QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

IZOTOPI - Aplicaţii ale izotopilorAplicatii ale izotopilor in diferite domenii de activitate

1. Aplicatii in paleontologie si geologie

Izotopii diferitelor elemente sunt folositi pentru a stabili varsta unor fosile de animale care au trait cu milioane de ani in urma, sau pentru a aprecia datele la care au avut loc diferite evenimente geologice.
Pentru a realiza datarea evenimentelor sau a fosilelor se folosesc diferite metode: de exemplu datarea folosind izotopi ai carbonului se face pentru materiale organice care au in jur de 250-45000 de ani. Materialele care pot fi supuse acestei metode de datare pot fi: materiale textile, statuete, portelanuri, diferite obiecte arheologice.Alti izotopi care se folosesc in datarea geo-paleontologica, inafara de carbon, mai sunt: beriliu-10, aluminiu-26, clor-36, siliciu-32.
Izotopii de beriliu si de aluminiu sunt folositori in special pentru datarea rocilor care au mai mult de 10 000 000 de ani, a rocilor, lacurilor, riurilor si a depunerilor de sedimente din jurul porturilor maritime din ultimii 1000 de ani.
Izotopii de siliciu-32 se folosesc pentru datarea solurilor, groundwater si a ghetii. Grounwater poate fi datata folosind izotopii de tritiu.
Izotopii de potasiu si izotopii de argon (argonul este un gaz rar) se utilizeaza pentru datarea rocilor si a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.
Izotopii de rubidiu si de strontiu se folosesc pentru datarea materialelor care au mai mult de 10 000 000 de ani
Izotopi ai uraniului, care este un element radioactiv, sunt folositi de multe ori pentru a stabili varsta rocilor si a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.


2. Aplicatii in medicina

Aplicatiile izotopilor in medicina sunt numeroase si se refera in special la izotopii elementelor radioactive. Aceste aplicatii au contribuit la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii, si anume medicina nucleara. Iata cateva exemple:


Diagnosticarea - folosirea unor izotopi radioactivi care emit raze gama asupra corpului uman. Aceste raze produc anumite modificari fiziologice specifice asupra portiunilor din corp care se cerceteaza si permit medicilor sa diagnosticheze cazul respectiv.

Radioterapia - tehnica de tratament folosita in majoritatea cazurilor de cancer. Cercetatorii au observat ca in urma bombardarii tesuturilor afectate de cancer cu anumiti izotopi radioactivi, cum ar fi de exemplu iod-131 sau iridiu-192 celulele canceroase sunt complet distruse.

Analize biochimice - pentru a determina prezenta unor urme de elemente radioactive in corpul uman (in cazul unor boli profesionale, aparute in urma contactului cu elemente radioactive - de exemplu minerii de la minele de plumb sau uraniu, lucratorii de la Centralele atomoelectrice) se folosesc teste cu izotopi radioactivi.
Exemple de izotopi utilizati in medicina nucleara:

Molibden-99-folosit pentru producerea izotopului numit technetium-99m, care este cel mai des folosit izotop in medicina;

Technetium-99m - folosit in cercetarea scheletului uman si a muschiului inimii, dar de asemenea, si pentru cercetarea creierului, a glandei tiroide, a ficatului, a splinei, a presiunii sanguineCrom-51 - folosit la cercetarea sangelui ( in special in cazurile de leucemie - leucemia este un cancer al sangelui)

Cobalt-61 - folosit in radioterapie

Cupru-64 - folosit pentru studierea bolilor genetice

Iod-125 - folosit in tratamentul cancerului de creier

Iod-131 - folosit in cazurile de cancer al glandei tiroide


3. Aplicatii in agricultura


Detectarea apelor de suprafata - Izotopii se folosesc pentru a determina localizarea si marimea panzei de apa freatica (apa freatica, este apa de suprafata). Aceasta aplicatie este foarte folositoare mai ales in regiunile desertice unde apa este bunul cel mai de pret, de ea depinzand viata oamenilor din acel loc.

Masurarea caderilor de apa - este o aplicatie folositoare in regiunile unde ploua mult, ca de exemplu in India. De asemenea se utilizeaza la stabilirea debitelor raurilor si fluviilor, in special la cele cu debit mare, de exemplu fluviul Gange, in India.

Masurarea depunerilor de sedimente pe fundul marii in regiunile portuare

Masurarea prezentei substantelor pesticide in sol

4. Aplicatii industriale


Producerea energiei nucleare in Centralele atomo-electrice - Aceasta este cea mai importanta aplicatie industriala de la descoperirea energiei atomice la inceputul secolului XX.

In industria aeronautica si de automobile - pentru testarea motoarelor

In constructii - la determinarea densitatii suprafetei si a terenului pe care urmeaza sa se construiasca un drum sau o cladire

In industria petroliera si a gazelor naturale, in minerit - pentru determinarea compozitiei zacamintelor

5. Concluzii

Izotopii au aplicatii in mai toate domeniile de activitate contribuind la aparitia de noi stiinte (de exemplu medicina nucleara), noi tehnologii folosite in industrie, agricultura, etc pentru producerea de bunuri sau pentru cercetare. Nu toate aplicatiile au doar efecte pozitive. In folosirea izotopilor, in special a celor radioactivi trebuie sa se tina seama de efectele negative pe care acestia le au asupra omului si a mediului inconjurator.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }