QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Corea de SudDaehan-Minkuk(in coreeana)
Coreea de Sud ocupa partea sudica a peninsulei Coreea in Asia de Est.Ea imparte singura granita de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unita politic intr-n singur stat pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.
Coreea are o istorie lunga si o cultura aproape identica cu cea chineza si japoneza. Numele de “Coreea” provine dela cuvantul “Koryo”, dinastia care controla peninsula din 913 pana in 1392.In urma Razboiului Coreean(1950-1953), amandoua statele au inceput sa-si reconstruiasca economia:Coreea de Sud a privit inspre exterior pe cand Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societati din lume, a concentrat o economie proprie, fara ajutor din strainatate.GEOGRAFIE SI RESURSE
Coreea de Sud ocupa o zona ,predominant muntoasa ,cu o latime in jur de de 320 km.Peninsula este inconjurata de Marea Galbena,la vest, si de Marea Japoniei la est; lungimea totala a tarmurilor este de 8.700 km.Coasta de vest si cea de sud sunt neregulate si sunt imprejmuite de peste 3.000 de insule,majoritatea mici si nelocuite.Cea mai mare este Insula Cheju(Quelpart), situata la sud de Stramtoarea Coreeana la o distanta de 120 km.
Doar 20% din suprafata peninsulei este ocupata de campii potrivite pentru asezari omenesti si agricultura dar majoritatea populatiei este concentrata de-a lungul tarmurilor si vailor din partea de vest.In est muntii formeaza un sir ingust cu putine zone locuite,pe cand in vest se gasesc cele mai bogate terenuri cultivate.Muntii T’aebaek formeaza “coloana vertebrala” a peninsulei Coreea,intindandu-se de la Wonsan in Coreea de Nord pana aproape de Pusan in Coreea de Sud pe coasta sud-estica.In sud se afla sirul de munti Sobaek, care se extinde de la nord-est la sud-vest atingand inaltimea de 1.915 m-vf. Chii.Cel mai inalt varf din Coreea de Sud este Vf. Halla-san(1.950 m) pe Insula Cheju.
Soluri
Cele mai bune soluri pentru agricultura ale Coreei de Sud sunt aluviale si se gasesc de-a lungul vailor si coastelor.Cu toate acestea,solurile par a fi,in general,nefertile si nisipoase necesitand multa fertilizare.Solurile din munti sunt majoritatea nefertile potrivite numai pentru tehnica “slash-and-burn”(taie si arde).
Clima
Climatul Coreei de Sud este continental dar si musonic.In timpul iernii,bat vanturi din interiorul Asiei.Coreea de Sud are ierni mai blande si mai scurte decat in nord, cu temperatura medie in luna ianuarie la Seul de –5sC.In timpul verii bate musonul de sud.Temperatura medie in iulie este de 27sC pe toata peninsula exceptand zonele muntoase.Precipitatiile medii anuale sunt mai mari in sud, adica 1.525 mm pe an.Cele mai mari precipitatii se inregistreaza in lunile verii.


Hidrografia,flora si fauna
Raurile din Coreea de Sud sunt scurte si repezi.Ele sunt folosite mult pentru irigatii si pentru crearea hidroelectricitatii dar au o valoare limitata pentru navigatie.Cele mai importante rauri sunt:Taedong,Han si Kum in partea centrala a tarii si Naktong in sud-est.
Paduri de conifere,incluzand pinul,bradul,laricele si molidul cresc in nord si in sud.Paduri de pin predomina in zonele mai calde.Animale salbatice cum ar fi:lupi,ursi,leoparzi si tigrii se gasesc rar in zonele inalte din nordul tarii.
Resurse
Coreea de Sud este inzestrata cu multe resurse minerale:carbuni,fier,argint,aur,cupru,plumb wolfram si grafit.Diviziunea politica a Coreei a lasat majoritatea resurselor de carbuni si de metale, ca si majoritaea padurilor si puterea hidroelectrica in Coreea de Nord.Coreea de Sud,pe de alta parte poseda cele mai bune terenuri favorabile agriculturii si o mare forta de munca.
Lungimea tarmurilor:2.413 km
Specii de animale amenintate cu disparitia:61 specii
Teren arabil:21%
Teren irigat:13.530 km²
POPULATIA
Coreenii sunt oameni de o etnie mongola,deoarece mongolii sunt oamenii cu care au impartit o istorie,o limba si o cultura comuna pana in secolul VII e.n.,cand peninsula a fost pentru prima data unificata.Limba oficiala a Coreei de Sud la fel ca si cea a Coreei de Nord este coreeana,care se presupune ca s-a dezvoltat dintr-o origine Tungusica cu mii de ani in urma,chiar daca multe cuvinte au fost imprumutate din limbile japoneza si chineza.Alfabetul coreean,numit hangul,s-a dezvoltat in jurul secolului al XV-lea fiind recunoscut ca primul alfabet fonetic din Asia de Est.


Majoritatea sud-coreenilor au religie budista si confucianista,ultima dintre ele fiind religia oficiala a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea pana la inceputul secolului XX.In jur de 28% dintre sud-coreeni sunt crestini.Religii importante mai sunt shamanismul(credinta in spirite) si o religie,foarte cunoscuta in Coreea de Sud,cu numele de Chundo Kyo(numita Tonghak pana in 1905) care combina elemente ale confucianismului,daoismului(taoismului) si budismului.

Demografie
Populatia Coreei de Sud este de 46.400.000 loc.(1998) fiind printre statele cu cea mare densitate din lume.Campiile de-a lungul coastei de vest sunt cele mai populate zone.Chiar daca sporul natural a scazut,rate populatiei urbane a crescut.Cele mai mari orase sunt:Seul (10.900.000 loc.),Pusan (390.000),Daegu (2.300.000),Inchön (1.700.000),Kwangju(1.200.000) si Taejon (1.100.000).
Artele
Mostenirea artistica si culturala a Coreei a fost puternic influentata de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China.Budismul,care a dominat viata coreeana din secolul VII pana in secolul XII,a influentat artele.Multe temple budiste,manastiri,morminte sfinte,palate si alte opere de arta raman inca fiind martorii realizarilor din Epoca de Aur si fiind valorabile ajutand la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de arta.Povestile populare,muzica,poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista si confuciana.
Educatie,sanatate si turism
Elevii incep sa mearga la scoala de la varsta de 6 ani.Anul scolar incepe in martie si se termina in februarie.In ceea ce priveste sanatatea serviciile sunt foarte bune existand multi doctori specialisti.Si turismul este bine dezvoltat principalele atractii fiind:Seul- Palatul Toksu,Palatul Kyongbok,Palatul Changdok,Gradina Secreta,Capitol Building,Great South Gate,Great East Gate,Turnul Seul.Alte atractii mai sunt Parcul Kyongju Tumuli,Star Tower si Muzeul National Kyongju.Satul de langa Seul, Suwon este un muzeu “in viata”.Insula Cheju si Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turisti.
Populatia in 2010(estimata):49.700.000
Populatia in 2025(estimata):50.800.000
Rata natalitatii:16,1%
Rata mortalitatii:6,3%
Populatie sub 15 ani:24%
Populatie cu varsta de 65 ani si peste:6%
Speranta de viata:barbati-70 ani
femei-77 ani
Rata populatiei urbane:81%
Rata anlfabetismului:2%
Universitati:127,din care mari sunt 15
Profesori universitari:65.000
Elevi din universitati:1.200.000
Librarii publice:200
Carti in biblioteci:7.000.000
Fizicieni:54.000
Paturi de spital:182.200
Accesul la apa potabila:80% din totalul populatiei

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }