QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Comertul

Comertul in Evul Mediu
Intre secolele XI si XIV Europa medievala a inregistrat mari progrese economice si sociale . Populatiile , suprafetele cultivate , orasele si comertul s-au extins , punandu-se bazele unor schimbari radicale .

Mestesugari si constructori
Printre altele ,orasul reprezenta centrul unde mestesugarii isi puteau confectiona si vinde marfurile . De aici a luat nastere o institutie specifica Evului Mediu , breasla mestesugarilor . Desi deseori comparata cu sindicatul , breasla era total diferita de acesta deoarece accepta orice persoana care se pricepea la o anumita meserie maistri , calfe(muncitori calificati) si ucenici.
Comertul international
Orasele erau piete si puncte de distributie ale bunurilor transportate si comercializate in Europa : astfel orasele si comertul infloreau impreuna. Cel mai profitabil comert international se facea cu Orientul , o sursa de produse de lux , precum mirodeniile ,matasea, satinul si zaharul ; Piperul , ghimbirul si alte condimente erau pretuite deoarece imbunatateau gustul carnii conservate , importanta in alimentatia europenilor .
Bunurile produse in Europa (grane , blanuri , peste , fructe , sare , cositor , fier , arama si cherestea ) erau fie comercializate local sau regional , fie exportate spre Orient .

Calatoriile si transportul
Oamenii calatoreau mult in Evul Mediu , in ciuda dificultatilor si pericolelor . Pentru comercianti , riscurile erau mai mari , dar recompensele erau pe masura.
Datorita starii deplorabile a drumurilor, transportul terestru se facea cu ajutorul animalelor , organizat in convoaie pentru o mai mare siguranta. Transportul nu s-a schimbat mult, desi s-au construit poduri pe mai multe fluvii si s-au adus unele imbunatatiri saretelor si carutelor.
Transportul pe apa era mai usor, in special al bunurilor grele , astfel incat marile fluvii , cum ar fi Rinul , au devenit artere comerciale de baza.

Chestiuni financiare
Cu toate acestea , economia europeana avea o finantare fragila si nesigura. Moneda de argint era acceptata caa moneda de schimb, dar existau multe


versiuni false ale aacestei, iar comerciantii vicleni cantareau, nu numarau banii primiti. Capitalul era redus si se faceau eforturi pentru cresterea acestuia, deoarece Biserica crestina interzicea acordarea de dobanzi , considerata specula cu bani.

Esecuri si reveniri
Secolul XIV a fost caracterizat de multe esecuri . Dezintegrarea poporului mongol a ingreunat din nou accesul spre Orient. Existau numeroase semne ca Europa era deja suprapopulata si ca limitele capacitatilor de productie fusesera atinse.
Cea mai devastatoare dintre toate a fost aparitia CIUMEI NEGRE , o epidemie sinistra care a secerat aproximativ o treime din populatia Europei. Rezultatul a fost o concentrare generala pe toate fronturile.
Multe sate au fost parasite si o mare parte din pamant a ramas necultivat. Comertul s-a restrans.
Europa si-a revenit treptat dupa aceste dezastre, secolul XV fiind foarte promitator. Fara sa isi dea seama, Europenii se aflau la inceputul unei noi ere de exploatari, cuceriri, comert si colonizari.

Modele ale Comertului Mondial


Comertul Mondial cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii intre state diferite- are un rol important in Economia Mondiala si influenteaza prosperitatea sau saracia a milioane de oameni.

Ascendentul Comercial
Astazi, aproximativ 70% din Comertul Mondial curge intre tarile dezvoltate din America de Nord, Europa, Japonia si Australasia. Aceste tari, printre care primele sunt SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie si Italia, domina comertul international.

Beneficiile Comertului
Comertul permite tarilor sa se specializeze in producerea acelor bunuri pe care le pot realiza cel mai ieftin folosind resursele avute la indemana. Aceste tari nu incearca sa produca bunuri sau servicii care se realizeaza in alte locuri cu costuri mai mici.

Bunurile comercializate
Incepand cu anii 1950 , proportia de materii prime comercializate a inceput sa scada. Astazi majoritatea tarilor dezvoltate aau realizat contracte cu fostele lor colonii prin care acestea continua sa cumpere resursele lor bogate.
Europa si Comertul international
Desi SUA domina economia mondiala, in comertul international nu detine suprematia. Partial, datorita faptului ca este independenta din punct de vedere comercial, cu o piata interna imensa. Europa de Vest are mult mai putine resurse interne si este divizata in mai multe state dar este centrul comertului mondial. Intre 1918-1945 comertul vest-europeaan se desfasura intre tari si coloniile lor. Cu timpul s-a intensificat comertul intre tarile dezvoltate in deosebi in domeniul echipamentelor de utilaj greu ( utilizat pentru prelucrarea altor produse). Aceasta tendinta a continuat dupa 1945 si combinata cu independenta crescanda a fostelor colonii europene , a dus la crearea aliantelor comerciale- Comunitatea Economica Europeana (Uniunea Europeana sau UE) sau a Asociatiei de Liber Schimb( EFTA).

Comert si Dezvoltare
Pentru a micsora decalajul dintre saraci bogati, standardele de viata din tarile in curs de dezvolare, cele mai sarace ar trebui sa creasca cu o viteza mult mai mare decat cea a tarilor dezvoltate sau a majoritatii celor in curs de dezvoltare. Comertul este un factor important in dezvoltarea economiilor tarilor in curs de dezvoltare. Uneori , atunci cand economia mondiala este in declin , aceste tari sufera din cauza ca veniturile obtinute de pe urma exporturilor sunt considerabil mai reduse.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }