calitati oratorice. De la unchiul sau Marius a deprins arta militara. Ales consul in 59 i.Hr., ocupa mai multe functii in cadrul Republicii si infiinteaza primul triumvirat impreuna cu Pompei si Crassus. Cucereste Gallia (58-50 i.Hr.), apoi declanseaza razboiul civil impotriva lui Pompei. In acest razboi si-a fructificat cel mai bine exceptionala sa energie si capacitate. Cu o constitutie robusta, foarte instruit, inzestrat cu talent literar, a lasat cele mai bune memorii militare din literatura romana "Comentarii de bello gallico" si "Comentarii de bello civilli". A realizat proiecte de mari proportii pentru Roma: adancirea portului Romei (Ostia), baterea monedei de aur, reformarea calendarului pe baza calculelor astronomului grec Sosigene. Acesta a intrat in vigoare la 1 ianuarie 45 i.Hr., si sub numele de calendar iulian, a fost folosit in intreaga arie de influenta romanica pana la adoptarea calendarului gregorian. A avut in vedere si alte proiecte, care vizau transformarea statului roman in monarhie de tip elenistic, dar a fost asasinat in urma unui complot al republicanilor. Personalitatea lui Caesar a uimit atat contemporanii, cat si urmasii. Numele sau s-a transformat in titlul purtat de toti imparatii romani, devenind substantiv comun ce desemneaza regalitatea nu numai in limbile de origine latina, ci si in alte grupuri sau familii de limbi.


Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }