QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Orientarea si pregatirea salariatilor
Orientarea si pregatirea salariatilor


Personalul selectat si angajat trebuie introdus rapid si efectiv in mediul de lucru al activitatii ce se va desfasura. Pentru aceasta, va trebui mai intai orientat si pregatit profesional.

1. Orientarea salariatilor. Intreprinzatorul trebuie sa se straduiasca sa familiarizeze noii salariati atat cu firma cat si cu munca pe care o vor desfasura. In functie de specificul firmei, acest proces de orientare poate dura de la cateva zile la cateva luni. Primele zile vor fi destinate intalnirii cu ceilalti salariati, cunoasterea facilitatilor fizice si intelegerea procedurilor si politicilor firmei. In aceasta perioada noul salariat trebuie sa se familiarizeze cu intreprinderea sau magazinul si sa inteleaga ceea ce trebuie el sa faca. Un accent deosebit trebuie pus pe modul cum este prezentat noul venit celorlalti salariati, pentru ca acestia sa nu-l respinga.

Chiar daca noul angajat are calificarea necesara postului respectiv, un anumit grad de instruire este probabil necesar. Intr-o firma mica este deosebit de important ca un salariat sa poata realiza mai multe activitati. Ei reprezinta un activ puternic pentru intreprinzator. In lipsa altora, ei ii pot suplini pe cei absenti, asigurand continuitatea activitatii. De asemenea, salariatii bine instruiti nu trebuie supravegheati permanent, asa ca intreprinzatorul va avea mai mult timp disponibil pentru alte activitati.

Metodele de instruire depind in mare masura de felul locului de munca si calificarea necesara. In firmele mici se pot folosi urmatoarele metode: instruirea la locul de munca, rotatia posturilor, cursuri de calificare.

Multi intreprinzatori neglijeaza insa orientarea noilor salariati. Totusi, nu trebuie plecat de la presupunerea ca noii salariati vor sti sa faca ceea ce se poate deprinde in luni si ani. Intreprinzatorul trebuie sa fie sigur ca noul salariat are prilejul de a se intalni cu fiecare colaborator al sau. Va trebui alocat timp suficient pentru a se verifica daca salariatul s-a acomodat cu noile responsabilitati.

Pentru o cat mai buna orientare trebuie elaborat un program eficient in acest sens care sa se concentreze asupra prezentarii noului salariat a specificului firmei, ce o diferentiaza de concurenti, care sunt punctele forte si slabe ale firmei, ce misiune, scopuri si obiective are aceasta si cum pot fi realizate acestea.

Intreprinzatorul trebuie sa cultive la noul salariat entuziasmul pentru munca ce o desfasoara si sa-i arate modul in care munca sa contribuie la succesul firmei.

2. Pregatirea personalului. Importanta pregatirii personalului nu mai trebuie subliniata. Perfectionarea pregatirii are drept consecinta imediata o munca mai eficienta si cresterea productivitatii. Salariatii sunt in general constienti ca in aceasta epoca a schimbarilor tehnologice rapide invatarea a noi deprinderi este singura cale de a rezista. Cheltuielile pentru pregatirea personalului reprezinta o investitie ca oricare alta.

Metodele de pregatire pot fi impartite in doua mari categorii: la locul de munca si in afara locului de munca.

Micile intreprinderi folosesc in special metoda pregatirii la locul de munca ce are un mare impact asupra muncitorilor intrucat este legata direct de performante. Oamenii doresc, in general, sa faca un lucru bun si voiesc sa-si imbunatateasca performantele.

Noii salariati pot fi pregatiti direct la locul de munca sau prin ucenicie. Aceasta din urma posibilitate se foloseste de regula in industrie. Ucenicii invata din exemplu. In unele domenii deosebite sunt necesari ani de ucenicie. Salariatii invata observand, punand intrebari si fiind intrebati si, cel mai important, lucrand.

Pregatirea in afara locului de munca presupune urmarea unor scoli, seminarii ori lucrul in afara locului de munca.

Imboldul principal al perfectionarii profesionale il da intreprinzatorul. Daca el va continua pregatirea, ceilalti il vor urma.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat