QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Studiul calitatiiDisciplina "Studiul calitatii produselor si serviciilor" are rolul de a transmite viitorilor lucratori din domeniul economic si administrativ cunostinte despre calitatea produselor si serviciilor cu scopul de a dirija si segmenta oferta de bunuri si servicii, oferind satisfactii consumatorilor.

Studierea calitatii produselor si serviciilor de catre elevii liceului tehnologic, specializarile "economic" si "administrativ", este justificata de afirmatia potrivit careia "Deficientele calitative ale produselor destinate satisfacerii cerintelor umane pot sa conduca si chiar conduc la serioase nemultumiri din partea consumatorilor, la risipa economica si uneori la pierderi de vieti omenesti" (J. M. Juran si I.M. Gryna).Prin continutul si structura sa, curriculum-ul este astfel conceput incat sa asigure indeplinirea celor doua functii de baza:

transmiterea motivatiei care sa convinga cadrele didactice de necesitatea aplicarii unui invatamant interactiv;
corelarea competentelor generale si specifice cu continuturile si posibilitatea stabilirii unor criterii si metode de evaluare continua si finala a elevilor si a procesului didactic.
Continuturile de invatare propuse la clasa a XI-a sunt structurate pe patru unitati tematice, cu competente specifice corespunzatoare fiecareia dintre ele.

Prima unitate tematica vizeaza cunostinte despre produsele alimentare, intrucat alimentatia omului, influenta acesteia asupra starii de sanatate a individului, multiplele riscuri pe care le incumba factorii tehnologici si de mediu, constituie preocupari actuale ale tuturor domeniilor de activitate destinate sa satisfaca cerinte majore ale consumatorilor potentiali. Din multimea produselor alimentare, profesorul va selectiona pe cele mai reprezentative, evidentiind sortimentul si calitatea acestora.

Cunoasterea valorii nutritive a produselor alimentare prezinta o mare importanta deoarece alimentele, care constituie una din principalele legaturi ale omului cu mediul, ofera substantele nutritive necesare furnizarii energiei, dar si mentinerii unor constante fiziologice normale. In epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica a acestora, riscurile de imbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate determina o revizuire a conceptiei despre alimente, accentuarea caracterului rational, al alimentatiei.

A doua unitate tematica are in vedere nevoia lucratorului din domeniul economic si administrativ de a cunoaste si sortimentul produselor nealimentare, cunostinte indispensabile in cadrul negocierilor dintre partenerii de afaceri pentru stabilirea preturilor, in conditiile variatiei cererii si ofertei, pentru contractarea fondului de marfa si stipularea corecta a conditiilor de calitate in documentele incheiate intre parti. In cadrul pietei concurentiale, oferta de produse si servicii la un nivel calitativ ridicat, reprezinta o conditie hotaratoare pentru cresterea prestigiului si implicit a profitului firmelor.

A treia unitate tematica reprezinta o continuare a cunostintelor insusite in clasa a X-a, referitoare la sistemele calitatii. Asigurarea calitatii produselor si serviciilor conform standardelor ISO 9000 ridica "sistemul calitatii " la rangul de carte de vizita pentru orice intreprindere/institutie asigurandu-i competitivitatea si prosperitatea. Profesorul le explica elevilor ca ISO 9000 presupune inglobarea calitatii in produse si servicii prin implementarea de sisteme ale calitatii care sa fie conforme cu standardele internationale.

A patra unitate tematica doreste sa contribuie la o mai buna intelegere a noii conceptii privind rolul serviciilor in cresterea si dezvoltarea economica, in general, si in satisfacerea cerintelor consumatorilor, in special. Una dintre tendintele moderne ale consumului o reprezinta cresterea ponderii serviciilor in consumul populatiei, ca un indicator al calitatii vietii. Calitatea serviciilor implica, de regula, o comparatie intre serviciul furnizat si cel asteptat de consumatori. Obtinerea calitatii in domeniul serviciilor este o problema dificila, dependenta in masura importanta de comportamentul prestatorului si influentata de comportamentul consumatorului. Asigurarea calitatii serviciilor conform ISO 9000 presupune implementarea unei strategii personale de calitate. Implementarea unui sistem de managementul calitatii dupa seria de standarde ISO 9000 reprezinta un pas important pentru asigurarea competitivitatii intreprinderii/institutiei.

Temele care se vor studia in clasa a XII-a vizeaza completarea cunostintelor referitoare la calitatea produselor si serviciilor cu elemente referitoare la receptia cantitativa si calitativa a loturilor de produse, calitatea produselor pe parcursul distributiei lor fizice, standardizarea produselor si serviciilor. Continuturile de invatare propuse la clasa a XII-a sunt structurate pe patru unitati de tematice, competente specifice si corespunzatoare fiecareia.

Prima unitate tematica presupune cunoasterea factorilor care influenteaza integritatea si nivelul calitativ al produselor pe parcursul distributiei lor fizice cu importanta pentru stabilirea unor masuri care sa previna aceste neajunsuri. Exemplificarea posibilitatilor de falsificare a produselor contribuie la educarea viitorului absolvent in calitate de consumator in scopul recunoasterii manoperelor frauduloase.

Continuturile de invatare din a doua unitate tematica se refera la receptia cantitativa si calitativa a loturilor de produse si au rolul de a constientiza necesitatea controlului de receptie in conformitate cu importanta pe care o acorda statul calitatii produselor si protectiei consumatorilor. Receptia loturilor de produse are o serie de efecte juridice si economice, printre care, mobilizarea furnizorilor in vederea obtinerii unor produse de calitate si evitarea patrunderii in consum a produselor necorespunzatoare calitativ sau cu un nivel calitativ scazut.

A treia unitate tematica vizeaza intelegerea contributiei standardizarii la asigurarea si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor si protectia consumatorilor. Astazi, standardizarea a devenit un parametru esential al competitivitatii si al dezvoltarii. Avantajele ei sunt evidente atat pentru producatori cat si pentru utilizatorii de produse. Standardele sustin circulatia libera a bunurilor si serviciilor, contribuie la cresterea protectiei consumatorilor si creeaza conditii pentru imbunatatirea calitatii mediului si calitatii vietii in toate aspectele ei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }