QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Enegia electrica relatiile sunt multiple

Multe popoare antice si-au format filozofii proprii asupra vieti, considerand ca prin organismul viu circula enegie, sub diverse forme de reprezentare si cu diverse functii, scopul final fiind acelasi>intretinerea vietii.
Energia electrica a inceput sa fie produsa din ultimii trei decenii al secolului al XIX-lea in centrale termoelectrice si hidroelectrice.Din 1870 se fabricau in cateva tari diferite feluri de generatoare lectrice actiona te cu masini de aburi cu piston. Perfectionat prin adoptarea autoexcitatie, generatorul de curent continuu s-a impus si a fost folosit la inceput pentru a alimenta consumatori locali, dar numai pentru iluminat.Din 1877 au inceput sa se raspandeasca lampile cu arc.Iluminatul electric si-a gasit insa solutia practica numai dupa ce Edison a inventat lampa cu incandescenta care a fost produsa comercial in 1881.
In Romania cercrile stiintifice erau la curent cu noua tehnica si erau preocupate de utilizarea energiei electrice.Pentru prima oara electricitatea a fost folosita in Romania in domeniul telecomunicatiilor, pe linia de telegraf care lega Bucurestiul de Giurgiu, inca din 1854 .Iluminatul electric a fost introdus in Romania in 1882, cand s-au construit cateva mici centrale pentru alimentarea palatului din Calea Victoriei, a palatului Cotroceni si a localului directiei generale a C.F.R.
Primele instalatii cu profil de centrale lectrice au fost puse in functiune:
-Timisoara 1884 centrala termoelectrica ce alimenta cu generatoare cu curent continuu in serie, cea mai intinsa retea de iluminat public din Europa
-Sinaia 1884 centrala mica hidroelectrica actionata de apa raului Peles , care alimenta castelul Peles si lumina drumul pana la gara
-Bucuresti aug.1885 o centrala temoelectrica care alimenta cei doi mari consumatori ai orasului:Palatul Regal si Teatrul National .
Cu acestea se initia iluminatul electric exterior si interior si se experimentau cele doua sisteme folosite la acea epoca :curent constant(Brush ) si tensiune constanta(Edison) .
Cu rol mai important erau urmatoarele centrale ale unor autoproducatori industriali :Centrala hidroelectrica Grebla de 5,4 MW a Uzinelor Metalurgice Resita , centralele termoelectrice Doftana( cu o putere instalata de 1,7MW ) si Campina pe pacura , a societatii Electrica 1907 pentru alimentare cu energie electrica a regiunii petrolifere Prahova si centrala termoelectrica Tarnaveni, pe gaze naturale ,de 22,4 MW cea mai mare putere instalata la acea epoca pentru alimentarea unei industrii chimice. In 1904 existau in Bucuresti mai mult de 50 de uzine electrice mici ,particulare ,care erau folosite pentru iluminarea de locuinte.


In perioada celor doua razboaie mondiale se inregistreaza o serie de realizari importante: 2 centrale pe lignit pulverizat ,2 centrale pe gaze de sonda si pacura, 2 centrale pe pacura si reamenajarea si extinderea centaleolor existente.
Prin Constitutia din 1923 zacamintele miniere si enegia apelor au devenit proprietatea statului . Pe aceasta baza Legea energiei, Legea apelor si Legea minelor din 1924 stabileau cadru pentru dezvoltari electrice.In aceasta perioada, savantii romani enegeticieni si-au adus contributii si la patimoniul stiitei si tehnicii universale . Amintim ca acad .prof. ing.Constantin Budeanu, a introdus notiunea de putere deformata care impreuna cu puterile activa si reactiva constituie componentele ortogonale ale puterii aparente intr-un sistem 3-D .
Cele mai obisnuite forme de enegiei ,consumate intr-o locuinta sau asezare umanasnut energiile electrica si termica.
Energia electrica este transformata in lumina(lampile electrice si televizorul), caldura (radiatoarele si fierbatoareloe electrice), sunet(radioul si soneria ) sau forta motoare (aspiratorul, frigiderul, masina de spalat si ascensorul).
Fiecare aparat sau masina electrica se determina prin caracteristicile sale mecanice si electrice(tensiunea ,curentul ,puterea si frecventa) orice aparat pe care il cumparam din magazin are fixat pe el o plactuta pe care sunt trecute aceste date.


Este fara indoiala ca instalatiile de producere, transmisie, distributie si utilizarea energiei electrice reprezinta un ajutor de prim ordin al dezvoltarii civilizatiei si al aplicarii progresului tehnic in toate domeniile de activitate.
Totusi aceste instalatii produc si fenomene negative, denumite cu caracter general poluari.Desi mai reduse decat pentru cazul altor genuri de industrii, totusi si efestele poluarilor produse de instalatiile electrice trebuie reduse la minim. Unele din efectele produse de aceste poluari au cosecinte directe asupra organismului uman(in cazul poluarii sonore sau poluarii psihice) , alte influenteaza indirect organismul uman (perturbatiile de radio sau televiziune) poluarea atmosferei, a apelor.
Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic.
Energia electrica prezinta o serie de avantaje in comparatie cu alte forme de energie, si anume:
- producerea energiei electrice in centrale electrice are loc in conditii economice avantajoase;
- energia electrica poate fi transmisa la distante mari prin intermediul campului electromagnetic, fie direct prin mediul inconjurator, fie dirijat prin linii electrice;
- la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie;
- energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati;
Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia electrica trebuie produsa in momentul cand este ceruta de consumatori.
Producerea energiei electrice se realizeaza prin transformarea altor forme de energie:
- transformarea energiei chimice a combustibililor in turbine cu aer, gaz, motoare cu ardere interna;
- transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor;
- transformarea energiei atomice;
- transformarea altor forme de energie: maree, solara, eoliana;
Producerea energiei electrice prin transformarea energiei chimice a combustibililor se realizeaza in centrale electrice de termoficare sau centrale termoelectrice.
Producerea energiei electrice prin transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor se realizeaza in centrale hidroelectrice care produc energie electrica pe cale hidrautica. Aceasta sursa de nergie este economica si inepuizabila.
Energia electrica este transportata la distanta printr-un sistem de retele electrice, la diverse tensiuni: 110 kV, 220 kV, 400 kV si chiar peste 800 kV. Transportul energiei electrice se face fie prin linii aeriene, fie prin cabluri subterane.
La tensiunea de 110 kV, stalpii de sustinere au peste 25 m inaltime, fiind plasati la intervale de circa 300 m; la 220 kV ei au inaltimea de peste 35 m, intervalul fiind circa 350m; la 400 kV, inaltimea poate ajunge la 50 m, distanta intre ei fiind de peste 350 m.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }