QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Benjamin FranklinBenjamin Franklin s-a nascut pe 17 ianuarie 1706, in Boston, Massachusetts. El era al zecelea fiu al familiei, care, din cauza situatiei financiare ( tatal sau sau era producator de sapun si lumanari ), nu i-a putut oferi o educatie aleasa.

El a studiat cativa ani la o scoala normala, dupa care a fost nevoit sa-l ajute pe tatal sau in afacerea acestuia, dar nu a incetat niciodata sa invete.
La 12 ani a plecat la fratele sau James, care era tipograf. Aceasta meserie il atragea mai mult fiindca ii permitea sa citeasca tot felul de carti care l-au ajutat sa se auto educe. El a considerat ca “usile spre intelepciune nu se inchid niciodata”, si, datorita acestui motto, a invatat algebra, geometrie, navigatie, logica, istorie, stiinta, gramatica englezei si alte 5 limbi.


Franklin avea o simpla formula pentru succes, spunand ca oamenii ce reusesc in viata muncesc un pic mai mult decat ceilalti, iar el a facut acest lucru din plin.
Dupa o perioada de timp, a renuntat la colaborarea cu fratele sau si a inceput sa lucreze la diferite ziare, mai intai anonim. A reusit sa se remarce in acest domeniu, castigand prestigiu.
El devine faimos cu publicatia “Poor Richard’s Almanac”, care este cunoscuta in toata America si-n Europa, devenid la fel de populara ca si Biblia.
Cumpara “Pennsylvania Gazette” unde este director si redactor.
In 1730 s-a casatorit cu Deborah Read, care i-a daruit un fiu si o fica. Se presupune ca a avut copii si cu alta femeie ( in afara casniciei ).
El reuseste sa se remarce pe toate planurile.
Pe plan politic, Benjamin Franklin este una dintre marile personalitati ale vremii care au semnat Declaratia de Independenta si Constitutia Statelor Unite ale Americii. El a fost diplomat al noii natiuni si reprezentant al acesteia in mai multe tari europene, in final ramanand presedinte al Pennsyleniei.

Se spune ca Benjamin Franklin era fascinat de electricitate.


Intr-o noapte furtunoasa, el si fiul sau William, s-au dus sa experimenteze fulgerul. Oamenii credeau ca fulgerul este o forta misterioasa, data ca pedeapsa de Dumnezeu, iar el dorea sa arate ca acesta este o forma de electricitate. Pentru aceasta, el a atasat o bucata de metal la zmeul pe care l-a inaltat si o cheie la capatul sforii. Fulgerul s-a descarcat prin bucata de metal, catre cheie.
Cand Franklin a atins cheia, s-a produs arcul electric. Din fericire, nu s-a electrocutat si a demonstrat ca fulgerul este o sursa de energie.
Pentru a apara cladirile si vapoarele de descarcarile electrice prin fulger, a inventat paratraznetul.
Inventiile si descoperirile sale au fost premiate, fara a trage si foloase materiale dupa urma acestora, deoarece el a dat oamenilor dreptul de a le folosi pentru a-si usura viata.
Benjamin Franklin ramane o personalitate de referinta in istoria Americii si stiinta universala, ca un adevarat geniu.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }