QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea creditelor acordate clientelei nefinanciare, pe destinatii

Contabilitatea creditelor acordate clientelei nefinanciare, pe destinatii


Cu ajutorul conturilor din grupa 20 „Credite acordate clientelei” se tine evidenta si a altor credite acordate, in conturi distincte in functie de scopul, destinatia creditelor sau in functie de calitatea beneficiarilor si de termenul de acordare, dupa cum urmeaza:


Contul 202 „Credite de trezorerie” tine evidenta creditelor acordate clientelei, pe termen scurt, pentru acoperirea necesarului de lichiditati privind activitatea de exploatare curenta cum ar fi:
vanzari cu plata in rate,

credite acordate persoanelor fizice,

credite pe descoperit de cont,

credite pe baza se linii globale de credite,

credite pentru finantarea stocurilor,

credite pentru import,

avansuri temporare garantate cu certificate de depozit si alte credite.


Acest cont sintetic de gradul intai se detaliaza in doua conturi sintetice de gradul al doilea:

2021 „Credite de trezorerie”

2027 „Creante atasate”


Primul dintre ele se detaliaza, la randul sau, in alte doua conturi sintetice de gradul al treilea pentru a facilita reflectarea creantelor pe destinatii ale creditelor de trezorerie, iar cel de-al treilea cont este destinat reflectarii creantelor din dobanzi calculate la creditele de acest fel, neajunse la scadenta.


Contul 203 „Credite pentru export” este destinat tinerii evidentei creditelor de aceasta natura garantate cu creante asupra strainatatii, credite furnizor, credite cumparator sau alte credite pentru export.


Creditul furnizor se acorda pe termen lung si mediu, furnizorilor indigeni si sunt garantate cu creante asupra clientilor externi.


Creditul cumparatorului se acorda cumparatorului strain, nerezident pe termen lung si mediu, pentru plata furnizorilor interni.


Acest cont sintetic de gradul intai, la fel ca si precedentul se detaliaza in doua conturi sintetice de gradul al doilea:

2031 „Credite pentru export”, detaliat la randul sau in conturi sintetice de gradul al treilea pe feluri de credite acordate,

2037 „Creante atasate”, destinat reflectarii dobanzilor neajunse la scadenta.


Contul 204 „Credite pentru echipamente”, tine evidenta creditelor pe termen lung si mijlociu pentru finantarea investitiilor productive efectuate de clienti, pentru imobilizari necorporale, pentru achizitionari de utilaje, constructii si amenajari.


Pentru a facilita reflectarea atat a creditelor cu aceasta destinatie cat si a creantelor din dobanzile neajunse la scadenta, aferente acestor credite, contul sintetic de gradul intai se detaliaza in doua conturi sintetice operationale de gradul al doilea:

2041 „Credite pentru echipament”;

2047 „ Creante atasate”.


Contul 205 „Credite pentru bunuri imobiliare”, este destinat evidentei creditelor acordate utilizatorului final pentru achizitionarea, construirea sau amenajarea bunurilor imobiliare, in doua variante.


Daca bunurile imobiliare sunt destinate locuirii sau inchirierii, ajutorul bancar poarta denumirea de credite investitori, iar daca bunurile imobiliare sunt destinate vanzarii, ajutorul bancar poarta denumirea de credite promotori.


In concordanta cu aceste particularitati contul sintetic de gradul intai se detaliaza in trei conturi operationale de gradul doi, astfel:

2051 „Credite investitori”;

2052 „Credite promotori”;

2057 „ Creante atasate”.


Contul 206 „Alte credite acordate clientelei”, tine evidenta creditelor acordate pe termen lung si mijlociu, care nu pot fi incadrate in categoriile anterioare de credite.


Desigur ca toate acestea sunt conturi de activ, care se debiteaza cu creantele privind creditele acordate, respectiv din dobanzi.
Debitarea creditelor acordate are loc, de regula, in corespondenta cu contul 101 „Casa”, in cazul creditelor acordate persoanelor fizice si in corespondenta cu conturile: 2511 „Conturi curente” sau conturile bancare (101, 121, 122) in cazul creditelor acordate persoanelor fizice sau juridice titulare de conturi.


Exista si situatii in care pe baza de conventii intre banca si beneficiar, dobanda se retine anticipat, din creditul acordat, aceasta reflectandu-se in contul 376 „Venituri inregistrate in avans”, din care se esaloneaza lunar la venituri pe toata durata creditului, formula contabila de inregistrare a creditului fiind:

2021 „Credite acordate clientelei”

si celelalte conturi de credite pana la

2061 „Alte credite acordate clientelei”101 „Casa”

2511 „Conturi curente” sau  111, 121, 122


Iar cea de inregistrare a dobanzilor retinute cu anticipatie (la acordarea creditului)


2511 „Conturi curente”

101 „Casa”


376 „Venituri inregistrate in avans”


In situatia in care dobanda nu se retine din creditul acordat se inregistreaza la venituri ca si creante atasate.


Astfel, veniturile din dobanzi pentru creditele de trezorerie se pot inregistra, dupa imprejurari, prin formula contabila:


376 „Venituri inregistrate in avans” sau

2027 „Creante atasate”


70213 „Dobanzi de la creditele de trezorerie”


Este de remarcat ca in planul de conturi sunt cuprinse conturi de venituri din dobanzi pentru fiecare categorie de credite, astfel:

70213 „Dobanzi la credite de trezorerie”;

70214 „Dobanzi la credite pentru export”;

70215 „Dobanzi la credite pentru echipament”;

70216 „Dobanzi la creditele pentru bunuri imobiliare” etc. care functioneaza in corespondenta cu conturile de creante atasate fiecarei categorii de credite.


Comisioanele percepute de banca se retin din conturile curente ale clientilor si se inregistreaza, independent de natura creditelor acordate, prin formula contabila:

2511 „Conturi curente”


7029 „Comisioane”


In unele cazuri acordarea creditelor este conditionata de banci de constituirea de depozite pentru limitarea riscului de rambursare a creditului. Asa de exemplu CEC-ul conditioneaza acordarea creditelor pentru cumpararea sau construirea de locuinte de constituirea unui depozit (colateral) de 30% din valoarea nominala a creditului.


Constituirea depozitelor se poate realiza prin depuneri de sume, prin viramente din contul beneficiarului sau prin retineri din valoarea nominala a creditului astfel:


101 „Casa”

2511 „Conturi curente”

20212 „Credite acordate persoanelor fizice”
25336 „Alte depozite colaterale”In general creditele se aproba de consiliul de administratie al bancilor, in cadrul unor intruniri periodice, iar daca data aprobarii nu se suprapune datei utilizarii efective a creditelor sunt necesare inregistrari in conturile in afara bilantului, din care sa rezulte plafoanele aprobate, adica angajamentele bancii, operatie care se reflecta prin formula contabila:

903 „Angajamente in favoarea clientelei”


999 „Contrapartida”


Aceasta reprezinta in fapt reflectarea deschiderii unei linii de credit.


Contul 903 „Angajamente in favoarea clientelei” se detaliaza in conturi sintetice de gradul al doilea si al treilea pe feluri de angajamente cum sunt:

9031 „Deschideri de credite confirmate”

9032 „Acceptari sau angajamente de plata”

9039 „Alte angajamente in favoarea clientelei”


La randul lor conturile sintetice se detaliaza in conturi analitice pe clientii carora li s-au aprobat credite.


Pe masura utilizarii creditelor (a acordarii lor efective de catre banca) se micsoreaza angajamentul in favoarea clientelei, operatie care se inregistreaza prin formula contabila:

999 „Contrapartida”


903 „Angajamente in favoarea clientelei”

si totodata se inregistreaza, in conturile bilantiere, cresterea creantelor privind creditele acordate.


Conturile care tin evidenta creditelor acordate se crediteaza pe masura rambursarii lor, in corespondenta cu contul 101 „Casa” daca rambursarea se face in numerar, cu contul 2511 „Conturi curente” daca rambursarea se face din contul curent al clientului la propria banca, sau in corespondenta cu conturile la alte banci nostro si loro in cazul clientilor externi sau a celor care au conturi la alte banci, astfel:

101 „Casa” rambursari

2511 „Conturi curente” ale clientilor bancii

111 „Cont curent la BNR”

121 „Conturi de corespondent la banci” (nostro)

122 „Conturi de corespondent ale bancilor” (loro)


20 Credite acordate

clientelei (in principiu

toate conturile de credite)

cu sumele rambursate de clientii avand conturi la alte banci indigene sau straine.


In situatia in care creditele nu se ramburseaza in termen, se trec in categoria celor restante sau indoielnice, pentru care se percep dobanzi majorate, operatie care se reflecta prin formula contabila:


2811 „Creante restante”

2821 „Creante indoielnice”


20 „Credite acordate clientelei”

(toate conturile de credit din aceasta grupa)


Creantele atasate (dobanzile) incasate in termen se inregistreaza de asemenea in corespondenta cu conturile: casa, conturi curente la alte banci, iar cele neincasate la termen se inregistreaza in contul 2821 „Dobanzi restante” sau in contul 2822 „Dobanzi indoielnice”.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }