QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

OptimizareTehnica si tehnologia care urmaresc optimul constructiv si functional utilizeaza din plin metodele optimizarii. Prin optimizare se obtin economii de materii prime si materiale, combustibili si energie, se scurteaza timpul pentru executarea diferitelor lucrari etc.
Organizarea si conducerea economica si sociala foloseste de asemenea metodele optimizarii in scopul cresterii eficientei acestor activitati.
Este interesant de subliniat ca in natura, atat in regnul vegetal cat si animal, principiile optimizarii se aplica instinctiv sau din motiv de adaptare la mediu.
De exemplu, forma aerodinamica a pestilor ofera cea mai mica rezistenta de miscare in mediul acvatic, iar tulpinile unor plante sunt elastice si rezistente la rupere folosind o cantitate minima de substanta pentru formarea lor.


Rezolvarea unor probleme de interes tehnic a fost mult usurata utilizand modele realizate in natura (de exemplu, forma aerodinamica a automobilelor si avioanelor).
Realizarea prin similitudine a unor sisteme tehnice care sa prezinte caracteristici functionale optime asemanatoare functiilor organismelor vii este, asa cum se stie, scopul principal al bionicii.
Acum insa ne vom referi la o problema de optimizare in domeniul mecanicii, cu implicatii practice directe in tractiune, chiar daca la prima vedere problema pare mai curand un joc pentru copii.
Astfel presupunem ca un copil trage o saniuta, de o anumita masa m (inclusiv incarcatura), cu o forta de tractiune care face cu directia de deplasare (orizontala) un unghi (.


Problema pe care ne-o punem consta in a determina marimea acestui unghi pentru care copilul trage sania, intr-o miscare uniforma, cu cel mai mic efort.
Luand in considerare elementele din figura mai sus prezentata, trebuie sa determinam, deci, extremele functiei F((), (([ 0,  EMBED Equation.3 ), in care cu F s-a notat forta de tractiune. Proiectand ecuatia vectoriala de echilibru,  EMBED Equation.3 + EMBED Equation.3 + EMBED Equation.3 + EMBED Equation.3 = 0, pe cele doua axe de coordonate rectangulare ale sistemului de referinta xOy, avem:

F cos ( -  EMBED Equation. 3 = 0 (1)
F sin ( + N G = 0 (2)

Tinand seama ca greutatea saniutei G = mg, iar forta de frecare  EMBED Equation.3 , in care ( este coeficientul de frecare al saniutei pe terenul respectiv, ecuatiile (1) si (2) capata forma:

 EMBED Equation.3  (3)
 EMBED Equation.3 


Rezolvand sistemul de ecuatii (3) doar in raport cu necunoscuta F (forta de reactiune a planului de deplasare N nu intereseaza deocamdata), obtinem functa cautata:

 EMBED Equation.3  (4)

Pentru a determina extremele functiei definite prin (4) putem apela la o metoda elementara.
Astfel (4) se mai poate scrie sub forma:

 EMBED Equation.3  (5)

in care ( = arc tg ( reprezinta unghiul de frecare.
Din (5) rezulta imediat conditia de minim a functiei F((). Intr-adevar tinand seama ca ( = const., rezulta ca F(() are valoarea minima atunci cand cos(( - () are valoarea maxima, adica atunci cand:

cos(( - () = 1 ( ( - ( = 0 ( ( = ( = arc tg ( (6).

Asadar, efortul depus de copil cel mai mic posibil atunci cand unghiul de inclinare a sforii de tractare, fata de orizontala, este egal cu unghiul de frecare.
Pe baza conditiei (6) din (5) rezulta imediat:

 EMBED Equation.3  (7).

Ceea ce este foarte important din punct de vedere practice consta in aceea ca pentru o anumita marime (h (care depinde de inaltimea si de lungimea bratelor copilului) se poate calcula lungimea optima a sforii de tractare a saniutei.

 EMBED Equation.3  (8).

Aceste calcule atesta de fapt o realitate pe care oamenii din cele mai vechi timpuri (de cand folosesc tractiunea animala si apoi pe cea mecanica) o cunosc.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }