QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Executarea Bransamentelor AerieneEle nu se aplica bransamentelor cu conductoare torsadate. In ceea ce priveste bransamentele aeriene, sunt tratate numai bransamentele fara siguranta aeriana.
Se trateaza toate operatiile necesare la acest gen de lucrari, in scopul uniformizarii tehologiei respective.
Procesul tehnologic de executie a bransamentelor se refera numai la operatiile executate fara tensiune.
Specificatiile proiectului se vor aplica lucrarilor noi si de reparatii capitale.
Bransamentele se proiecteaza si se executa numai in baza dosarelor preliminare depuse la intreprinderea furnizoare de energie electrica si aprobate de aceasta.
Dupa efectuarea studiilor si masuratorilor pe teren, intreprinderea furnizoare intocmeste devizele si notele de lucrari in vederea executarii bransamentului.
Clasificarea bransamentelor

Bransamentul aerian asigura legatura cu conductoare aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a intreprinderii furnizoare de energie si pana la firida de bransament a abonatului.
In functie de pozitia consumatorilor fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente:
Bransamente fara traversare, cand reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului cu consumatorii (fig. 1, 2).b. Bransamente cu traversare, cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului, fata de consumatori (fig. 3, 4, 5).

Aceste bransamente se impart, la randul lor, in alte doua categori, dupa modul in care se face intrarea in cladire:
Bransamente cu suport pentru zid, cand cladirea are o inaltime mai mare de 4 m de la streasina (fig. 1, 3, 5).
Bransamente cu suport pe cladire, cand aceasta are o o inaltime sub 4 m la streasina (fig. 2, 4).
Bransamentele electrice aeriene pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti:
- partea de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu conductoare aeriene.
- partea de bransament interioara, montata in cladire, cuprinzand echipamentul firidei de bransament, coloana de coborare de la suporturile pe cladire si firida, coloanele interioare de la firida la contorul de decontare.

EXECUTAREA BRANSAMENTELOR ELECTRICE AERIENE

Conditii tehnice

La executarea bransamentelor aeriene vor fi respectate urmatoarele:
a. Conductoarele de bransament vor fi din aluminiu (funie) si vor fi izolate cu izolatie pentru tensiuni nominale de cel putin 1000 V si rezistente la intemperi.
Sectiunea minima din punct de vedere mecanic va fi de 16 mm2 , in cazul bransamentelor realizate direct, fara traversari.


c. In cazul traversarilor peste drumuri, linii de telecomunicatii si diverse constructii, sectiunea minima va fi de 25 mm2 .
d. Distanta de la conductoarele bransamentului pana la suprafata solului trebuie sa fie de cel putin:
- 6 m deasupra portiunii carosabile a drumurilor de orice categorie si curtilor accesibile vehiculelor;
- 5 m deasupra curtilor si gradinilor neaccesibile vehiculelor;
- 4 m deasupra potecilor accesibile numai pietonilor sau trotoarelor (in cazul bransamentelor intrand in cladiri direct din strada).
e. Cand lungimea bransamentului depaseste 25 m se vor prevedea stalpi intermediari.
f. Suporturile curbe, precum si consolele cu izolatoare care se asaza pe cladiri trebuie sa fie fixate in materialul de baza al peretilor si nu in tencuiala sau in satratul acoperitor al cladirilor din lemn.
g. Tractiunea in conductoarele izolate ale bransamentelor nu se normeaza, cu conditia respectarii gabaritului acestora fata de sol si a depasirii momentului capabil al stalpilor.
h. Pentru legarea conductelor de bransament la linia de distributie se vor folosi izolatoare separate, fixate pe stalpul liniei sub nivelul conductorului inferior.
i. In deschiderea bransamentului nu se admit inadiri.


j. Suporturile de cladire, precum si accesoriile care ajung in contact cu acestea nu vor fi legate la nulul retelei si nici la priza de legare la pamant.
k. Se interzice trecerea bransamentelor peste cosurile de fum de pe acoperisurile cladirilor; in cazul trecerii bransamentului izolat peste acoperisuri, conductoarele se vor amplasa astfel, incat sa nu impiedice accesul la cosurile de fum si vor trebui sa fie asezate la urmatoarele distante minime pe orizontala, de acestea:


1,20 m cand conductoarele trec sub planul orizontal al gurii unui cos;
0,80 m daca trec deasupra planului orizontal al gurii cosului.
l. Distantele minime admisibile pe orizontala si pe verticala de la conductoarele bransamentelor aflate la deviatia maxima, la diferite elemente ale cladirilor (fig. 6).
In toate cazurile conductoarele bransamentelor vor fi astfel dispuse fata de cladiri, incat sa nu stinghereasca si sa nu pericliteze eventualele operatii de stingere a incendiilor.
m. Bransamentele electrice aeriene pot traversa liniile aeriene de telecomunicatii, de regula pe deasupra acestora. Daca insa stalpii liniei de telecomunicatii au mai mult de 6 m inaltime deasupra solului si nu este posibil sau nu este economic ca bransamentul sa treaca pe deasupra, se admite ca acesta sa treaca pe dedesubt (fig. 7), cu conditia ca distanta pe orizontala intre conductoarele bransamentului si cel mai apropiat stalp de telecomunicatii sa fie cuprinsa intre 2 si 15 m (fig. 8).


La incrucisarea cu un fider de radioficare de 480 sau 960 V, bransamentul electric va trece obligatoriu pe dedesubt. Unghiul de incrucisare cu o linie de telecomunicatii trebuie sa fie mai mare de 30 . Distanta minima admisa pe verticala intre conductoarele izolate ale bransamentului si conductoarele liniei de telecomunicatii este de 0,6 m.n. Daca in lungul traseului bransamentului se afla pomi, nu este permisa trecerea conductoarelor prin coronamentul pomilor sau atingerea de crengi. Crengile se vor inlatura pana la o distanta de 0,5 m fata de conductoare.
o. Derivatiile dintr-un bransament aerian al unei cladiri se pot executa numai pentru cladirile vecinilor alaturati, din stanga si din dreapta cladirii respective; nu se admit derivatii din derivatii de bransament pentru consumatorii la adrese diferite; acest caz special se admite numai pentru derivatiile de la aceeasi adresa.
p. In cazul alimentarii mai multor consumatori vecini se folosesc, de regula, pentru derivatiile de bransament, stalpi intermediari plantati pe trotuar. De la acest stalp se pot executa lateral 2-4 derivatii, dupa caz.
r. Se va evita traversarea cailor publice cu mai multe bransamente de la acelasi stalp de retea; in mod normal se executa o singura traversare cu stalp intermediar de la care pleaca derivatiile de bransament la cladiri.
s. Bransamentele sau derivatiile pentru consumatorii noi pot trece peste unele mici portiuni de teren ale consumatorilor existenti, cu avizul acestora.
t. Nu se construiesc bransamente sau derivatii de bransament in lungul unei cai publice neelectrificate.
u. Bransamentele consumatorilor care absorb din retea un curent de pana la 30 A se pot executa monofazat, iar cele care absorb peste 30 A, trifazate.

Materiale componente si utilizarea lor

Stalpii

Pentru bransamentele la consumatorii de pe aceeasi parte a drumului cu reteaua de joasa tensiune se foloseste numai stalpul respectiv al liniei de distributie, daca lungimea bransamentului nu depaseste 25 m.
Pentru bransamentele la consumatorii de partea opusa a drumului fata de reteaua de joasa tensiune (bransamente cu traversare de drum) se vor folosi stalpi intermediari, de traversare, plantati pe trotuarul de pe partea abonatului. Stalpul intermediar de traversare va fi in lungime de 8 m, in cazul traversarii drumurilor comunale sau strazilor laterale in localitati, si de 9 m, in cazul traversarii soselelor judetene si nationale.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }