QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Statele Unite ale Americii

In 1800, Guvernul este mutat de la Philadelphia la Washington (capitala primeste numele primului presedinte american, George Washington), In prezent, orasul nu prezinta importanta pe plan industrial, ramanand un oras cu functii politico-ad-tive. Este un important centru turistic, aici gasindu-se importante monumente cum ar fi Casa Alba, Capitoliul, Curtea Suprema a Justitiei, Biblioteca Congresului, catedrala Saint Paul s.a.
SUA ocupa partea centrala a Americii de Nord si este unul dintre cele mai intinse state din lume. Relieful SUA este foarte variat, diferind de la nord la sud si de la est la vest. El format din trei parti: partea continentala, partea insulara si Alaska.
In vest apar unitatile montane ale sistemului andin (Muntii Coastelor, Muntii Cascadelor, Muntii Sierra-Nevada-catre Oc. Pacific si Muntii Stancosi spre interiorul continentului). Intre aceste siruri se afla doua mari podisuri: Pod. Marelui Bazin si Pod. Colorado.
In partea centrala apar o serie de dealuri si podisuri vechi (Pod. Preeriilor, Pod. Ohio, Pod. Missouri, Pod. Texas), podisuri care se continua catre sud cu campi joase si mlastinoase (Campia Mississippi, Campia Golfului Mexic).
In partea de est apare un lant de munti vechi care se continua pana in apropierea tarmurilor Oceanului Atlantic (Muntii Appalachi).
Peninsula Alaska are un relief predominant montan, in aceasta peninsula gasindu-se cel mai inalt varf din America de Nord (Varful Mckinley in Muntii Alaska).
Insulele Hawaii au un relief predominant montan cu munti vulcanici (Mauna Loa, Mauna Kea).
Fiind localizata predominant in zona temperata, pe teritoriul SUA intalnim o clima temperata cu mai multe tipuri de climate influientate de numerosi factori cum ar fi curentii oceanici, sistemul andin, patrunderea maselor de aer reci din regiunea polara. Tipurile de clima sunt clima subpolara (in Pen. Alaska), clima temperat oceanica, clima temperat continentala, clima tropicala, clima mediteraneana.
Hidrografia tarii este bogata, aici aflandu-se fluviul Mississippi impreuna cu afluentul Missouri, colorado, Columbia, Ohio, Sf. Laurentiu, Rio Grande, Arkansas, Red River, Tenessee, Hudson si Yukon. Lacurile sunt si ele numeroase, reprezentativa fiind Regiunea Marilor Lacuri. In aceasta regiune se afla cele cinci mari lacuri si anume Lacul Huron, Lacul Michigan, Lacul Superior, Lacul Erie, Lacul Ontario.


Populatia SUA este de aproximativ 270000000 locuitori si este a treia tara ca numar de persoane dupa China si India. Predomina populatia de limba engleza, urmata de numeroase categori de popoare europene (spanioli, portughezi, italieni, francezi) si popoare cu origine asiatica (chinezi, coreeni, vietnamezi, japonezi). Orasele mari din aceasta tara sunt New York, Los Angeles, Washington, Detroit, Seatle, Dallas, San Diego, San Francisco, Miami, Boston, Chicago, Philadelphia etc.
Statul american este o republica prezidentiala, un stat federal format din 50 de state mici conform Constitutiei din 1789. Senatul SUA este format din 100 de oameni, iar Camera Reprezentatilor din 435 de oameni alesi de popor.
Economi SUA este foarte dezvoltata, ocupand locul I ca putere economica. Economia ei este foarte diversificata si moderna desi are ca adversara pe Japonia.
Are ca resurse minerale : huila ( 849 000 000 t), lignit, petrol ( 386 000 000 t - in G. Mexic, Middlecontinent si in Alaska), gaze naturale ( 529,5 miliarde m3 - locul II pe glob


in G.Mexic ,Middlecontinent, Alaska), minereu de fier - locul II pe glob, crom, nichel, tungsten locul III pe loc, molibden- locul I pe glob, vanadiu- locul I pe glob , cupru, (2 478 000-locul II pe glob), plumb - locul I pe glob, zinc, bauxita, aur, argint - locul II pe glob ,stibiu,staniu, uraniu- locul I pe glob, toriu, azbest, sulf - locul I pe glob, fosfati naturali- locul I pe glob,saruri potasice, sare- locul I pe glob, carbuni (bazinul fluviului Mississippi, Muntii Apalachi si Muntii Stancosi). Produse industriale : energie electrica - (locul I pe glob - din care 276,1 md. kWh hidroenergie, 54,0 md.kWh energie nucleara si 1,5 md. kWh energie geotermica), fonta-locul II pe glob,otel (96 601 000 t -locul III pe glob), cocs metalurgic-locul I pe glob,aluminiu-locul I pe glob, cupru rafinat-locul I pe glob, plumb- locul I pe glob,zinc- locul I pe glob, aparate optice si fotografice, masini de cusut, de scris, de calculat, autoturiasme (Detroit si Cleveland)- locul II pe glob, turbine, masini agricole si textile, autovehicule, magneziu- locul I pe glob, capacitatea rafinariilor de petrol - locul I pe glob,benzina, uleiuri usoare, uleiuri grele, acid sulfuric-locul I pe glob, acid azotic- locul I pe glob, acid clorhidric locul I pe glob, soda caustica - locul I pe glob, ingrasaminte azotoase- locul I pe glob, materiale plastice si rasini sintetice- locul I pe glob, cauciu sintetic - locul I pe glob, anvelope - locul I pe glob, produce farmaceutice, cherestea - locul II pe glob, celuloza, hirtie, ciment-locul II pe glob, fiere de bumbac- locul II pe glob , tesaturi de lina, tesaturi de bumbac, fire de lina.tesaturi de matase naturala, fire si fibrer artificiale,tesaturi artificiale, fire si fibre asintetice- locul I pe glob, imbracaminte si incaltaminte, tigarete, tigari, lapte, unt, brinza- locul I pe glob,carne - locul I pe glob,conserve de carne,de fructe, de peste, margarina- locul I pe glob , zahar - locul III pe glob, bere, vin, avioane (Seattle si San Diego) si tehnica aerospatiala - locul I pe glob,confetii(New York-cel mai mare centru din lume).Modul de utilizare a terenurilor:arabil - 18,6% ;culturi arborescente - 0,2% ;pasuni si fanete - 27,7% ;paduri - 31,6% ;alte terenuri - 21,9% .Resurse agricole: grau - locul I pe glob ,secara,porumb - locul I pe glob,orz,ovaz locul I pe glob,orez,sorg,sfecla de zahar,restie de zahar,bumbac - locul II pe glob,arahide,cafea,soia - locul I pe glob,tutun - locul I pe glob,banane,cartofi - locul III pe glob,lamai,portocale si mandarine ,ananas, mere, prune, pere, piersici, struguri.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }