QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

PRESIUNEA HIDROSTATICA.
Intr-un lichid in echilibru, fiecare strat de lichid apasa, datorita greutatii sale, asupra straturilor de lichid de sub el, exercitand astfel o presiune asupra acestora.


DEFINITIE:
Se numeste “presiune hidrostatica” presiunea exercitata la un nivel oarecare dintr-un lichid aflat in echilibru.


~ PRINCIPIUL FUNDAMENTAL AL HIDROSTATICII~

Consideram un vas plin cu un lichid, de densitate p, aflat in repaus. Delimitam mintal o coloana de lichid de inaltime h si aria S.Aceasta coloana de lichid are volumul V= Sxh, masa m = pxV=,pxSxh , deci greutatea G= pxSxhxgAceasta inseamna ca presiunea exercitata de coloana de apa asupra bazei de arie S este p= EMBED Equation.3 =pxgxh
Aceasta este “expresia presiunii hidrostatice” exercitate de o coloana de lichid de densitate p si inaltime h.
OBSERVATIE:
Presiunea hidrostatica depinde de acceleratia gravitationala g . Valoarea acesteia scade cu inaltimea .De aceea , daca vasul cu lichid se afla la o altitudine ridicata , de exremplu pe varful unui munte , presiunea hidrostatica este mai mica decat daca vasul se afla la nivelul marii .
Consideram un vas cu lichid (aflat in repaus) .Delimitam mintal o coloana de lichid de inaltime h si aria bazei S .Prtesupunem ca baza superioara a coloanei se afla la adancime h1, iar baza inferioara la adancimea h2. La adancimea h1 presiunea este p=pxgxh1 , iar la adancimea h2 presiunea este p2=pxgxh2 . Diferenta de presiune intre planele orizontale aflate la adancimile h2 si, respectiiv, h2, este atunci data de relatia p2-p1-pxgxh , unde h=h2-h1 este distanta dintre planele orizontale respective. Aceasta relatie constituie expresia matematica a “principiului fundamental al hidrostaticii” .
ENUNT:
Diferenta de presiune dintre doua plane orizontale dintr-un lichid aflat in echilibru este numeric egala cu greutatea unei coloane din acel lichid, avand aria bazei egala cu unitatea de suprafata si inaltimea egala cu distanta dintre planele orizontale respective.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }