QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

RELANSAREA AGRICULTURII IN ROMANIA
Pentru a fi eficienta, legea 18 ar fi trebuit sa fie urmata de masuri de stimulare financiara si de sprijinire a asociatiilor de proprietari. Este nevoie de o companie de informare bine condusa care sa convinga taranii de efectele benefice ale asocierii si de asemenea sa-i convinga de necesitatea schimburilor de terenuri intre ei, astfel inat o persoana sa detina toate locurile sale la un loc.
Prin folosirea de catre regimul comunist a termenului de “cooperativa” acesruia i se atribuie defecte pe care nu le are. Este bine stiut ca prin cooperativizarea incheiata in 1962 ce a fost un proces dureros, statul comunist devenea proprietarul terenurilor agricole si al mijloacelor de productie ale taranilor. Datorita rezonantei negative a cuvantului in sine si a lipsei de cunostinte tehnice de organizare si management in agricultura, in Romania post comunista s-a impiedicat dezvoltarea acestei forme de activitate economica. Este foarte necesar un astfel de sistem de organizare cooperatista moderna, de aceea legiuitorul a incercat sa diminueze rezonanta negativa numid-o “asociatie agricola” sau “asociatie cooperatista”.

Printre principiile de baza ale asociatiei cooperatiste se numara:
obiectivul asocierii: de a satisface nevoi comune ale membrilor, nu de a obtine profit
este o asociere deschisa si voluntara
are un sistem de control democratic – un membru - un vot
are o delimitare teritoriala si profesionala
managementul se desfasoara pe baza de voluntariat
repartizarea profiturilor are loc proportional cu participarea la capitalul social
impozitarea activitatii cooperativelor reprezinta o parghie de stimulare a dezvoltarii locale
educarea membrilor cooperativei
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei propune organizarea a maxim 10 societati cu specific de imbunatatiri funciare, organizate pe centre de productie la nivel judetean. Astfel “Sistemul National de Imbunatatiri Funciare” propune: lucrari de imbunatatiri funciare noi, dezvoltare si intretinere; activitati de productie si executie pentru terti (interne si externe); activitati de irigatii si de desecare.


Costurile productiei agrare nu au o importanta mai mica. Lipsa mecanizarii si modernizarii, preturile ridicate ale ingrasamintelor, semintelor si substantelor chimice necesare conduc producatorul in situatia de a acoperii costuri de productie pe care nu si le permite.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }