QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Mediul, poluarea, globalizarea








Mediul, poluarea, globalizarea


Mediul reprezinta „ansamblul elementelor fizice, chimice sau biologice, naturale si artificiale, care conditioneaza viata umana, animala sau vegetala, sau o specie“ (Le Petit Larousse, 2003). Mai pe scurt, mediul reprezinta ansamblul elementelor obiective si subiective, care constituie cadrul de viata al unui individ.

Potrivit lui Sabuko Okita, „mediul reprezinta factorul esential pentru continuitatea supravietuirii speciei umane, iar prosperitatea omenirii pe termen lung este de neconceput daca nu se poate asigura generatiilor viitoare posibilitatea de a se bucura de binefacerile naturii“.




Odata cu aparitia si amplificarea problemelor ecologice mediul devine obiectul interesului si actiunii publice.

Asa cum afirma Michel Prieur, mediul constituie astazi o „notiune cameleon“, cu semnificatii si dimensiuni specifice, iar enuntarea unei definitii unitare pentru aceasta notiune este un deziderat pentru juristii care activeaza in domeniul dreptului mediului.

Legislatia romaneasca (Legea protectiei mediului nr. 137/1995) defineste „mediul drept „ ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului “.

Definitia mediului are importante implicatii asupra dreptului mediului, prin elementele concrete pe care le ofera pentru juristii implicati in actul juridico-administrativ.

Notiunile de poluare si deteriorare a mediului ocupa un loc central in cadrul vocabularului juridico-ecologic.

Poluarea este definita ca un „complex de fenomene care au modificat sau tind sa modifice mediul in detrimentul echilibrului ecologic natural si care afecteaza atmosfera, apele de suprafata ori subterane, marile si oceanele, solul, vegetatia, lumea animala si colectivitatile umane“ (Dictionarul Enciclopedic, vol. V, 2004).

In legislatia romaneasca, poluarea este definita ca fiind „introducerea directa sau indirecta, ca rezultat al unei activitati desfasurate de om, de substante, vibratii, caldura si /sau zgomot in aer, apa ori in sol, care pot aduce prejudicii sanatatii umane sau calitatii mediului, care pot dauna bunurilor materiale ori pot cauza o deteriorare sau o impiedicare a utilizarii mediului in scop recreativ sau in alte scopuri legitime (Legea nr. 137/1995)”.

Poluantul reprezinta „orice substanta solida, lichida, gazoasa, sub forma de vapori sau sub forma de energie, care, introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia sau al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale“.

Legea apelor nr. 107/1996 considera poluareaca fiind orice alterare fizica, chimica, biologica sau depasirea nivelului natural de radioactivitate, produsa direct sau indirect de activitati umane, care o fac improprie folosirii normale in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a interveni poluarea “.

In Legea protectiei mediului nr. 137/1995 se foloseste si o notiune mai larga decat cea de poluare, care o inglobeaza, si anume cea de „ deteriorare a mediului“, care reprezinta „alterarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale ale componentelor naturale ale mediului, reducerea diversitatii sau productivitatii biologice a ecosistemelor naturale sau antropizate, afectarea mediului natural cu efecte asupra calitatii vietii, cauzate in principal de poluarea apei, atmosferei si solului, supraexploatarea resurselor, gospodarirea si valorificarea lor deficitara, ca si prin amenajarea necorespunzatoare a teritoriului“.

Principalele surse de poluare sunt: industria (extractiva, energetica, prelucratoare), transporturile, agricultura si marile complexe zootehnice, aglomerarile urbane, experimentele nucleare, accidentele ecologice.



Globalizarea este un element definitoriu pentru acest inceput de mileniu. Din punct de vedere economic, reprezinta „tendinta societatilor multinationale de a desfasura strategii la scara planetara, ce conduc la crearea unei piete mondiale unice“ (Le Petit Larousse, 2003).

Globalizarea sau mondializarea este un proces de integrare la nivel planetar, cu patru dimensiuni: economica (comert, investitii si fluxuri de capital), politica, informationala si culturala. Ea contribuie la accelerarea cresterii economice prin angajarea unor schimbari structurale la nivel industrial, ce antreneaza modificarea gradului de utilizare a resurselor naturale si a nivelului de poluare.

Globalizarea difuzeaza capitalurile si tehnologiile pe largi arii geografice, cu efecte directe asupra mediului. Prin aceasta, contribuie la intarirea companiilor multinationale dar si marginalizarea unor economii si populatii, cu antrenarea saraciei prin epuizarea resurselor naturale.

Este de notorietate faptul ca acest proces impune noi standarde ecologice pentru produse, ce conduc la cresterea competitivitatii lor si la efecte benefice pentru mediu.

Fenomenele ce afecteaza calitatea mediului au dobandit in ultima perioada caracter global, fiind in centrul atentiei institutiilor internationale de mediu.

Efectul de sera cu antrenarea schimbarilor climatice, diminuarea grosimii stratului de ozon, reducerea biodiversitatii la scara planetara, defrisarea masiva a padurilor (in special in zonele ecuatoriale), aridizarea terenurilor agricole sunt elemente definitorii ale crizei ambientale actuale.

Suprapopularea si concentrarea populatiei preponderent in zonele urbane, cu aparitia „ mega -oraselor “ (orase cu peste 8 milioane de locuitori), au condus la cresterea nivelului poluarii, datorita noxelor emise (gaze toxice, ape reziduale, deseuri), dar si „ presiunii “ constructiilor care conduce la micsorarea spatiilor verzi, atat de necesare pentru un „ mediu sanatos “. In acelasi timp, aceste metropole (cca. 20 in anul 2009) sunt mari consumatoare de resurse, de la energie si apa la alimente.

Poluarea a devenit in ultimele decenii o reala sursa de preocupare pentru autoritatile guvernamentale, dar si pentru opinia publica, cautandu-se solutii locale si regionale la problemele globale.



loading...



Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }