QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate filozofie

Aristotel2

Formula cristali-zarii lor n-are nimic misterios si elementele care compun sunt cunoscute si stau la indemana oricui ar vrea sa le incerce.Daca nu le are,si le poate construi;elementele geniului aristotelic pot fi procurate fara cheltuieli costisitoare,iar viata lui ne arata toata simplitatea oranduirilor ei arhitectonice.Sa le privim ca pe o harta din care dascalul de geografie da viata semnelor si culorilor.
Aristotel era dotat cu o inteligenta exceptionala-dar inteligenta nu lipseste oamenilor,e destul de frecventa,chiar in ma-sura ei superioara.Mult mai important ni se pare faptul ca inteli-genta aceasta a fost insotita si sprijinita de o dorinta extraordinara de a studia ,de a cunoaste,de a-si inchina viata,din frageda tinerete a celor saisprezece anicu care venea din Stagira in Atena,desavarsit in stiinta,in intelepciune etica,in formarea unei cuprinzatoare conceptii filozofice despre lume,care sa-I sintetizeze toate cunostintele,sa-I dea sens vietii si sa-I arate cum poate ajuta pe altii sa fie fericiti in viata.Nici acest de al doilea element- de natura voluntara,afectiva,fiindca implica o optiune si o hotarare-nu pare imposibil de dobandit.Ce-I mai usor,mai placut si mai firesc,cu deosebire la aceasta varsta,decat hotararile mari,planurile spectacu-loase,entuzoasmul si spiritul de jertfa pentru idealurile inalte si generoase?


Dar greul cel mare pentru Aristotel venea de abia acum. Avea in fata 20 de ani de studiu la Academie,in care timp distractia I-a fost discutia,odihna I-a fost cercetarea si observarea naturii,iar pasiunea si-a aplicat-o in studierea amanuntita si insu-sirea invataturilor si doctrinelor celor ce au gandit inainte de el.20 de ani in care,,studiosul” si-a ofilit tin eretea muncind staruitor ,zi de zi,cu continuitate si fara indurare neavand alta desfatare decat schimbul de idei si societatea placuta a celorlalti filozofi in cadrul symposioanelor randuite.
Dar odata munca din Academie terminata,se pare ca nu e destul.De-abia acum incep cercetarile proprii,noi studii,colectarea de materiale,inghebarea lucrarilor scrise,deschiderea muncii didac-tice.Ori unde se afla,in Atarneea,la Mytilene sau la Pella,Aristotel cerceteaza,aduna,preda si redacteaza;munceste ca dascal si om de stiinta.12 ani inainte de a-si funda Lyceul,alti 12 in cadrul Lyceului si moare in Chalcis,cercetand problema mareelor.E factorul cel mai de seama,decisiv in aplicarea personalitatii lui Aristotel.


Sa recunoastem insa ca efortul ca atare n-ar fi fost suficient.Munca lui Aristotel s-a desfasurat pe baza unor principii si a unei metodologii temeinice,din care recomandam doar aspec-tele principale.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }