QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

TanzaniaTanzania
Denumirea oficiala: Republica Unita Tanzania
Capitala: Dodoma (200.000 loc.); Dar el Salaam (vechea capitala)
Limba oficiala: swahili si engleza
Suprafata: 940.000 km2
Locuitori: 30,5 mil. (32 loc./km2)
Religia: animism 40%, islamism 25%, catolicism 20%, hin¬duism
Moneda: siling tanzanian
Forma de guvernamant: republica
Ziua nationala: 26 aprilieGeografie: T. este asezata in Africa ecuatoriala de est. Limite: Ugan¬da, Kenya (N), Oc. Indian (E), Mozambic, Malawi, Zam¬bia (S); Zair, Burundi, Rwanda (V).

G. fizica: T. este un vast platou, intre Oc. Indian (E) si linia marilor lacuri: Victoria (N), Tanganiyka (V), Malawi (SV), intrerupt de fose si de mlastini, dominat la V de inaltimi pana la 1000 m; in NE se ridica masivele vul¬canice Kilimanjaro (5895 m, alt. cea mai mare din Africa), la granita cu Kenya, mt. Meru (4567 m) si Ngorongoro (3648 m), in al carui larg crater este o rezervatie naturala; in S, la NE de Lacul Malawi (Nyassa), Muntii Livingstone (3200 m). Campia de coasta este lagunara, mai larga spre S. Insulele coraligene Zanzibar si Pemba, cele mai mari, sunt separate de continent printr-un canal de 22 km in partea cea mai stramta. Lacul Tanganyka are 939.362 km2. Cursurile de apa mai importante: Rufiyi, cu o bogata retea de afluenti, Ruvuina, la granita cu Mozambicul, Pangani, care izvoraste din Kilimanjaro.Clima: este tropicala; umeda pe coasta, in apropierea lacuri¬lor, unde se inregistreaza cele mai mari precipitatii (2000 mm/an) si in munti (peste 2000 mm/an). Actiunea alizeelor.

Flora si fauna: Paduri tropicale 45% din terit.; savana. ¬Fauna foarte variata si bogata: elefanti, lei, antilope, crocodili, rinoceri; peste 1000 specii de pasari. Rezervatii si parcuri nationale: parcul National Serengeti (N), Parcul National Tarangire (central-nordic), Parcul National Mikumi (E), Rezervatia Selous (SE).

Populatia: negri cafri si bantu (cu zeci de grupuri etnice) 97%, indieni, arabi, europeni. Densitatea max. in insulele Zanzibar si Pemba (cca. 260 loc./km2); in zona fostei capitale (Dar el Salaam, 950 loc./km2). Peste 75% din pop. activa este ocupata in agric. Rata natalitatii: 41‰; morta¬litatea: 14‰. Pop. urbana: 30%.

Resurse si economie: Econ. se sprijina pe agric.: culturi de bumbac, tutun, ceai, mirodenii; sorg, mei, porumb, batate, manioc, cafea, nuci de cocos, copra, arahide de pamant, susan, trestie de zahar, cuisoare, ceai, cacao, bumbac; ovine, caprine. Resurse min.: diamante, aur, plumb, cosi¬tor, fosfati. Ind. textila, alimentara. Turism international pentru rezervatiile si parcurile nationale.

Transporturi si comunicatii: cai ferate (calea ferata Tan¬zan, care leaga T. de Zambia); autovehicule. Aeroport la Dar el Salaam. ¬Orase: Dar el Salaam (port), Tanga (la N, pe coasta), Mwanza, la S, si Bukoba, la V de Lacul Victoria.

Istoria: Teritoriul T. este populat in mileniul I d. Hr. de triburi bantu. Coasta este colonizata in sec. VII de arabi, care intemeiaza in sec. X sultanatul Kilwa, cucerit de portughezi peste cinci se¬cole. La inceputul sec. XIX pe litoral exista mici principate arabe, sub stapanirea sultanatului Zanzibar. In 1885 Tan¬ganiyka devine colonie germana; in 1890, este inclusa in Africa Germana de Est. Tot in 1890 sultanatul Zanzibar devine protectorat britanic. Dupa primul razboi mondial, T. trece sub mandatul Societatii Natiunilor; din 1946, sub tutela ONU, administrat de Marea Britanie. In 1960, Tanganyka abtine autonomie interna, in 1961 isi proclama independenta, iar in 1962 devine republica in cadrul Commonwelth-ului. Zanzibarul isi proclama independenta de stat in 1963, iar in 1964 este abolit sultanatul si proclamata republica, in urma unei revolte populare; la 26 aprilie 1964 se uneste cu Tan¬ganyka, noul stat luand numele de Republica Unita T. Nyerere este primul presedinte; politica de orientare socialista si de apropiere de China. Nyerere se retrage din functia de presedinte in 1985, iar in 1990 si din cea de lider al partidu¬lui unic. Razboiul dintre T. si Uganda (1978-1979) se soldeaza cu inlaturarea dictatorului ugandez Idi Amin.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }