QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contractul de licenta de brevet de inventie

Contractul de licenta de brevet de inventie


Contractul de licenta de brevet de inventie este contractul prin care una din­tre parti, „licentiatorul', transmite celeilalte parti „licentiatul' dreptul de folosinta asupra unei inventii proteguite printr-un brevet de inventie, in schimbul unui pret, imprimandu-i astfel un caracter oneros.

Inventia constituie orice creatie stiintifica sau tehnica, care prezinta noutate absoluta fata de stadiul cunoscut al tehnicii mondiale, care nu a mai fost brevetata sau facuta public, in tara sau in strainatate, pana la acea data.
Brevetul de inventie este documentul prin care se recunoaste unei persoane fizice sau juridice dreptul asupra unei anumite inventii.

Brevetele pot fi de doua feluri: brevete de inventii principale care se acorda pentru inventii ce pot fi transpuse in practica in mod independent de alte inventii si brevete complementare, care se acorda in cazul inventiilor care perfecteaza o in­ventie principala inregistrata, ridicandu-i valoarea tehnico-economica. Dependenta care exista intre aceste doua genuri de inventii face ca pentru aplicarea celor com­plementare sa fie necesar acordul titularului de brevet privind inventia principala.

Cunoasterea perioadelor de valabilitate a brevetelor de inventii in diverse state prezinta o importanta deosebita, deoarece dupa expirarea acestei perioade, inventia intra in domeniul public, putand fi folosita de oricine, fara sa mai fie nece­sar acordul fostului titular.

Contractul de licenta de brevet de inventie prezinta numeroase avantaje pen­tru licentiat: realizarea de economii valutare prin reducerea importurilor de marfuri similare; introducerea rapida a unor tehnici avansate; promovarea exporturilor pro­duselor realizate sub licenta etc.Contractele de acest fel au clauze proprii: clauza teritoriala, clauzele privind asistenta tehnica si comerciala, durata contractului, conditiile in care contractul poa­te fi extins si reinnoit, garantiile si raspunderea reciproca a partilor, conditiile de forta majora, risc etc.

In contractele de licenta se adopta un sistem combinat de plata a pretului, constand din: o suma globala initiala; un procent (royalty) calculat asupra valorii pro­ductiei sau a vanzarilor (o plata periodica).

La incheierea contractelor de licentiere de brevete de inventie prezinta im­portanta cercetarea statutului juridic al inventiei, respectiv perioada pentru care este protejata prin brevet.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }