QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Lubeck
ORASUL CELOR SAPTE TURLE

Situat in nordul Germaniei, de-a lungul raurilor Trave si Wakenity, la aproape 14 km de Marea Baltica, orasul este cunoscut din cele mai vechi timpuri datorita rolului sau intre scandinave si cele baltice.

Numele de Lubeck provine de la cuvantul de origine slava “lubice” ,care inseamna-cel mai frumos.Orasul este datat din 1143,in vremea contelui Adolf al 2-lea de Holstein, inainte de aceasta perioada fiind cunoscut ca asezare slava, sub numele de Liubice.Asezarea este complet distrusa de un incendiu in 1157, dar in 1159 regele Henry der Lowe construieste un nou oras pe locul celui disparut. Pentru o scurtaperioada, 1201-1226, Lubeck apartine Danemarcei, iar in 1226 devine oras liber.In tot acest timp ,in cadrul administrarii orasului se dezvolta o forma de guvernamant proprie, cu legile si constructia sa Lubeck-ul din evul mediu inflorestesi prospera.Se spune ca, atunci, in oras se gasea o nava la fiecare 10 persoane.In sec al 15-lea, orasul devine al doilea ca marime din nordul Europei, dupa Cologne (Koln) .Printre bunurile care erau comercialiyate prin intermediul orasului se numarau produsele finite, carnea si sarea (aceasta din urma fiind explorata in Scandinavia pentru conservarea heringilor).Pe perioada razboiului de 30 de ani (1618-1648), orasul isi pastreaza neutralitatea, insa Revolutia Franceza si razboaiele lui Napoleon (1792-1815) ii ruineaza complet comertul. I1815 este declarat stat al Confederatiei Germaniei, iar din 1871 face parte din Imperiul German. Economia orasului a fost revitalizata o data cu consttructia canalul Elba-Lubeck, in 1900. Regimul nazist incorporeaza orasul,in 1937, ca parte a provinciei prusace Schleswing-holstein. In 1942, un raid aerian a distrus o cincime din centrul orasului, inclusiv o mare parte dintre monumentele sale istorice. Datorita faptului ca orasul are numeroase cladiri datand din sec.al 12-lea si al 13-lea,reconstructia sa a fost o preocupare permanenta a guvernului german. In decembrie 1987, partea veche a orasului a fost inclusa pe lista monumentelor de arhitectura protejate de UNESCO .
Orasul vechi
Sa revenim in prezent si sa intram in centrul istoric al Lubeck-ului, marginit de doua porti-Burgator (1444) si Holstentor (1447), si veghet de sapte turle .Patrundem pe sub Holstenor, in inimaaseyarii, nu inainte de a citi cuvintele calde de pe arcul portii:”CONCORDIA DOMI FORI PAX”-“Armonie in casa si pace in lume. Pasii ne sunt purtati pe alei inguste, intunecoase, dar extrem de primitoare, care te poarta cu gandul inapoi in evul mediu.In secolul al 16-lea si al 17-lea erau inregistrate 190 de astfel de strazi inguste, dintre care 86 sunt si astazi. Celelalte au fost distruse de bombardamentele din timpul razboiului sau, pur si simplu, s-au naruit sub puterea timpului.
Cea mai mare orga mecanica din lume

Mergand incet de-a lungul aleilor, ajungem in Piata Primariei inaltata in 1230 de catre cetatenii orasului. Aceasta este una dintre cele mai vechi di Germania, fiind o imbinare de stiluri arhitectonice: gotic, rococo, renascentist. Continandu-ne drumul pe sub arcadele vechii Primarii , ajungem in fata bisericii Sf. Maria.Este a treia ca marim dintre bisericile din Germania, fiind construita intre anii 1250- 1350 , in stil gotic, dupa modelul catedralelor gotice din Franta si este unul dintre cele mai Inalte domuri din caramida din lume (naosul are inaltime de 40 de m, iar cele doua turle 125 m). In urma bombardamentului din 1942, biserica a suferit distrugeri mari : clopotele au cazut , ingopandu-se sub propria lor greutate, iar multe dintre picturile medievale si orga mecanica au fost arse.Dar in 1968, constuctori de orgi mecanice Kempner au ridicat, in locul celei distruse , cea mai mare orga din lume , care are cinci claviaturi si 101 pedale , iar tiburile sunt in numar de aproape 10.000(cel mai lung)are 11 m) .Lubeck-ul gazduit de-a lungul zbuciumatei sale istorii si o seama de personalitati , dintre care , cea mai cunoscuta este Thomas Mann-castigator im 1929 al Premiului Nobel pentru literatura, pentru romanul “Casa Buddenbrook”.In prezent, in fosta locuinta a scriitorului , care a apartinut famililei Mann, se gaseste Centrul Thomas si Heinric Mann. In cladire, datand din sec. Al 18-lea si ridica in stil rococo, sunt expuse astazi lucrarile si diferite alte lucruri legate de viata si activitatea celor doi frati scriitori .Bineinteles ca mai sunt si alte obiective turistice interesante si pline de istorie, insa lasam descoperirea lor in seama celor ce cauta aerul inconfundabil al evului mediu.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }