QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

COMETELE
Meteorul este de fapt un fenomen ceresc si atmonsferic, care consta in aparitia pe cer , noaptea mai ales , a unui punct luminos care se misca cu o viteza mare . Acest lucru este provocat de patrunderea in atmonsfera a particulelor solide din spatiul interplanetar , care prin frecare cu aierul , sunt volatilizate , ajungind numai rareori sub forma de meteoriti .
Depe pamint se vad anual circa 4 miliarde de meteori . Mai frecventi sunt la anumite date ale anului .
Meteorit este un corp solid din spatiul interplanetar , care strabate atmonsfera pamintului , ajungind pina la sol . Masa meteoritilor variaza de la citeva grame pina la zeci si sute de tone , dimiensiunile lor variaza de la citiva milimetri pina la zeci de metri .Meteoritii constituiti in special din fier se numesc siderite , cei care contin silicati si au forma unei pietre se numesc aieroliti , iar meteoritii care au un aspect sticlos de culoarea negru-verzuie, poarta numele de tectile . Pe locurile unde cad marii meteoriti , se formeaza cratere . Masa corpurilor meteoritice care cad pe pamint zilnic este de aproximativ 10-20 tone .
Pimantul se intersecteaza in fiecare zi cu o multime de fragmente pe care le atrage . Cele mai mici ard complet , si cad pe sol sub forma unor pulberi foarte fine . Arzind , aceste fragmente formeaza pe cer trene luminoase si foarte frumoase , meteorii , numiti si stele cazatoare .
Fragmentele mai mari exploadeaza uneori in atmonsfera , dar nu ard in intregime . Aele se gasesc sub forma de meteoriti . Unii savanti cred ca prabusirea unui meteorit enorm a fost fenomenul care a provocat , cu 65 milioane de ani in urma , disparitia unor specii de animale , in special a dinozaurilor . In anumite perioade ale anului , de exemplu in jurul de 12 august sau 9 octombrie , pamintul traverseaza orbitele unor comete , de-a lungul carora au avut loc acumulari de fragmente . In timp ce traverseaza atmonsfera terestra , aceste fragmente formeaza stele cazatoare , in numar mare , incit spunem ca are loc o ploaie de stele cazatoare .
S-a calculat ca masa pamintului creste in fiecare an cu aproximativ 10 000 tone , datorita materiei meteoritice .
Imaginati-va o minge de tenis mergand cu 30000 mile pe ora. Atat de mari si de rapizi sunt multi dintre meteoriti. Desi unii sunt mai mari de atat, majoritatea sunt asemanatori granulelor de nisip. Cei mai mari meteoriti sunt de obicei bucati rupte din asteroizi sau alte planete.
Cand acestia intra in atmosfera, meteoritii se freaca cu particulele de aer, se incalzesc pana la peste 3000 grade F. Aceasta caldura vaporizeaza majoritatea meteoritilor.
Obiectele extraterestre ce lovesc Pamantul, formeaza cratere de 12 pana la 20 ori mai mari decat marimea lor.
In vremurile stravechi, obiectele de pe cerul noptii au condus la superstitii si au fost asociate cu zeitati. Meteoritii erau considerati cadouri de la zei. Altii credeau ca zeii isi manifestau astfel furia. Pana in secolul al XVII-lea, multi au crezut ca acestia (meteoritii) erau fulgere de piatra. Numerosi oameni de stiinta erau sceptici cu privire la faptul ca "pietrele " ar putea sa cada din nori sau din cer si de multe ori ei refuzau sa-i creada pe cei ce pretindeau ca au vazut astfel de obiecte.


Unul dintre cei mai semnificativ eveniment legat de meteoriti este cel din 30 iunie 1908 din Siberia, cand au fost distruse mii de hectare de padure. Pe o distanta de cateva sute de km, martorii acelui eveniment au vazut o uriasa minge de foc strabatand cerul, lucru ce dovedeste ca meteoritul a lintrat in atmosfera intr-un unghi ascutit. El a explodat, dand nastere la vanturi puternice si zgomote asurzitoare si cutremurand pamantul. Nu s-a gasit niciodata nici un meteorit si timp de multi ani oamenii de stiinta au crezut ca explozia a fost cauzata de o cometa. Acum, predomina teoria conform careia un meteorit a explodat deasupra pamantului.
Cel mai mare meteorit recuperat in SUA a cazut intrun camp de grau in sudul statului Nebraska in 1848. Martorii au afirmat ca au vazut o imensa minge de foc in miezul zilei mai stralucitoare decat soarele. Meteoritul a fost gasit ingropat la 3 metri in pamant. El cantarea 1180 kg.

Cel mai renumit crater meteoritic din SUA se gaseste in Arizona si este urias. Marginile se ridica la 50 metri deasupra pamantului si este adanc de 200 m. Diametrul este de aproximativ 1,6 km. Acesta este primul crater care s-a dovedit a fi produs de un meteorit acum 20-50 mii ani in urma.
Ploaia de meteoriti: Cand o cometa se apropie de soare, o urma de praf si alte resturi raman pe orbita. Cum Pamantul orbiteaza in jurul soarelui, el traverseaza aceste campuri cu resturile ramase dupa trecerea cometei. Aceste resturi patrund in atmosfera si se aprind creand aceste privelisi uimitoare, ploile de meteoriti.

Meteorii sunt bucati mici de fier si roca rezultate in urma coliziunii dintre asteroizi. De asemenea ei s-au putut forma in urma dezintegrarii cometelor in fragmente. Multi meteoriti cad in atmosfera pamantului, dar majoritatea ard din cauza frecarii inainte sa atinga Pamantul. Acestia sunt numiti meteori cand cad prin atmosfera si meteoriti , daca ei sunt gasiti pe suprafata pamantului.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }