QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Retezat - Retezatul muntele tuturor vârstelorRetezatul este muntele tuturor varstelor si tuturor anotimpurilor care, prin grandoarea si culoarea lui, lasa o puternica impresie asupra vizitatorilor.
Vara, cand circulatia turistica atinge apogeul si cabanele devin neincapatoare, muntele imbraca haina multicolora a florilor, in care lacurile cu irizatii verzi albastrui accentueaza si mai mult caldarile glaciare.
Iarna, cand stratul gros de zapada acopera toate asperitatiile reliefului, Retezatul devine lumea de basm a schiorilor, iar soarele ii amplifica stralucirea prin cristalele de gheata.
Numai primavara este mai scurta si tarzie, schiorii avand inca prilejul partidelor de schi.


Cumuland valori peisagistice unice si originale, o flora si fauna deosebite, Retezatul suscita deopotriva cercetarea stiintifica si practicarea turismului, astfel ca aici s-a instituit Parcul national Retezat, in cadru caruia exista o rezervatie stiintifica ce se bucura de protectie integrala. Existenta Parcului national Retezat, intarita de eforturile care se fac astazi ni tara noastra pentru protectia mediului inconjurator, obliga pe iubitorii de drumetii la un comportament adecvat, in sprijinul ocrotirii naturii.
Caracterizare geografica
Muntii Retezat se afla in Carpatii Meridionali, fiind considerati cei mai inalti si mai stancosi din sirul muntilor dintre Jiu si Dunare. Sunt constituiti din doua creste alpine, aproape paralele, una situata la nord, cealalta la sud. Cele doua creste principale sunt legate , intre varful Papusa si varful Custura, printr-o creasta ascutita, lunga de aproximativ 2,5 km, pe care se ridica piscuri semete ce ofera tururi pe orizont de neuitat. Dintre aceste piscuri, varful Papusa (2508 m),varful Peleaga (2509 m ) si varful Retezat (2482 m ) reprezinta principalele obiective pe care drumetii si le propun in excursiile lor.
Dar Muntii Retezat nu sunt atragatori numai prin maretia piscurilor .Ei ne ofera creste si custuri dantelate, caldari glaciare, vai admirabil invesmantate cu vegetatie, dar mai ales lacuri glaciare-elemente de maxima atractie. Asezate in causurile caldarilor, singuratice sau in familii,raspandite pe trepte la diferite inaltimi, lacurile glaciare invioreaza cu stralucirea lor cenusiul grohotisurilor sau verdele covorului de iarba si jnepenis.
In prezent muntilor Retezat, carora natura le-a harazit o asemenea bogatie de frumuseti, li se pregeteste, prin munca oamenilor, o noua nestemeta care va straluci intre faldurile batranelor poduri; lacul de acumulare de le Gura Apei si numeroasele lucrari hidrotehnice, opere de arta modelate pe masura sanctuarului natural al acestui cult al Carpatilor.


Datorita frumusetilor naturale existente, pe teritoriul Muntilor Retezat a luat fiinta primul Parc national din Romania, iar in cadrul acestuia o rezervatie stiintifica.
Asezare, limite
In partea de nord a Muntilor Retezat se afla joasa depresiune a Hategului.
Limita rasariteana a Muntilor Retezat este formata de valea Raului Barbat pana mai sus de gura vaii Murgusa la gura paraului Curmaturii, la capatul de vest al depresiunii Petrosani, in apropiere de orasul miner Uricani..De aici, o denivelare mare intre confluenta vailor Pilugu si Buta cu Jiul de Vest ii separa de Depresiunea Petrosani.
Relieful
Muntii Retezat se ridica stancosi si impunatori deasupra Depresiunii Hategului.Una din privelistile cele mai interesante in care ne ofera fara rezerve frumusetea acestor munti este aceea care se desfasoara de pe inaltimile dealului Orlea, langa Subcetate sau din poenile dealului Piatra Ohabei. De pe aceste inaltimi avand la picioarele noastre “Tara “ Hategului, se ridica contraforturi puternice, impadurite, randuite armonios. Ele sprijina parca zidurile albite uneori de nea ale custurilor si piscurilor inmanuncheate si zimtuit profilate pe azurul cerului. De aici se disting lesne cele mai inalte si mai vestite piscuri, mai deosebit fiind trunchiul de piramida al varfului Retezat (2482 m) ;spre est se afla piscurile Bucura (2433 m), Peleaga (2509 m), Papusa (2508 m) si varful Mare (2463 m). Priveliste unica in felul ei, are darul de a atrage irezistibil pe drumetii dornici sa cunoasca in mai mare masura relieful faramata al tinutului de legenda al Retezatului.
Suprafata Muntilor Retezat este de cca. 700km patrati mai mica decat a Muntilor Fagarasi, dar mai mare decat a Bucegilor.Aceasta suprafata poate fi impartita in doua zone importante : peima mai inalta este ocupata de Retezatul propriuzis;a doua , mai scunda si mai restransa, este ocupata de masivul Piule-Iorgovan(Retezatul mic).


In peisajul muntilor Retezat, circurile (caldarile) si vaile glaciare ocupa un loc deosebit de insemnat. Multimea caldarilor glaciare, unele din acestea adapostind lacuri, au imprimat acestor munti un pitoresc rar intalnit in Carpati. Caldarile sau circurile glaciare, numite de localnici zanoage, reprezinta depresiuni circulare formate din eroziunea ghetarilor montani, la obarsia vailor glaciare sau pe versantii acestora, adesea suspendate deasupra vailor glciare principale. Ele sunt un rezultat al activitatii ghetarilor cuaternar care s-a intiparit adanc in relieful Masivului Retezat.
Pe fundul caldarilor chiar si mai jos, pe vaile glaciare intalnim adesea blocuri mari de stanca transportate de ghetari si depuse pe pante la disparitia acestora. Vaile glaciare sunt create prin actiunea sculpturala a ghetarilor.
Ca un tinut al contrastelor, Retezatul nu ofera numai stancaria arida a caldarilor si abrupturilor, ci si pajisti smaltuite cu flori viu colorate, palcuri de jneapan sau oglinzile lacurilor. La un loc, acest manunchi de frumuseti contrastante a adus muntilor Retezat faima cunoscuta.Reteaua hidrografica
Muntii Retezat sunt caracterizati printr-o retea deasa de ape curgatoare, cu un debit bogat si permanent.
Cel mai important curs de apa este Raul Mare, cu un bazin de 894 km. patrati si o lungime de 65,8 km.
Culmile nordice ale Retezatului sunt fragmentate de o retea bogata de ape curgatoare, care isi aduna izvoarele din caldarile glaciare sub creste semete.
Lacurile din Muntii Retezat majoritatea de origine glaciara, sunt podoabe pretuite si dau un farmec aparte peisajului. Prin numarul lor foarte mare (cca.100), din care 40 de lacuri mari si mijlocii, 18 lacuri marunte dar permanente si cca. 40 ochiuri mici de apa care in verile secetoase seaca, acesti munti se compara in Carpati doar cu muntii Fagaras.Lacurile isi au originea in cuveta provenita prin daltuirea reliefului de catre gjhetarii care acopereau odinioara inaltimile muntilor. Caldarile glaciare acumulau in causul lor enorme mase de gheata si zapada. Dupa retragerea ghetarilor, pe fundul lor s-au format lacuri glaciare, cu ape reci si limpezi, oglinzind cerul, norii, custurile si piscurile.
Din aceste lacuri vom mentiona doar pe cele care prezinta un deosebit interes turistic:
-Lacul Stevia
-Lacul Stanisoara
-Lacul Pietrele
-Lacul Groapele
-Lacul Ghimpele sau Peleaga etc.
Alcatuirea geologica
Caracteristica generala a Muntilor Retezat o constituie prezenta adoua mari blocuri granitice si granodioritice, unul mai puternic, dezvoltat pe directia crestei principale de nord si altul mai restrans, intins in parte in lungul crestei principale de sud.
Granodioritul sau “granitul de Retezat” prezinta in spartura aspect cristalin de culoare alba, dur, avand incrustatii cu mica sclipitoare. Stancariile marilor piscuri de la Retezat la Peleaga, Varful Mare si, mai departe, pana spre Balea sunt alcatuite din aceasta roca.
Sisturila cristaline se dezvolta in fasie continua in partea de nord a Muntilor Retezat, intercalate intre fasiile de granodiorit din zona de nord si cele din Tarcu-Petreanu.
Deosebit de interesante sunt pesterile situate deobicei la inaltime pe versanti stancosi. Acestea prezinta denivelari si uneori galeriile etajate comunica prin puturi verticale. Pesterile sunt foarte frumoase, bogat invesmantate in concretiuni de tip coralit si excentrite.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }