QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

ASIGURAREA PROTECTIEI

In depozitul pentru surse radioactive trebuie sa nu stationeze decat timpul necesar pentru a depune sau ridica o sursa radioactiva. Pentru reducerea timpului de lucru in depozit, recipientii sunt depusi, etichetati vizibil, in locuri dinainte stabilite, distantate intre ele, care se noteaza in registrul de evidenta a surselor din depozit. Sursele cu activitate mare, gamma-emitatoare si cu o frecventa mai redusa in utilizare se vor depozita in locurile cele mai indepartate de intrare, pentru ca prin distanta sa se scada valoarea dozei de iradiere. Pentru evitarea accidentelor accesul in aceasta incinta se face cu insotitor si deasemenea cu aparatura dozimetrica individuala si portabila.Sursele de mare activitate, gamma-emitatoare trebuie considerate ca depozite de izotopi radioactivi si accesul in incaperile in incaperile in care sunt pastrate se face in mod similar acestora. Se va controla doza de radiatii, inainte de intrarea la o astfel de sursa chiar daca semnalizarea de la masa de comanda ( surse cu telecomanda ) indica ca sursa se afla in containerul (recipientul ) de pastrare.
O atentie deosebita trebuie sa se acorde la dezambalarea sau traversarea surselor din recipientii de transport in care au sosit de la furnizor sau in care au fost pastrate in depozit. In acest scop, depozitele in care se manipuleaza surse cu activitati mari trebuie sa dispuna de mijloace de ecranare si manipulare la distanta.
b) Ecranarea surselor radioactive
In acest scop, caramizile de plumb profilate sunt cele mai corespunzatoare, permitand o manipulare rapida la executarea ecranelor si asigurand o ecranare buna, fara scapari printre intervalele dintre elementele ecranului. Sunt ecranate sursele din incaperile de lucru, la terminarea zilei de lucru daca sursa nu se poate duce din anumite considerente in depozit si chiar cand se paraseste lucrarea pe un timp mai scurt in timpul zilei de lucru.
Eficienta oricarei ecranari se verifica cu aparatura dozimetrica portabila si ecranarea se completeaza daca masuratoarea indica ca este ineficace.


c) Marcarea locurilor unde se afla surse radioactive
Marcarea locurilor si zonelor unde se gasesc surse radioactive contribuie, de asemenea, la scaderea riscurilor de iradiere si contaminare. Intrarile incaperilor, in care se folosesc sau se afla surse radioactive, sunt marcate prin semnul caracteristic pentru radiatii si cu inscriptia :
‘ Atentiune, se lucreaza cu surse radioactive ’
Locurile unde se afla surse radioactive ecranate, ca si zonele din jurul unor surse unde exista un potential pericol de iradiere se marcheaza cu inscriptia : ‘Pericol de iradiere’.


Semnul indicator pentru radiatii, in limita posibilitatilor, trebuie sa se aplice, deasemenea pe toate vasele, instrumentele, utilajelor si materialelor utilizate in lucrarile cu substante radioactive. In acest fel se pot evita suprairadierile si extinderea contaminarilor.

 HYPERLINK "https://www.altavista.com/r?ck_sm=b8ca36fe&mmid=27273610&ci=&rpos=4&ref=100090096&r=http%3A%2F%2Ffp.thurstoncollege.plus.com%2Fearthspaceradiationlessons%2Falpha.htm" 
d) Evidentierea surselor radioactive
O evidenta clara si tinuta la zi a surselor radioactive, a consumului lor si a reziduurilor radioactive dintr-o unitate nucleara concureaza direct la protectia impotriva radiatiilor, a personalului operator si a celor din jur, evitandu-se astfel circulatia haotica a surselor, pierderea sau folosirea lor de catre persoane neinitiate, care ar conduce la accidente de iradiere sau iradieri inutile.


e) Transportul surselor radioactive
Transportul surselor radioactive trebuie sa se desfasoare corect si in deplina siguranta, atat in cadrul unitatii cat si in afara ei. Pentru evitarea oricarei situatii neplacute, sursele se transporta numai ambalate corespunzator in containere special construite si cu mijloace adecvate. Recipientii de transport trebuie sa prezinte siguranta in timpul transportului pentru ca sursele radioactive sa nu isi schimbe pozitia in recipient, sa nu se deterioreze : spargeri de fiole continand gaze, solutii sau pulberi radioactive, varsarea continutului lor etc.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }