QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Proiect atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Politici de securitate pentru retelele LAN

Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului

Grup Scolar “Vasile Sav” Roman


Proiect de atestat pentru examenul de certificare a competentelor profesionale


Politici de securitate pentru retelele LAN


Filiera tehnologica

Profil tehnic


Specializare: Tehnician operator tehnica de calculArgument


In zilele noastre a aparut un concept care va revolutiona progresul omenirii, avand din punct de vedere istoric insemnatatea pe care a avut-o revolutia industriala. Societatea informationala poate fi gasita la intersectia dintre ramurile ,alta data distincte, ale telecomunicatiilor si calculatoarelor, grupate in jurul informatiei digitale. Privita separat, fiecare dintre aceste ramuri a contribuit in timpul ultimului secol la o crestere a standardului nostru de viata, lasand in urma schimbari sociale pe scara larga.

Forta conducatoare a acestei societati este, pe de o parte, cresterea puterii de prelucrare a calculatoarelor, insotite de o scadere a pretului acestora, iar pe de alta parte posibilitatea conectarii calculatoarelor la retele, permitandu-se astfel partajarea datelor, a aplicatiilor, a puterii de calcul, la distante de dimensiunile unui birou sau ale intregului mapamond.

Se spune ca un calculator este construit dintr-un ansamblu de doua componente: resurse fizice (hardware) si de programe (software), care asigura prelucrarea automata a datelor. Cu alte cuvinte este o masina care usureaza activitatea umana. Aici intervine factorul uman, omul fiind de fapt o a treia componenta. Cele trei aspecte, uman, software si hardware nu sunt independente. Perfectionarea unuia dintre aspecte determina si progresul celorlalte doua, chiar daca nu in acelasi ritm. De perfectionarea componentelor hardware si software se ocupa multi oameni cu experienta, insa de progresul factorului uman trebuie sa ne ocupam noi insine.

Calculatorul ne ajuta sa dam viata ideilor – capteaza cuvinte, reda imagini, controleaza alte masini. El este o extensie a posibilitatilor umane, care ne permite sa ne depasim limitele.

Acest proiect vine in intampinarea acestei idei, oferind o posibilitate de  a invata si aprofunda cunostintele necesare oricarui tanar din ziua de azi.

« Modul cum culegi, administrezi si folosesti informatia fac din tine un castigator sau un infrant in viata », asa subliniaza Bill Gates rolul actual al sistemelor de calcul in viata noastra, a tuturor.


LAN sau Local Area Network este o retea de computere care se poate desfasura intr-un spatiu geografic restrans, cum ar fi un birou sau un grup de cladiri, asa cum ar fi de exemplu o scoala. Caracteristicile definitorii ale LAN-ului in contrast cu WAN (Wide Area Networks), includ, rate de transfer date mai mari, spatiu geografic restrans si lipsa necesitatii de linii de telecomunicatii.

Un firewall poate tine la distanta traficul Internet cu intentii rele, de exemplu hackerii, viermii si anumite tipuri de virusi, inainte ca acestia sa puna probleme sistemului. In plus, un paravan de protectie poate impiedica participarea computerului la un atac impotriva altora, fara cunostinta sau vointa utilizatorului. Utilizarea unui paravan de protectie este importanta in special daca reteaua sau computerul de protejat sunt conectate in permanenta la Internet.


Local Area Network


Termenul Local Area Network, prescurtat LAN, provine din limba engleza unde inseamna 'retea locala' (de calculatoare). O retea locala reprezinta un ansamblu de mijloace de transmisiune si de sisteme de calcul folosite pentru transportarea si prelucrarea informatiei. Ele sunt frecvent utilizate pentru a conecta calculatoarele personale si statiile de lucru (workstation) din birourile companiilor si fabricilor, cu scopul de a partaja resurse (de exemplu imprimantele) si de a face schimb de informatii.

LAN sau Local Area Network este o retea de computere care se poate desfasura intr-un spatiu geografic restrans, cum ar fi un birou sau un grup de cladiri, asa cum ar fi de exemplu o scoala. Caracteristicile definitorii ale LAN-ului in contrast cu WAN (Wide Area Networks), includ, rate de transfer date mai mari, spatiu geografic restrans si lipsa necesitatii de linii de telecomunicatii.


informatii tehnice

Retelele locale au dimensiuni relativ restranse, de pana la cateva sute de metri, ceea ce inseamna ca timpul de transmisie in cazul cel mai defavorabil este limitat si cunoscut dinainte. Cunoscand aceasta limita, este posibil sa se implementeze anumite tehnici simple care altfel nu ar fi fost posibile. Totodata, se simplifica administrarea retelei.

Retelele locale utilizeaza frecvent o tehnologie de transmisie bazata pe un singur cablu tip Ethernet. Din punct de vedere topologic este vorba de axa unui sistem 'magistrala' (bus), la care sunt atasate toate masinile, asa cum erau odata dispuse cablurile telefonice obisnuite din zonele rurale.

Ethernet prin caplu UTP (Unshielded Twisted Pair) alaturi de mufa RJ 45 sunt cele mai comune si utilizate tehnologii pentru conectarea unei retele de computere.

Viteza maxima a Ethernet variaza intre 3 Mbit/s si 10 Gbit/s in timp ce cablul de transfer poate fi cablu coaxial, cablu UTP sau fibra optica.

O serie de dispozitive Ethernet suporta porturi cu viteza multipla, utilizand auto-negotiation pentru a seta viteza si duplexul pentru alegerea celor mai bune valori suportate de ambele dispozitive conectate. Daca auto-negation nu functioneaza un dispozitiv multi-viteza va detecta viteza partenerului sau dar va functiona la jumatate din duplex.


Cu toate ca Ethernet este cel mai comun layer data link si IP ca protocol network layer, mai multe optiuni au fost utilizate de lungul timpului, unele dintre ele ramanand in discutie la nivel de cercetare.


LAN-urile de dimensiuni mici sunt constituite de obicei din mai multe switch-uri legate unul cu altul de obicei cu unul dintre ele conectat la un router, la un modem pentru cablu sau la un modem DSL pentru acces Internet.

LAN-urile de dimensiuni mari sunt caracterizate prin utilizarea de legaturi redundante cu switchuri care utilizeaza protocolul spanning tree pentru a preveni bucle, prin abilitatea lor de a administra tipuri diferite de trafic via QoS (Quality of Service) si de a segrega traficul prin VLAN.

Aceste tipuri de LAN sunt constituite de asemenea de o mare varietate de dispozitive de retea cum sunt switchurile, firewall-urile, router-ele, senzorii de retea etc.
In mod uzual retelele tip LAN au conexiuni cu alte LAN-uri prin trasee inchiriate, prin servicii de transfer inchiriate sau prin “tunneling” pe Internet prin tehnologiile VPN. In functie de cum sunt configurate conexiunile, de cum sunt securizate si de ce dimensiune maxima sunt capabile ele devin parte a MAN (Metropolitan Area Network), WAN (Wide Area Network) sau chiar parte a Internetului.

Retelele locale traditionale functioneaza la viteze cuprinse intre 10 si 100 Mbps, au intarzieri mici (zeci de microsecunde) si produc erori foarte putine. Retelele locale mai noi pot opera la viteze mai mari, pana la cateva sute de megabiti/sec.

Reteaua locala de calculatoare este o combinatie de componente hardware si software:

 • sistemele de calcul care se interconecteaza ;
 • adaptoare sau placi de retea Network Interface Card (NIC) ;
 • mediul fizic de comunicatie, care poate fi un cablu, dar si unde radio, deci fara fir (wireless) ;
 • unitati de interconectare (concentratoare / repetoare / switches etc.) ;
 • software pentru administrarea retelei.

Securitatea retelelor LAN

Ca o definitie, sistemul de calcul reprezinta un ansamblu de componente hardware (dispozitive) si componente software (sistem de operare si programe specializate) ce ofera servicii utilizatorului pentru coordonarea si controlul executarii operatiilor prin intermediul  programelor.

Principiile de baza ale securitatii sistemelor informatice s-au schimbat relativ putin in ultimii ani. Exista doua mari categorii – protectia la nivel fizic (garduri, usi cu incuietori, lacate, etc.) si la nivel informational (accesare prin intermediul unor dispozitive electronice si/sau a unor aplicatii software, a informatiilor dintr-un sistem de clacul – in mod general, in mod particular, informatiilor dintr-un calculator dintr-o retea de calculatoare).

Utilizarea echipamentelor de tip router si aplicarea listelor de control al accesului, impreuna cu controlul traficului ce intra si iese din retele utilizand solutii firewall reprezinta si in prezent, tehnicile principale pentru protectie perimetrala. Facand parte din categoria tehnicilor de tip pasiv, cele doua nivele de protectie au fost continuu optimizate din punct de vedere al performantelor, functionalitatilor si al administrarii.

Cresterea sustinuta a numarului de atacuri si a complexitatii acestora, precum si necesitatea de tehnologii de protectie activa, sunt motivele ce au condus la introducerea in domeniu de noi tehnologii.

Pentru a reduce riscurile de securitate in utilizarea si  administrarea sistemelor IT, cea mai buna strategie este cea pe ansamblu (security in depth).

La polul opus se afla abordarea punctuala, a implementarii unui sistem specific de securitate, de exemplu antivirus sau detectarea accesului neautorizat(Intrusion Detection Systems – IDS).

Desi aceste sisteme sunt foarte utile in cadrul ariei specifice de aplicabilitate, aceasta abordare lasa descoperite alte zone cu posibile brese de securitate.

Ca si concepte distincte care trateaza problema securitatii deosebim:

securitatea implementata inca din faza de proiectare – security by design

securitatea bazata pe mai multe nivele – security in depth.

In-depth security” sau „defence in depth” este un principiu bazat pe mai multe „straturi” de securitate in vederea protejarii sistemului sau retelei din care face parte.

Folosirea de nivele(layers) diferite de protectie, de la diferiti producatori ofera o protectie substantial mai buna. Este posibil ca un hacker sa dezvolte un exploit(vulnerabilitate folosita in scopuri necinstite) care sa permita sa treaca de diferite tipuri de securitate, sau sa invete anumite tehnici folosite de unii producatori, permitandu-le sa faca acel tip de securitate (acel nivel) inefectiv.

Folosind o securitate bazata pe diferite nivele de protectie veti fi protejati de majoritatea persoanelor rauvoitoare, cu exceptia celor mai destepti si mai dedicati. Ca o regula de baza (nivele minime de securitate instalate) se sugereaza urmatoarele produse:

a)      firewall – o bariera protectiva intre calculator, reateaua interna si lumea din jur. Traficul din interior si spre exterior este filtrat, restrictionat, blocand eventualele transmisii nenecesare. Folosind reguli stricte de acces la nivel de aplicatii si utilizatori, se poate imbunatati substantial securitatea sistemului si a retelei locale;

b)      antivirus – un software instalat cu scopul clar de a te proteja de virusi, viermi si alte coduri malitioase. Majoritatea aplicatiilor antivirus monitorizeaza traficul in fiecare moment, scanand in timp ce se navigheaza pe Internet sau scanand mesajele primite pe mail (cu tot cu atasamente) si periodic oferind posibilitatea rularii unei scanari la nivelul intregului sistem in cautarea de cod malitios;

c)      Intrusion Detection System (IDS) si Intrusion Prevention System(IPS o varianta mai speciala a IDS) – un dispozitiv sau o aplicatie folosit(a) pentru a inspecta intregul trafic dintr-o retea si de a trimite mesaje de alerta utilizatorului sau administratorului sistemului cu privire la incercari neautorizate de acces. Principalele metode de monitorizare sunt cele bazate pe semnaturi si cele bazate pe anomalii. Functie de metodele folosite IDS-ul poate ramane la stadiul de a alerta utilizatori sau poate fi programat sa blocheze automat traficul sau chiar programat sa raspunda intr-un anumit fel.


Majoritatea companiilor care se ocupa de securitatea sistemelor informatice sunt de acord cu privire la urmatoarele nivele minime care trebuiesc satisfacute pentru a fi protejati la un nivel minim acceptabil:

a)     necestitatea instalarii unei aplicatii de tip anti-virus: aceasta aplicatie este vitala sa fie instalata si mai mult, sa aiba toate actualizarile la zi in ceea ce priveste definitiile de virusi;

b)     aplicatie de tip firewall – aceasta aplicatie a devenit o cel putin la fel de importanta componenta ca cea anterioara;

c)     aplicatie de tip anti-spyware care sa fie la fel, actualizata cat mai des;

d)     criptarea informatiilor cu satut personal, privat;

e)     este foarte important si ca utilizatorul sa foloseasca parole cat mai „bune” si aici ne referim la lungimea lor (la ora actuala o parola de 4 caractere se poate sparge intr-un timp foate scurt de ordinul zecilor de minute, la o parola de 8 caractere acest lucru ajungand la ordinul zilelor, mai ales daca contin simboluri, cifre si litere atat mici cat si mari);

f)      nu in ultimul rand este foarte important ca utilizatorul sa aiba o conduita precauta, sa nu descarce orice programe gasite pe net, sa citeasca orice mesaj de atentionare venit din partea aplicatiilor de tip antivirus, firewall, anti-spyware;

g)     realizarea periodica de backup-uri ale datelor pentru a putea fi protejat in cazul unor atacuri reusite sau incidente de genul incendiilor, innundatiilor sau altor forme asemanatoare.
Diagrama decizionala in vederea implementarii unor nivele minime de securitate in raport cu costul implementarii (relatia risc/cost)


Nivele distincte pentru cresterea securitatii unei retele


ATACURI

Pentru a se putea intelege ceea ce doreste a se „apara” in cadrul retelei, mai intai sa discutam de natura atacurilor ce pandesc o retea de calculatoare. Acestea se identifica in trei mari categorii: confidentialitate, disponibilitate si confidentialitate. Intre acestea exista o interdependenta foarte stransa, evidentiindu-se faptul ca disponibilitatea si confidentialitatea sunt efectiv legate de integritate.

Pentru a intelege ceea ce se ascund in spatele acestor trei notiuni, sa detaliem:

a)     Atacuri care se refera la integritatea retelei ca suma de echipamente interconectate si a legaturilor dintre acestea si/sau la integritatea datelor ce circula in cadul ei. Aceasta categorie genereaza politici diferite prin prisma celor doua forme de integritate: fizica – a echipamentelor si legaturilor dintre acestea si informationala – relativ la date si folosirea lor.

b)     Atacuri care atenteaza la confidentialitatea sistemului. Prin aceasta intlegem informatia care este disponibila doar in cazurile in care politicile de securitate sunt in indeplinite.

Atacuri care atenteaza la disponibilitate se refera la acele forme de atac care incearca sau chiar reusesc sa faca innutilizabil sistemul prin privarea posibilitatii de a-si oferi disponibilitatea (raspunsul si tratarea cererilor existente) utilizatorilor inregistrati sau pur si simplu prin punerea sistemului in forma de „negare a serviciilor”.

Retelele si resursele atasate de aceastea sunt expuse diferitor tipuri de atacuri potentiale, cum ar fi: atacuri la integritate (atacuri la autentificare, furtul sesiunilor, atacuri de protocol, tehnici de manipulare – „social engineering”, tehnici de manipulare neglijente, abuz de privilegii explorarea usilor din spate – „backdoors”), atacuri la confidentialitate (divulgarea neglijenta, interceptarea informatiei, acumularea informatiilor) si atacuri la disponibilitate (interferente, supresii, furnizarea de informatii neasteptate) forme de atac detaliate in cele ce urmeaza.

Atacurile de autentificare – situatia in care o persoana sau un program reuseste sa se identifice ca o alta persoana/aplicatie si astfel sa obtina diferite avantaje nelegitime (spoofing). Include furtul direct de parole (shoulder-surfing) sau prin ghicirea sau dezvaluirea acestora. Aceasta forma de atac se poate contracara de cele mai multe ori prin educarea utilizatorilor.

Furtul sesiunilor – o forma prin care un utilizator care a fost autentificat este „inlocuit” de atacator folosindu-se de toate privilegiile acestuia pentru accesul la informatii sensibile.

Atacurile protocoalelor – de multe ori aceasta forma de atac se bazeaza pe slabiciunile sistemelor criptografice. Unele forme de atac se bazeaza pana si pe cronometrarea operatiilor necesare relizarii criptarii. Este o forma „elevata”, de multe ori problemele bazandu-se pe posibilitatea aflarii unor erori matematice sau a unor „slabiciuni” care permit ca o cheie criptografica sa fie derivata algebric(sau geometric prin extrapolare).

Tehnici de manipulare – este o forma de atac care ia amploare prin prisma „increderii” si oferirii unor informatii private, sensibile unor persoane neautorizate. Drept exemplu: atacatorul suna un angajat si pretinzand a fi un membru al echipei IT din cadrul companiei sau a unei companii recunoscute in domeniul IT, ii cere parola. Prin intermediul acesteia atacatorul folosindu-se de toate privilegiile utilizatorului pentru a-si incepe actul propriu-zis.
Metode de acces neglijente – discutam aici in special de aplicata de tip firewall. Este de mentionat ca aceasta este una dintre cele mai raspandite forme, deoarece desi majoritatea producatorilor de sisteme de operare ofera intr-o forma graturita aplicatia de tip firewall, multi utilizatori din cauza neinformarii sau necunoasterii modului de folosire sau doar din dorinta de a nu fi „sacait” dezactiveaza acea aplicatie. Prin prisma administatorului este de mentionat ca instalarea unui firewall intr-o forma cat mai cuprinzatoare si documentata ii poate oferi posibilitati de evidenta foarte clara a ceea ce se intampla intr-o retea.

Este de mentionat si forma mai specila a metodei de manipulare numita metoda informatiilor neasteptate sau a furnizarii de informatii neastepate.

Aceasta metoda se bazeaza pe aparitia unor erori – generate de introducerea de scenarii care produc astfel de erori sau de invalidarea corecta a datelor de intrare. Cea mai comuna forma a acestei metode este conceptul de „buffer underfolw” sau inundarea zonei tampon – care implica ca atacatorul sa introduca mai multe date decat aplicatia poate citi, generand astfel ca programul sa se comporte intr-o forma in care proiectantul nu a intentionat-o.


O forma speciala de atac este cea a abuzului de privilegii. Este speciala si din cauza faptului ca se refera, conform unui studiu realizat la nivel international care ofera drept procent al provenientelor de atac o valoare de 80% ca fiind cele venite din interior, marea majoritate venind din partea unor angajati sau fost angajati nemultumiti sau in cautarea unor informatii ce le pot aduce beneficii personale(de ordin material sau nu).

Folosirea de Backdoors – este o metoda ce se refera la unele „erori” de cele mai multe ori introduse intentionate in cadrul aplicatiilor, „erori” ce pot oferi acces la sistemul pe care ruleaza. O astfel de metoda este practicata de unii programatori sau angajatii prin contract – pentru realizarea „suportului” neconditionat al aplicatiei respective. O forma grava a acestei metode este faptul ca este foarte greu de depistat si remediat.


Divulgarea neglijenta are lor in momentul in care informatia devine accesibila in mod accidental atacatorului. Un exemplu elocvent: planurile unui nou produs, mentionate accidental intr-un mail care a trecut prin Internet si astfel a ajuns sa fie interceptat de catre un atacator.

Metoda acumularii de informatii se foloseste de culegerea de informatii din diferite surse pentru a deduce unele informatii private. Ex. studierea bugetelor unui departament inainte si dupa angajarea unei persoane pot conduce la aflarea salariului acesteia. Intrucat este o metoda destul de complexa, protectia impotriva ei nu este bine definita, fiind legata de totalitatea politicilor de securitate definite si folosite.


Interceptia informatiei – este metoda prin care informatia este interceptata la momentul trecerii printr-un mediu nesigur, nesupravegheat corespunzator. Ca metoda profilactica se desprinde folosirea de protocoale de criptare precum si folosirea retelelor private virtuale (VPN) pentru transferul informatiilor dintr-o locatie intr-alta.

Intrucat nu exista o autoritate centralizata care sa asigure managementul retelelor este necesar instalarea de diferite nivele de securitate pentru siguranta traficului. Dintre aceste nivele mentionam: firewalls, routers, Intrusion Detection Systems si alte componente: VPN, criptari etc

CRIPTAREA


Criptarea este o alta metoda importanta de protejare a informatiilor sensibile stocate in sistemele de calcul, dar si a celor care sunt transmise pe liniile de comunicatie.

Criptarea mesajelor de posta electronica transmise prin retea protejeaza informatiile in cazul in care un intrus patrunde in retea.

Informatiile care sunt criptate raman sigure chiar daca sunt transmise printr-o retea care nu ofera o securitate intrinseca puternica deoarece chiar si in cazul interceptarii acestea nu pot fi intelese direct.


Algoritmul de criptare este, in sine, un procedeu enumerabil, pas cu pas, utilizat atat pentru criptarea ori cifrarea textului initial (numit si textul clar) cat si pentru descifrarea, ori decripatrea, textelor protejate prin criptare. Exista foarte multi algoritmi de criptare, unii dintre acestia fiind extrem de simpli si este posibila definirea unui mecanism propriu de criptare la nivelul fiecarui utilizator.


Cifrarea este transformarea criptografica a unui mesaj. Mesajul poate fi constituit din dintr-o multime de caractere ori de biti.

Cifrul bloc se obtine prin partitionarea textului clar in blocuri de aceeasi lungime


Criptarea cu cheie secreta (SKC - secret key criptogrphy) foloseste o singura cheie atat pentru criptare cat si pentru decriptare. Expeditorul utilizeaza cheia pentru criptarea textului clar si trimite textul criptat destinatarului. Destinatarul aplica aceasi cheie in scopul decriptarii mesajului si recupereaza textul clar. Pentru ca procedeul face uz de o singura cheie, acest procedeu mai este numit si criptarea simetrica.In criptografie exista cateva tipuri de metode de criptare simetrica folosite foarte frecvent si anume cifrurile stream si cifrurile block.

Cifrurile stream opereaza pe un sigur bit, byte sau word si implementeaza un fel de mecanism recurent datorita caruia cheia se schimba continuu.

Un cifru block este denumit asa pentru ca metoda cripteaza informatia in blocuri de date pe care le decripteaza folosind aceasi cheie.


Cifrurile stream sunt la randul lor de mai multe tipuri, dar cele mai folosite sunt cifrurile stream auto-sincronizate si cifrurile stream sincronizate.


Cifrurile block pot efectua criptarea in mai multe moduri; dintre care urmatoarele sunt cele mai importante:


(a) Electronic Codeblock (ECB) - reprezinta modul cel mai simplu, in care cheia este utilizata pentru a transforma un bloc din textul normal intr-un bloc de text criptat. Deci, doua blocuri identice de text normal vor genera intotdeauna acelasi bloc de text criptat. Desi este cel mai utilizat cifru block, acesta nu este foarte rezistent in cazul unor atacuri brute-force.


(b) Cipher Block Chaining (CBC) - acest mod adauga un mecanism de recurenta metodei de criptare. In CBC, blocul de text normal inainte de criptare se va transforma in rezultatul unei functii sau-exculsiv intre blocul de text in clar si blocul de text criptat precedent. In acest mod, prin criptarea a doua blocuri de text normal nu se va obtine acelasi rezultat.


(c) Cipher Feedback (CFB) - este o implementare a cifrurilor stream autosincronizate in cifrurile block. Modul CFB permite datelor sa fie criptate in unitati mai mici decat marimea blocului de date, fapt care poate fi util in unele aplicatii cum ar fi criptarea interactiva a datelor introduse de la un terminal. Daca se foloseste modul CFB cu 1 byte, spre exemplu, fiecare caracter care este receptionat este plasat intr-un registru de aceasi marime cu blocul, este criptat, iar blocul este trimis. La destinatar, textul criptat este decriptat iar bitii recurenti din bloc (tot ce este atsat in fata acelui byte) sunt eliminati.


(d) Output Feedback (OFB) - este o implementare in cifrurile block similara din anumite puncte de vedere cu un cifru stream sincron. OFB previne generarea aceluiasi text criptat din doua texte normale identice utilizand un mecanism intern de recurenta care este independent atat de textul normal cat si de textul criptat.RETELE LAN FARA FIR

O noua tehnologie  in domeniul retelelor incearca sa se impuna in momentul actual , cea a retelelor LAN in locul cablurilor , ca mediu de transmisie a datelor , este luat de undele radio sau infrarosii .  O retea WLAN (Wireless Local Area Network ) este un sistem flexibil de comunicatii de date , folosit ca o extensie sau o alternativa la reteaua LAN prin cablu , intr-o cladire sau un grup de cladiri apropiate . Folosind undele electromagnetice , dispozitivele WLAN transmit si primesc date prin aer , eliminand necesitate  a cablurilor si transformand reteaua intr-un LAN mobil . Astfel , daca o firma  are un WLAN , la mutarea in alt sediu nu este nevoie de cablari si gauriri in pereti si plafoane pe care acestea le presupun  , ci pur si simplu se muta calculatoarele si reteaua poate functiona imediat . Ce-i drept , in general retelele WLAN se folosesc impreuna cu LAN-urile  clasice , mai ales pentru parte de tiparire in retea pentru legatura la server .

WLAN-urile  folosesc  unde electromagnetice din domeniul radio si infrarosu . Primul tip este cel mai raspandit , deoarece undele radio trec prin pereti si alte obiecte solide , pe cand radiatia infrarosu , ca si lumina nu poate strapunge obiectele opace  si are o raza de acoperire mult mai mica . Totusi , si acest din urma tip este luat in considerare de unele solutii , pentru conectarea unor echipamente care nu se deplaseaza in timp ce se realizeaza transfer de date.

Dupa cum am spus , in majoritatea cazurilor este necesara o legatura intre WLAN si LAN . Acesta se realizeaza prin asa numitele puncte de acces (acces points , AP) . Un punct de acces , care este un emitator  sau un receptor de unde radio se conecteaza la un LAN prin cablu . El primeste , stocheaza si transmite date de la/catre  aparatele din WLAN si cele din LAN si are o raza de actiune care merge de la 30 pana la 300 de metri  . De exemplu echipamentele Air Connect  de la 3COM au o raza de actiune de 60 de metri , in cadrul unei cladiri cu birouri standard . Aceste echipamente , folosite in aer liber , desi nu sunt proiectate decat pentru folosirea in incaperi , ajung pana la 300 - 400 de metri .

Utilizatorii acceseaza reteaua WLAN prin adaptoare speciale , care se prezinta sub forma unor placi PCI sau ISA , pentru PC-urile desktop , sau a unor echipamente externe , pentru notebookuri .  Ele functioneaza ca si placile de retea clasice , iar sistemele de operare instalate le trateaz ca pe placile de retea  . Practic , faptul ca exista o conexiune wireless in locul celei prin cablu este transparent pentru sistemul de operare .

La faza de configuratii ca si in cazul retelelor LAN , si la cele WLAN exista mai multe topologii . Cea mai simpla este WLAN-ul independent . De fiecare dat cand doua PC-uri se afla in zona de actiune a adaptoarelor lor WLAN , se poate stabili o conexiune . Aceasta configuratie nu necesita o configurare speciala sau administrare . Un punct de acces adaugat acestei configuratii dubleaza practic raza de actiune , functionand ca un receptor .

Extinzand analogia cu retelele LAN , punctul de acces functioneaza ca un hub, dubland distanta maxima dintre PC-uri .

Cea de a doua topologie este cea numita infrastructura , unde mai multe puncte de acces leaga WLAN-ul de LAN-ul cablat , permitand utilizatorilor sa foloseasca eficient resursele retelei . AP -urile nu fac doar legatura cu LAN-ul , ci si gestioneaza traficul prin WLAN in  raza lor de actiune . Mai multe AP-uri pot acoperi chiar si o cladire foarte mare  .

Comunicatia fara fir este limitata dew distanta pe care o acopera un echipament WLAN , acesta din urma fiind o caracteristica a puterii emitator / receptor . WLAN-urile folosesc celule , care aici se numesc micro-celule , pentru a extinde zona de acoperire a WLAN-ului . O microcelula este aria de acoperire a unui punct de acces . Principiul este asemanator cu al telefoniei celulare . In orice moment un utilizator care dispune de un PC mobil , dotat cu adaptor WLAN este asociat unei singure microcelule . Deoarece microcelulele se suprapun partial la trecerea utilizatorului de la o microcelula la alta nu se intrerupe comunictia dintre el si retea . Exista un singur caz in care aceasta nu este continua : daca se foloseste protocolul TCP/IP . La transferul datelor prin TCP/IP si la trecerea de la o microcelula la alta , punctul de atasament la retea se schimba (deoarece s-a schimbat AP-ul ) ,  dar adresa IP nu se modifica .

Acest lucru poate duce la pierderea de pachete . Insa chiar si acest caz , exista solutii de refacere a conexiunii fara pierderea datelor . Mobile IP de la 3COM lucreaza astfel : la trecerea de la AP la altul , adaptorul WLAN lasa primului AP adresa celui de al doilea astfel incat toate pachetele sunt rutate de la primul la al doilea punct de acces si utilizatorul nu sesizeaza faptul ca a schimbat AP-ul .


SECURITATEA RETELELOR WLAN


Tehnica Wireless LAN sau , pe scurt WLAN, este o alternativa binevenita la “salata

de cabluri”, care s-a format in anumite firme si chiar case private, datorita retelelor pe

cablu. Retelele WLAN se instaleaza repede, acopera o suprafata destul de mare si

lucreaza la preturi destul de mici. Datorita permanentelor progrese in domeniu, retelele WLAN ating viteze tot mai mari, si cu exceptia putinor cazuri, sunt in stare sa furnizeze largimi de banda suficient de bune pentru toate prelucrarile obisnuite.


Un WLAN, ca si un LAN clasic are nevoie de un mediu fizic prin care sa se faca transmiterea unei purtatoare de semnal. Se pot folosi unde infrarosii sau frecvente radio. Pentru undele radio, banda de frecventa este 2.4 GHz si 5GHz. In majoritatea tarilor, aceste valori nu sunt rezervate pentru dispozitive licentiate, ca atare nu necesita licente guvernamentale speciale pentru functionare. Nu este exclus ca o retea wireless sa se conecteze la o retea care foloseste fire.


Standardul prevazut pentru WLAN este 802.11, al carui comitet are ca scop crearea de specificatii pentru WLAN-uri de mare performanta, precum si securitate wireless,

interoperabilitate, calitatea serviciului (QoS). Exista si o asa-numita Wi-Fi Alliance, care cuprinde producatori majori de dispozitive de tip wireless.


Mediile in care ar fi necesara folosirea unui WLAN sunt cele in care:


• Sunt necesare viteze apropiate de cele ale LAN-ului

• Se extind rapid

• Exista dificultati mari in dispunerea cablurilor (ex cladiri istorice)

• Trebuie create legaturi intre retele LAN intr-o zona metropolitana

• Cer birouri temporare care sa beneficieze de LAN


WLAN-urile sunt deci de doua feluri:


• WLAN in interiorul cladirilor

• WLAN care care leaga cladiri


Firewall


Un firewall se poate defini ca fiind un paravan de protectie ce poate tine la distanta traficul Internet, de exemplu hackerii, viermii si anumite tipuri de virusi, inainte ca acestia sa puna probleme sistemului. In plus, acest paravan de protectie poate evita participarea computerului la un atac impotriva altora, fara cunostinta utilizatorului.

Utilizarea unui paravan de protectie este importanta in special daca reteaua sau computerul de protejat sunt conectate in permanenta la Internet.

O alta definitie a unui firewall, poate fi formulate astfel : un firewall este o aplicatie sau un echipament hardware care monitorizeaza si filtreaza permanent transmisiile de date realizate intre PC sau reteaua locala si Internet, in scopul implementarii unei 'politici' de filtrare.

Aceasta politica poate insemna:

 • protejarea resurselor retelei de restul utilizatorilor din alte retele similare – Internetul -> sunt identificati posibilii 'musafiri' nepoftiti, atacurile lor asupra PC-ului sau retelei locale putand fi oprite.
 • controlul resurselor la care au acces utilizatorii locali (din LAN).

De fapt, un firewall, lucreaza indeaproape cu un program de routare, examineaza fiecare pachet de date din retea (fie cea locala sau cea exterioara) ce va trece prin serverul gateway pentru a determina daca va fi trimis mai departe spre destinatie.

Un firewall include de asemenea sau lucreaza impreuna cu un server proxy care face cereri de pachete in numele statiilor de lucru ale utilizatorilor. In cele mai intalnite cazuri aceste programe de protectie sunt instalate pe calculatoare ce indeplinesc numai aceasta functie si sunt instalate in fata routerelor.

Solutiile firewall se impart in doua mari categorii: prima este reprezentata de solutiile profesionale hardware sau software dedicate protectiei intregului trafic dintre reteaua unei intreprinderi (institutii, serverele marilor companii publice) si Internet; iar cea de a doua categorie este reprezentata de firewall-urile personale dedicate monitorizarii traficului pe calculatorul personal.

Astfel, un firewall este folosit pentru doua scopuri:

pentru a pastra in afara retelei utilizatorii rau intentionati (virusi, viermi cybernetici, hackeri, crackeri)

pentru a pastra utilizatorii locali (angajatii, clientii) in retea


Politica Firewall-ului


Inainte de a construi un firewall trebuie hotarata politica sa, pentru a sti care va fi functia sa si in ce fel se va implementa aceasta functie.


Politica firewall-ului se poate alege urmand cativa pasi simpli:

alege ce servicii va deservi firewall-ul

desemneaza grupuri de utilizatori care vor fi protejati

defineste ce fel de protectie are nevoie fiecare grup de utilizatoripentru serviciul fiecarui grup descrie cum acesta va fi protejat

scrie o declaratie prin care oricare alte forme de access sunt o ilegalitate


Politica va deveni tot mai complicata cu timpul, dar deocamdata este bine sa fie simpla si la obiect.

Clasificari

Paravanele de protectie pot fi clasificate dupa:

 • stratul din stiva de retea la care opereaza
 • modul de implementare

Ce 'poate' si ce 'nu poate' sa faca un paravan de protectie?

Un firewall poate sa:

 • monitorizeze caile de patrundere in reteaua privata, permitand in felul acesta o monitorizare mai buna a traficului si deci o detectare mai usoara a incercarilor de infiltrare;
 • blocheze la un moment dat traficul spre si dinspre Internet;
 • selecteze accesul in spatiul privat pe baza informatiilor continute in pachetele de date;
 • permita sau interzica accesul la reteaua publica, de pe anumite statii de lucru specificate;
 • si, la fel de important, poate izola spatiul privat de cel public, realizand interfata intre cele doua.De asemenea, un firewall nu poate:

 • interzice importul/exportul de informatii daunatoare vehiculate ca urmare a actiunii rautacioase a unor utilizatori apartinand spatiului privat (ex: casuta postala si atasamentele);
 • interzice scurgerea de informatii pe alte cai care ocolesc paravanul de protectie (acces prin dial-up ce nu trece prin router);
 • apara reteaua privata de utilizatorii ce folosesc sisteme fizice mobile de introducere a datelor in retea (dispozitiv USB, discheta, CD, etc.)
 • preveni manifestarea erorilor de proiectare ale aplicatiilor ce realizeaza diverse servicii, precum si punctele slabe ce decurg din exploatarea acestor greseli.


Configurarea unui firewall

Am ales ca solutie software „Outpost Firewall 2008”

Instalarea si configurarea unui astfel de program pe sisteme Windows este relativ usoara


Continuam cu Next pana cand instalarea va incepe in directorul de instalare default:

C:Program FilesAgnitumOutpost Firewall Pro

In timpul instalarii vor aparea 2 ferestre de genul urmator:

Bifati si instala i si aceste componente adi ionale, necesare soft-ului.


Configurare


2.1. Dupa finalizarea instalarii programul va va oferi o ferestra de configurare a Firewall – ului prin 2 metode.


1. Modul Normal: este recomandat majorita ii utilizatorilor intrucat nu cere cunostin e foarte avansate de configurare.


2. Modul Advanced: Vor aparea cateva op iuni de configurare pentru modulul anti-spyware al programului peste care vom trece:


Clic pe Next si expertul de configurare a incheiat instalarea.


Restartam sistemul.

Dupa restartarea sistemului n-i se va cere o cheie de inregistrare.

Introducem cheia de inregistrare a produsului.

Odata ce produsul a fost inregistrat, deschidem “Settings” si vedem cu ce optiuni de configurare avansata avem.In partea stanga observam sub modul firewall 3 module de retea pe care firewall – ul, prin reguli  specifice le controleaza astfel:


Firewall policy (general vorbind reprezinta o regula de comportare a firewall-ului cu privire la diferite componente externe care interactioneaza cu internetul):

Block All (blocheaza toate conexiunile atat inbound cat si outbound)


Block Most (blocheaza toate conexiunile atat inbound cat si outbound cu exceptia celor care sunt configurate manual de catre utilizator sau automat printr-o asa numita “white list” de catre program)


Rules Wizard (atunci cand aceasta optiune este activa firewall-ul este in asa numita stare de “learning mode” ceea ce inseamna ca orice program care nu este filtrat automat de catre el si va cere “sa comunice” cu internetul, de regula o mica ferestra va aparea si va “intreba” utilizatorul daca, componenta respectiva se poate sau nu conecta la internet.


Allow Most (permite toate comunicatiile care nu sunt explicit blocate)


Disable (dezactiveaza firewall – ul permi and tuturor conexiunilor sa aiba loc)


De asemenea observam o optiune: “Run in stealth mode” (ruleaza in modul invizibil)

Aceasta optiune este bifita in mod automat (calculatorul nu va raspunde la asa numitele “port scans” acest lucru facandu-l invizibil persoanelor rau inten ionate) .

Network rules (reguli de re ea) – in dreptul acestui tab in dreapta avem afi ate o serie de programe si servicii windows (cu extensia .exe) care sunt incadrate sub 3 subcategorii:

·Blocked (process sau programe blocate)– aici vom gasi de regula executabilele unor programe pe care le-am adaugat explicit la aceasta subcategorie sau pe care firewall-ul lea blocat din motive de securitate.


Custom access (Reguli stabilite in mod manual de catre utilizator) – de regula in aceasta subcategorie intra toate modulele programelor adaugate si configurate manual de catre utilizator prin intermediul Modulului Rules Wizard (Learning Mode).


Trusted (Sigure) – procese adaugate manual ale caror module de conectare sunt implicit permise.

Eventual o serie de procese si programe care apartin sistemului de operare sunt de asemenea incadrate la aceasta ultima subcategorie.


LAN Settings (Setari privind Re eaua locala) – acest tab va arata in modul urmator:

(evident cu exceptia ip-ului care este unic si diferit de ceea ce se vede mai jos)Op iunile NetBIOS, Trusted si NAT Zone ne permit sa asignam retelei tipul din care face parte.Daca nu esti sigur din ce categorie face parte o re eaua ta e bine sa sa fie lasat asa cum este:


Atack Detection (Detectia unui atack) – prezinta 3 nivele


1) Maximal (Protectie maxima) – este raportat fiecare scanare a retelei; sunt detectate toate atacurile externe retelei Ethernet.


2) Optimal (Protectie optima) – raporteaza un atac daca mai multe porturi sunt scanate sau daca un anumit port este scanat de mai mult ori si care este stiut ca este folosit cel mai des in atacuri. Mai detecteaza fenomenul de IP flood si adrese duplicate ale IP-urilor.


3) Custom Settings (Setari Manuale) – mod presetat de firewall daca utilizatorul creaza sau modifica orice regula


Actiuni atunci cand este detectat un atac:
Block intruder IP adress for: x minutes (blocheaza adresa ip a “atacatorului” timp de un numar (in minute) stabilit de utilizator sau prestabilit de catre firewall)

Aparitia unor semnale audio sau vizuale cu referire la atac.


Se mai gaseste si o Lista de Excludere pe baza careia se poate adauga o anumita adresa IP,domeniu si porturi definite de utilizator care sa fie excluse de filtrare in acest mod permitandu-se accesul nerestrictionat la acele resurse.


Host Protection (Protectia gazdei) – Unele aplicatii pot fi identificate ca facand parte din programe legitime si pot sa-si desfasoare activitatea din partea acesteia. Spre exemplu unii troieni pot fi injecta i intr-un computer ca facand parte dintr-un modul al unei aplicatii legitime (ex – un navigator) si in acest mod ca tigand privilegiile necesare persoanei care a creat acest troian.

Acest modul incearca sa asigure o cat mai buna protec ie impotriva acestor genuri de atacuri.


Este structurat pe 3 nivele:


Maximum (Protec ie maxima) – Controlul de tip Anti – Leak monitorizeaza toate activita ile sistemului.

toate cererile de accesare a re elei din partea unor componente noi sau modificate de la ultima accesare sunt monitorizate.

lansarea executabilelor noi sau a celor modificate este monitorizata.


Advanced (Protec ie avasanta) – vezi toate optiunile de mai sus

Optimal (Protec ie optima) – marea majoritate a aplicatiilor periculoase sunt

monitorizate.

cererile executabilelor care s-au modificat de la ultima verificare, la re ea sunt

monitorizate.


Low (Protec ie scazuta) – Controlul Anti-Leak este dezactivat.

cererile executabilelor care s-au modificat de la ultima verificare, la re ea sunt

monitorizate.

Obs: Toate aceste modificari ale executabilelor i alte opera iuni care se aplica anumitor componente ale diferitelor aplicatii sunt intr-o continua modificare datorita interactiunii unor module ale acestora cu sistemul de operare.


Aceste “schimbari” sunt monitorizate de o asa numita “Component Control” (prezenta la majoritatea firewall-urilor personale) ea fiind resposabila de detectarea acestor schimbari.


Datorita acestor modificari continue a unor programe recomand dezactivarea acestei presetari din simplul motiv de a scapa de o “bombardare” aproape constanta cu mesaje de avertizare.Apasam Customize .Trecem peste prezentarea modului anti-spyware cu mentiunea ca daca nu avem cuno tin e minime despre termenul de spyware este bine sa lasam active optiunile “by default”.


Modulul “Mail Scanner” - (filtreaza e-mail-urile primite si trimise au ajutorul unor reguli prestabilite sau stabilite de catre utilizator prin intermediul unui filtru de ata amente e – mail).


Web Control (Controlul in timpul navigarii pe Web) – Ne lasa sa creeam reguli specifice privind accesul la anumite site – uri sau/ i mesaje e – mail. Practic filtrul acestui modul blocheaza con inut activ care este considerat mali ios. (scripturi,

reclame (ads), elemente active poten ial periculoase .a).


Logging Level (aici se stocheaza toate informa iile cu privire la activita ile inregistrate de catre modulele programului asupra activita ii sistemului)

Astfel asa numitele log’uri sunt clasificate si ele func ie de fiecare categorie a programului prezentate mai sus.


In acest mod am incercat sa prezint in linii mari cum sa configuram “Outpost Firewall Pro 2008”Bibliografie


Mueller, Scott. (1999) .PC  Depanare si modernizare, Bucuresti: Editura Teora

Nicolae, Constantin. (2003) Calculatorul personal, Bucuresti, Editura Niculescu

Rosenthal, Joel.( PC Repair and Maintenance: A Practical Guide, Charles River: Media

Mirescu, S.C., s.a.(2004) – Laborator tehnologic. Lucrari de laborator si fise de lucru, Vol. I si II., Bucuresti, Editura Economica Preuniversitaria

https://www.stilxxi.ro

https://www.referatele.com

https://www.drogoreanu.ro

https://www.scritube.com

James Chellis - “ Elemente fundamentale ale retelelor de calculatoare ”Editura ALL 2000

Lisa Donald, James Chellis – Windows 2000 Server Editura ALL 2001

Paul Robichaux, James Chellis – Windows 2000 Network Infrastructure Administration Editura ALL 2001

Scott Mueller – PC Depanare si Modernizare         Volumul 1 si 2 Editrua Teora 2003, Editia a IV-a

Stuart McClure, Joel Scambray, George Kurtz – Securitatea Retelelor Editura Teora 2002

Dragos Acostachioaie, Ovidiu Ene -  Free BSD, Utilizare, Administrare, Configurare Editura Polirom 2005

Adrian Munteanu, Valerica Greavu Serban – Retele locale de calculatoare, Proiectare si Administrare Editura Polirom 2003

Charles Perkins, Matthew Strebe, James Chellis – MCSE : NT Workstation 4 Editura ALL 2000

Gil Held, Kent Hundley – Arhitecturi de securitate Cisco Editura Teora 2001

Auxiliare Curriculare :

a.      Stanica Giovanna Maria, Ivanescu Elena - Instalare Software

b.     Iordache Florin, Mojzi Mihai - Comunicatii de date si retele de calculatoare

c.      Ciobanu Maria Violeta, Calen Florin  - Sisteme de operare in retea

*** Colectia Revistelor CHIP


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }