QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Criza economica actuala si puterea de cumparare

Criza economica actuala si puterea de cumparare


Conform teoriilor vehiculate in presa criza economica actuala a pornit tocmai de la inflatie, de la banii ieftini. Dupa o perioada destul de lunga de prosperitate, majoritatea bunurilor si servicilor ajunsesera la niste preturi mult prea mari pentru valoarea lor reala, iar majoritatea populatiei era obligata sa faca imprumuturi pentru a-si satisface in continuare nevoile la standardele la care erau obisnuiti, dar cu cat mai mult imprumutau cu atat mai greu le era apoi sa inapoieze imprumutul, creditele deveneau tot mai ieftine, dar si banii erau ieftini, deci ei nu mai aveau aceasi putere de cumparare cu care eram obisnuiti. In aceasta situatie multi au ajuns in imposibilitatea de a-si mai achita creditele, iar de aici pana la falimentul in masa a mai fost un singur pas.
In Romania in ultimele trei luni din 2010, venitul mediu al gospodariilor a fost de 2.308 lei lunar, in scadere atat fata de aceeasi perioada din 2009 (2.390 de lei lunar), cat si fata de 2008 - anul intrarii Romaniei in criza (2.319 lei lunar). La nivel de persoana, venitul mediu a crescut doar cu un leu, de la 796 de lei in 2008 la 797 de lei in 2010, arata datele raportate de Institutul National de Statistica (INS), obtinute in urma Anchetei Bugetelor de familie din trimestrul IV 2010.

Aceasta evolutie a avut loc, insa, pe fondul unor scumpiri de 14,9% din 2008 pana in 2010, ca medie generala, dupa cum reiese tot din statisticile oficiale. Ceea ce inseamna o erodare accentuata a puterii de cumparare, fapt care se vede, de altfel, in toate raportarile referitoare la consumul populatiei. Din trimestrul IV 2008 pana in trimestrul IV 2010, alimentele s-au scumpit cu 9,4%, marfurile nealimentare cu 18,2%, iar tarifele pentru servicii au crescut tot cu 18,2%, insa veniturile familiilor au scazut cu 0,5% - acesta este efectul cel mai grav al recesiunii.Figura 4. Statistica comporamentului de consum al cumparatorilor in anul 2011 comparativ cu 2010

Sursa https://www.zf.ro/infografice/evolutia-salariului-mediu-net-din-1990-pana-in-prezent-sursa-ins-8881950 (accesat la data de 19.05.2011)

In termeni simpli, puterea generala de cumparare poate fi descrisa ca suma tuturor veniturilor per regiune. Este indicele cel mai important pentru diferentiatorii relativi de venit pentru populatia rezidentiala intre diverse zone, si, astfel, este un indicator important pentru potentialul consumatorilor. Puterea de cumparare constituie un aspect important al analizei in materie de concurenta, deoarece cumparatorii puternici pot disciplina politica de stabilire a preturilor de catre vanzatorii puternici creand, astfel, „un echilibru de putere” pe piata relevanta.


Solutiile de iesire din actuala criza economicofinanciara ar trebui sa fie orientate spre[1]:

stimularea cresterii economice prin cheltuielile guvernamentale, care trebuie sa suplineasca reculul cererii private;

cresterea ponderii in PIB a veniturilor bugetare (prin reducerea evaziunii fiscale, a economiei subterane, prin cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, prin cresterea gradului de colectare a resurselor, printr-o fiscalitate mai ridicata pentru cei cu venituri si averi peste medie);

alocarea cheltuielilor pentru prioritati de dezvoltare durabila (infrastructura, invatamant, sanatate, cercetare stiintifica, protectie sociala, protectia mediului).

Figura 5. Evolutia sectoarelor economice in fiecare trimestru al  perioadei 2008

Sursa: www.businessday.ro


Figura 9. Evolutia salariului real in 2011 fata de 2010 . Procente pentru judetele tarii

Sursa :www.adevarul.ro (accesat la data de 12.05.2011)


Cea mai mare crestere a salariului real ar putea fi in judetul Caras Severin (+5%), iar cea mai mare scadere - in Neamt (-1,2%). Cresteri semnificative ale puterii de cumparare, de peste 2%, se mai pot inregistra in Arad, Buzau, Dolj, Harghita si Teleorman.

In acelasi timp, in judete precum Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Neamt si Cluj cresterea salariilor va fi mai mica sau cel mult egala cu media scumpirilor, astfel ca puterea de cumparare a locuitorilor din aceste zone va scadea si in acest an.

Figura 10. Evolutia salariului mediu net in principalele ramuri ale economiei

Sursa : www.insse.ro (accesat la data de 29.04.2011)
Brasoveanu, I., Obreja Brasoveanu, Laura, The analysis of macroeconomic context for European Union countries in 2009, Finance and Economic Stability in the context of Financial Crisis, 10th International Conference, Supplement Theoretical and Applied Economics, pag. 48


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }